Ce trebuie sa faceti daca sunteti printre sutele de mii de romani fara cardul de sanatate. De la 1 mai, e obligatoriu

Ultimul update: Sambata 31 Ianuarie 2015 07:11
Data publicarii: Miercuri 28 Ianuarie 2015 18:32
Categorie: Sanatate

800.000 de mii de carduri de sanatate nu au ajuns inca la asigurati, din diverse cauze.

In mod normal, puteti sa ii cereti medicului de familie sa il recupereze pentru dumneavoastra. Daca acesta se opune, atunci adresati-va direct casei de sanatate de care apartineti. Mesajul autoritatilor vine cu patru zile inainte ca documentul sa intre in functiune. Obligatoriu va fi insa abia din luna mai.

La Sibiu, medicii de familie s-au oferit deja sa imparta cardurile neridicate. 20.000 din 24.000 sunt deja in cabinetele lor. Radu Urdea este unul dintre cei care se gandeste la pacientii sai.

Ioan Goia, pacient: "Acum am venit sa imi iau pastilele pentru tensiune. Si ati primit si cardul validat."

Radu Udrea, medic de familie: "Este preferabil sa scutim atat pacientii de drumuri, cat si personalul de acolo de distribuirea lor, pentru ca este inuman sa pui mii de oameni la coada la un singur ghiseu."

In alte judete, dar si in municipiul Bucuresti, medicii nu s-au implicat. In Capitala, de pilda, mai sunt de distribuit 180.000 de carduri. Aici, vor trebui sa se implice asiguratii. Fiecare va trebui sa depuna o cerere scrisa si sa astepte un SMS prin care va fi informat de unde sa-si ridice documentul.

Cornel Dumitru, asigurat: "Am venit sa iau pentru mine si sotie. Am primit un SMS, eu am facut o cerere."

Cristina Calinioiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti: "Speram ca de saptamana viitoare SMS-ul sa detina si detalii despre cutia in care se pune plicul, facem apel sa se pastreze SMS-ul."

Iata si solutia gasita de Casa Nationala pentru cei 4.000 de oameni care refuza documentul, pe motiv ca are un cip care le contine datele personale: o adeverinta medicala cu valabilitate de 3 luni.

Pentru obtinerea acestei adeverinte, asiguratul va depune o declaratie pe proprie raspundere ca refuza cardul din motive religioase sau de constiinta si va depune cardul de sanatate, in cazul in care i-a fost distribuit.

Odata primit, documentul va putea fi folosit din 1 februarie, dar va deveni obligatoriu din 1 mai. Exceptie vor face copiii si studentii care vor fi tratati fara card. La fel se va intampla si in cazul urgentelor medicale.

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS: "La spital, cardul e tras prin cititor la internare si externare, stim cand s-a externat, unde."

Pana acum 12,3 milioane de carduri au fost distribuite prin posta. CNAS a platit 33,7 milioane lei pentru aceasta operatiune, suma incluzand si returul celor 800.000 de carduri.

Cine va pierde plasticul, isi va schimba numele si adresa sau il va deteriora va plati 15 lei pentru obtinerea unuia nou.

Sistemul medical romanesc, declarat cel mai slab din UE. Discriminare, medicamente luate dupa ureche, mortalitate infantila
Sistemul medical romanesc, declarat cel mai slab din UE. Discriminare, medicamente luate dupa ureche, mortalitate infantila
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sorina Pintea
Bacterie foarte periculoasă, descoperită la un spital din Teleorman
Tratament extins pentru boala care ucide zilnic, în România, 4 oameni
Sorina Pintea, despre controalele la maternități: „Nu sunt mulțumită”
Primul spital de oncologie pediatrică. "Pentru pacient e mai grea umilinţa decât boala"
Spectacol pentru copiii grav bolnavi de la Fundeni oferit de medici și asistente
Coșmarul prin care trec în spital 30 de copii bolnavi de cancer. Cum îi puteți ajuta
transplant Oradea
Un bărbat de 42 de ani salvează cinci vieți după moarte
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate