Aplicatiile mobile care masoara pulsul, tensiunea si insulina din sange. Ce spun medicii despre platforma mHealth a CE
Din luna mai, vom avea aplicatii mobile de sanatate, girate de Comisia Europeana.
Vorbim de o platforma pe care utilizatorii de telefoane inteligente vor putea descarca programe care fac planuri de slabire si intretinere corporala ori masoara pulsul si tensiunea arteriala si chiar insulina din sange. Desi asemenea aplicatii, multe gratuite, sunt folosite si in Romania, oamenii le considera mai mult o curiozitate. Pentru verificari reale ale starii de sanatate ajung tot la cabinet.
Privindu-si copilul hipnotizat de tableta si smartphone, Cristina nu are niciun dubiu ca viitorul e digital. Doar ca, medic fiind, ramane reticenta in fata unui singur aspect: aplicatiile pentru sanatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu le-am considerat necesare. N-as putea spune ca nu o recomand, eu nu i-am gasit utilitatea. Am acasa si tensiometru, si stetoscop, deci nu este necesara aplicatia", spune ea.
Si totusi, in prezent, peste o suta de mii de aplicatii - gratuite ori de vanzare pe sume simbolice - au drept obiect sanatatea. Comisia Europeana crede ca populatia va deveni mai atenta si ca pretul tratamentelor medicale ar putea scadea cu 99 de miliarde de euro, pana in 2017, daca am folosi mai intens aplicatiile.
Exista deja producatori care vand preinstalate pe telefoanele mobile aplicatii pe sanatate. De pilda, aceasta masoara pasii facuti in timpul mersului, caloriile consumate intr-un antrenament sportiv si pulsul utilizatorului.
Cum functioneaza? Se deschide aplicatia, se plaseaza un deget pe senzorul din spatele telefonului care monitorizeaza pulsul. Oricum, fabricantul atrage atentia ca aplicatia are numai rol de ghidare, nicidecum de diagnosticare pentru o problema cardiaca.
Aceste instrumente au ajuns la o marja de eroare de numai 5-10 la suta, fata de aparatele omologate. Comisia Europeana le sustine si lucreaza deja la o platforma proprie unde sa fie postate aplicatiile fiabile.
Acestea ii vor ajuta pe diabetici, pe cei care au tratamente zilnice sau probleme de greutate. Intre timp, mii de gadgeturi, care se poarta la mana, la gat ori la glezna, se lipesc ori se agata, promit viata lunga si vizite mai rare la medic, pentru cateva zeci de euro sau de dolari.
Conservatorii confirma de fapt parerea nutritionistilor, care spun ca o dieta trebuie condusa direct de medic. Platform mhealth a Comisiei Europene va fi lansata in luna mai, la Riga.