Stii ca poti beneficia 3 luni pe an de ingrijire gratuita la domiciliu? Cine profita pentru ca romanii nu sunt bine informati
Asistenta medicala la domiciliu este la pamant. In timp ce serviciile decontate de stat acopera doar intr-o mica masura solicitarile, cele private sunt putine si extrem de scumpe.
Iar unele firme, care ar trebui sa lucreze gratuit pentru ca sunt platite de Casa de Asigurari, iau bani si de la oameni, dupa cum reclama asociatiile de pacienti. Asta se intampla pentru ca asiguratii nu isi cunosc drepturile: oricine poate beneficia de 3 luni pe an de ingrijire gratuita la domiciliu.
Domnul Ciobanu, un pensionar din Capitala, are o rana infectata la picior, care trebuie zilnic pansata. Si cum n-are bani sa plateasca o asistenta, a cerut tratament gratuit de la stat. I s-au aprobat doar 2 vizite pe saptamana. In rest, il ajuta sotia care a fost nevoita sa invete medicina din mers.
Reporter: Ati avea bani sa platiti?
Domnul Ciobanu: Nu, nu-mi permit. Ma bucur ca ma ajuta, este foarte greu
Reporter: Cat ar costa?
Domnul Ciobanu: Sa ma panseze 10 lei pe zi, fac de ani de zile.. 5 ani
Pensionarul se poate considera asadar norocos, pentru ca cei mai multi suferinzi NU au parte de asemenea servicii.
Fiecare asigurat are dreptul, potrivit legii, la 3 luni de ingrijire gratuita la domiciliu, odata ce dosarul e aprobat de Casa de sanatate, dar putini stiu asta. Iar de lipsa de informare profita adesea cei care ar trebui sa ofere aceste servicii fara bani. Asemenea nereguli au fost reclamate si de Asociatia Pentru Protectia Pacientilor.
Vasile Barbu, Asociatia pentru Protectia Pacientilor: Li se cer bani pe perfuzie , materiale sanitare care sunt gratuite, ca sunt decontate
Tariful decontat de stat, pentru o zi de ingrijire, variaza intre 55 de lei si 65 de lei iar bolnavul NU ar trebui sa plateasca nimic. Dar si in acest domeniu banii alocati de casa sunt putini.
Mariuca ivan, Fundatia Crucea Alb Galbena: Sunt momente in care casele de asigurari nu au fonduri. Si atunci ce se intampla? Pacientii raman pe lista furnizorilor care au contract doar atat cat deconteaza, e treaba fiecaruia dintre pacienti dupa.
Asadar, cine nu asteapta trebuie sa plateasca. Iar putinii operatori privati care au astfel de servicii ajung sa perceapa citeva sute de lei pentru o interventie.
Peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de ingrijire la domiciliu si sub 1 % beneficiaza concret de aceste servicii . In toata tara sunt peste 360 de furnizrori iar bugetul dat de CNAS s-a dublat de la un an la altul
O solutie ar fi alocarea unor fonduri mai mari de la buget in contul acestor servicii sociale.
Sursa: Pro TV
Etichete: cnas, asistenti medicali, decontări, ingrijire la domiciliu,
Dată publicare:
15-10-2015 18:48