Azilele particulare din Romania unde batranii traiesc ca intr-un hotel de lux. Tarifele sunt insa uriase pentru pensia medie
Batranetea poate sa fie linistita in vile cu piscina, gradina, sala de gimnastica si medici la dispozitie. Se intampla chiar si in Romania, tara unde numarul azilelor particulare s-a triplat fata de acum sase ani.
Deocamdata insa, doar parintii unor ambasadori, sportivi sau medici vestiti, se pot bucura, de un astfel de tratament. Tarifele sunt astronomice, in raport cu pensiile unor bunici obisnuiti.
Pavel Erera:''E mai bine ca acasa, nu am de ce sa ma plang"
Domnul Pavel sta din martie intr-un camin din Pipera. Are o camera ca la hotel, piscina la dispozitie si curte. Dupa ce a trait o viata la bloc, la batranete este ingrijit intr-un camin privat unde plateste lunar 3000 de lei. Are 10 colegi. Intre ei si William, un american din Seattle care s-a retras in Romania.
William Preston Green: ''Eu sunt mici bine tratat aici decat sunt parintii mei in america. am medici la dispozitie. eu am diabet iar doctorii de aici stiu mai multe despre boala decat medicii mei curanti din america
Intr-o vila alaturata alti bunici se bucura de recitalul Simonei Florescu, fosta Dichiseanau. Cantareata a venit sa le cante mai ales ca unul dintre senori a implinit 9 decenii.
Aici locuiesc 60 de varstnici, multi parinti de ambasadori, fosti doctori sau chiar profesori univeristari.
Liliana Olah, manager camin de batrani privat : Arata ca o casa ei se simt bine, au piscina, sala sport si medici la dispozitie.
Langa Targoviste, intr-un centru rezidential privat sunt doar 4 chiriasi desi ar fi spatiu pentru 50. Ingrijirea unei singure persoane costa cam 1000 de euro.
Monika Caracuda, administrator cămin batrani: “Am adus si mobilier special din strainatate, paturile vin din Germania, mobilierul a fost creat in Italia, toate pentru a crea un cadru familial posibil"
Singura problema este pretul unei asemenea batraneti linistite: tariful poate ajunge si la 4000 de lei. Unele camine accepta ca plata o donatie imobiliara: oamenii isi pot ceda locuinta in care au trait o viata, pentru a-si petrece ultimii ani intr-un azil decent.
In prezent in toata tara sunt 141 de camine particulare in care traiesc decent 4600 de persoane. De stat sunt mult mai multe insa conditiile din pacate lasa mult de dorit. Asa cum lasa si pensiile oamenilor.