Aplicatiile mobile care masoara pulsul, tensiunea si insulina din sange. Ce spun medicii despre platforma mHealth a CE

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 26 Ianuarie 2015 07:02
Data publicarii: Vineri 23 Ianuarie 2015 18:38
Categorie: CSID

Din luna mai, vom avea aplicatii mobile de sanatate, girate de Comisia Europeana.

Vorbim de o platforma pe care utilizatorii de telefoane inteligente vor putea descarca programe care fac planuri de slabire si intretinere corporala ori masoara pulsul si tensiunea arteriala si chiar insulina din sange. Desi asemenea aplicatii, multe gratuite, sunt folosite si in Romania, oamenii le considera mai mult o curiozitate. Pentru verificari reale ale starii de sanatate ajung tot la cabinet.

Privindu-si copilul hipnotizat de tableta si smartphone, Cristina nu are niciun dubiu ca viitorul e digital. Doar ca, medic fiind, ramane reticenta in fata unui singur aspect: aplicatiile pentru sanatate.

"Nu le-am considerat necesare. N-as putea spune ca nu o recomand, eu nu i-am gasit utilitatea. Am acasa si tensiometru, si stetoscop, deci nu este necesara aplicatia", spune ea.

Si totusi, in prezent, peste o suta de mii de aplicatii - gratuite ori de vanzare pe sume simbolice - au drept obiect sanatatea. Comisia Europeana crede ca populatia va deveni mai atenta si ca pretul tratamentelor medicale ar putea scadea cu 99 de miliarde de euro, pana in 2017, daca am folosi mai intens aplicatiile.

Exista deja producatori care vand preinstalate pe telefoanele mobile aplicatii pe sanatate. De pilda, aceasta masoara pasii facuti in timpul mersului, caloriile consumate intr-un antrenament sportiv si pulsul utilizatorului.

Cum functioneaza? Se deschide aplicatia, se plaseaza un deget pe senzorul din spatele telefonului care monitorizeaza pulsul. Oricum, fabricantul atrage atentia ca aplicatia are numai rol de ghidare, nicidecum de diagnosticare pentru o problema cardiaca.

Aceste instrumente au ajuns la o marja de eroare de numai 5-10 la suta, fata de aparatele omologate. Comisia Europeana le sustine si lucreaza deja la o platforma proprie unde sa fie postate aplicatiile fiabile.

Acestea ii vor ajuta pe diabetici, pe cei care au tratamente zilnice sau probleme de greutate. Intre timp, mii de gadgeturi, care se poarta la mana, la gat ori la glezna, se lipesc ori se agata, promit viata lunga si vizite mai rare la medic, pentru cateva zeci de euro sau de dolari.

Conservatorii confirma de fapt parerea nutritionistilor, care spun ca o dieta trebuie condusa direct de medic. Platform mhealth a Comisiei Europene va fi lansata in luna mai, la Riga.
 

Reactia Ministerului Sanatatii, dupa ce mai multi elevi care au fost vaccinati la scoala au acuzat ameteli si stari de lesin
Reactia Ministerului Sanatatii, dupa ce mai multi elevi care au fost vaccinati la scoala au acuzat ameteli si stari de lesin
dentisti, stomatologi
Cum apare boala parodontală. Recomandările medicilor stomatologi
O omletă cu şuncă şi brânză, un grătar şi un peşte. Greşeala care poate să ne îmbolnăvească
Beneficiile cătinei, alimentul-medicament sau "ginseng-ul romanesc"
Cum învățăm copiii să bea apă și cât este de importantă pentru funcționarea corectă a rinichilor
Efectele benefice ale ouălor. Câte pe săptămână sunt sănătoase și ce semnifică cifrele de pe ele
Cum trebuie aleși ochelarii de soare. Razele solare pot provoca leziuni grave
Operația de cataractă, recomandările medicilor
Când e recomandată operația de cataractă. Intervenția durează câteva minute