Ce trebuie sa faceti daca sunteti printre sutele de mii de romani fara cardul de sanatate. De la 1 mai, e obligatoriu
800.000 de mii de carduri de sanatate nu au ajuns inca la asigurati, din diverse cauze.
In mod normal, puteti sa ii cereti medicului de familie sa il recupereze pentru dumneavoastra. Daca acesta se opune, atunci adresati-va direct casei de sanatate de care apartineti. Mesajul autoritatilor vine cu patru zile inainte ca documentul sa intre in functiune. Obligatoriu va fi insa abia din luna mai.
La Sibiu, medicii de familie s-au oferit deja sa imparta cardurile neridicate. 20.000 din 24.000 sunt deja in cabinetele lor. Radu Urdea este unul dintre cei care se gandeste la pacientii sai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ioan Goia, pacient: "Acum am venit sa imi iau pastilele pentru tensiune. Si ati primit si cardul validat."
Radu Udrea, medic de familie: "Este preferabil sa scutim atat pacientii de drumuri, cat si personalul de acolo de distribuirea lor, pentru ca este inuman sa pui mii de oameni la coada la un singur ghiseu."
In alte judete, dar si in municipiul Bucuresti, medicii nu s-au implicat. In Capitala, de pilda, mai sunt de distribuit 180.000 de carduri. Aici, vor trebui sa se implice asiguratii. Fiecare va trebui sa depuna o cerere scrisa si sa astepte un SMS prin care va fi informat de unde sa-si ridice documentul.
Cornel Dumitru, asigurat: "Am venit sa iau pentru mine si sotie. Am primit un SMS, eu am facut o cerere."
Cristina Calinioiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti: "Speram ca de saptamana viitoare SMS-ul sa detina si detalii despre cutia in care se pune plicul, facem apel sa se pastreze SMS-ul."
Iata si solutia gasita de Casa Nationala pentru cei 4.000 de oameni care refuza documentul, pe motiv ca are un cip care le contine datele personale: o adeverinta medicala cu valabilitate de 3 luni.
Pentru obtinerea acestei adeverinte, asiguratul va depune o declaratie pe proprie raspundere ca refuza cardul din motive religioase sau de constiinta si va depune cardul de sanatate, in cazul in care i-a fost distribuit.
Odata primit, documentul va putea fi folosit din 1 februarie, dar va deveni obligatoriu din 1 mai. Exceptie vor face copiii si studentii care vor fi tratati fara card. La fel se va intampla si in cazul urgentelor medicale.
Vasile Ciurchea, presedinte CNAS: "La spital, cardul e tras prin cititor la internare si externare, stim cand s-a externat, unde."
Pana acum 12,3 milioane de carduri au fost distribuite prin posta. CNAS a platit 33,7 milioane lei pentru aceasta operatiune, suma incluzand si returul celor 800.000 de carduri.
Cine va pierde plasticul, isi va schimba numele si adresa sau il va deteriora va plati 15 lei pentru obtinerea unuia nou.