Ce trebuie sa faceti daca sunteti printre sutele de mii de romani fara cardul de sanatate. De la 1 mai, e obligatoriu

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 31 Ianuarie 2015 07:11
Data publicarii: Miercuri 28 Ianuarie 2015 18:32
Categorie: Sanatate

800.000 de mii de carduri de sanatate nu au ajuns inca la asigurati, din diverse cauze.

In mod normal, puteti sa ii cereti medicului de familie sa il recupereze pentru dumneavoastra. Daca acesta se opune, atunci adresati-va direct casei de sanatate de care apartineti. Mesajul autoritatilor vine cu patru zile inainte ca documentul sa intre in functiune. Obligatoriu va fi insa abia din luna mai.

La Sibiu, medicii de familie s-au oferit deja sa imparta cardurile neridicate. 20.000 din 24.000 sunt deja in cabinetele lor. Radu Urdea este unul dintre cei care se gandeste la pacientii sai.

Ioan Goia, pacient: "Acum am venit sa imi iau pastilele pentru tensiune. Si ati primit si cardul validat."

Radu Udrea, medic de familie: "Este preferabil sa scutim atat pacientii de drumuri, cat si personalul de acolo de distribuirea lor, pentru ca este inuman sa pui mii de oameni la coada la un singur ghiseu."

In alte judete, dar si in municipiul Bucuresti, medicii nu s-au implicat. In Capitala, de pilda, mai sunt de distribuit 180.000 de carduri. Aici, vor trebui sa se implice asiguratii. Fiecare va trebui sa depuna o cerere scrisa si sa astepte un SMS prin care va fi informat de unde sa-si ridice documentul.

Cornel Dumitru, asigurat: "Am venit sa iau pentru mine si sotie. Am primit un SMS, eu am facut o cerere."

Cristina Calinioiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti: "Speram ca de saptamana viitoare SMS-ul sa detina si detalii despre cutia in care se pune plicul, facem apel sa se pastreze SMS-ul."

Iata si solutia gasita de Casa Nationala pentru cei 4.000 de oameni care refuza documentul, pe motiv ca are un cip care le contine datele personale: o adeverinta medicala cu valabilitate de 3 luni.

Pentru obtinerea acestei adeverinte, asiguratul va depune o declaratie pe proprie raspundere ca refuza cardul din motive religioase sau de constiinta si va depune cardul de sanatate, in cazul in care i-a fost distribuit.

Odata primit, documentul va putea fi folosit din 1 februarie, dar va deveni obligatoriu din 1 mai. Exceptie vor face copiii si studentii care vor fi tratati fara card. La fel se va intampla si in cazul urgentelor medicale.

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS: "La spital, cardul e tras prin cititor la internare si externare, stim cand s-a externat, unde."

Pana acum 12,3 milioane de carduri au fost distribuite prin posta. CNAS a platit 33,7 milioane lei pentru aceasta operatiune, suma incluzand si returul celor 800.000 de carduri.

Cine va pierde plasticul, isi va schimba numele si adresa sau il va deteriora va plati 15 lei pentru obtinerea unuia nou.

Sistemul medical romanesc, declarat cel mai slab din UE. Discriminare, medicamente luate dupa ureche, mortalitate infantila
Sistemul medical romanesc, declarat cel mai slab din UE. Discriminare, medicamente luate dupa ureche, mortalitate infantila
VIDEO PROTVPLUS.RO
meningita meningococica
Alertă. Al doilea caz de meningită meningococică în câteva zile. Cine este pacienta
O tânără de 16 ani, venită din Italia, suspectă de meningită meningococică
A cincea boală a copilăriei: e contagioasă, iar cazurile au explodat în această primăvară
CAMERA ASCUNSĂ. Cum se transformă un spital din România înainte de vizita ministrului
A primit o inimă nouă când era la terapie intensivă, iar medicii îi dădeau șanse mici
Campionii sănătății. Copiii care au alergat să salveze alți copii
spital, medici
Șansă la viață pentru un tânăr. Bărbatul a primit o nouă inimă înainte de Paşte
Pintea, despre cazul de meningită: Nu cred că este cazul să existe panică
Ce spun medicii despre cazul elevei care a murit de meningită. Filmul tragediei
Testul care ar putea să ne scape de obezitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Eleva de 18 ani a murit în câteva ore de la debutul meningitei. Ce făcuse cu o zi în urmă
Caz de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală. Eleva a murit