Ne vom putea accesa online dosarul medical, dar riscam sa nu gasim nimic. Cati doctori au contribuit pana acum cu informatii

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 19:06
Categorie: Sanatate

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru dosarul electronic de sanatate, care va stoca virtual informatii despre bolile, consultatiile si tratamentele pacientilor.

Dosarul va putea fi accesat de titular pe baza unei parole primite de la medicul care l-a intocmit. Desi in tara doctorii au inceput sa scrie in aceste dosare inca din luna aprilie, avem in prezent sub 20 la suta din numarul pe care ni-l dorim.

La 72 de ani, domnul Staicu vine la doctor cu PIN-ul lipit pe cardul de sanatate, caruia nu-i intelege rolul. E surprins sa afle ca in curand consultatiile, trimiterile, analizele, retetele, foile de observatie, antecedentele si istoricul medical vor fi stocate in dosarul electronic, menit sa completeze reteta electronica si cardul de sanatate.

"Pana in prezent au fost initializate peste 3 miloane 800 de mii de dosare electronice de sanatate. Ritmul nu este tocmai cel pe care ni l-am dorit", a spus Mihaela Tanase, CNAS.

In cele 9 luni de la pornirea proiectului, au contribuit cu informatii la dosar doar 6.200 de medici, din cei peste 35 de mii care au semnatura digitala.

Cifra de 3,8 milioane de romani pentru care s-a deschis un dosar electronic este foarte mica, avand in vedere ca toti cetatenii, asigurati sau nu, ar trebui sa dispuna de acest instrument virtual.

"Conexiunea cu serverul Casei de Asigurari nu e optima, deci nu functioneaza. Depindem de sistemul informatic, cand va functiona la parametri normali", a spus doctorul Ovidiu Tuca.

Abia atunci medicul si pacientul vor decide impreuna ce informatii vor fi publice in caz de urgenta si care raman confidentiale.

In sumarul de urgenta din dosarul electronic pot fi incluse grupa de sange si RH-ul, alergiile, bolile cronice si, dupa caz, protezele, dispozitivele medicale si transplanturile, internarile si ultimele prescriptii pe numele pacientului.

Pacientii ar trebui sa-si poata vedea pe internet dosarul electronic, pe baza unei parole date de medic la intocmirea lui. Se estimeaza ca numai 5 la suta dintre romani au acces si abilitati pentru a profita de acest mecanism

CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii:
CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii: "Cardurile nu au ajuns in posesia lor"
VIDEO PROTVPLUS.RO
tanar paralizat
O formă misterioasă de paralizie afectează copiii din SUA
Rectificare bugetară cu scandal. Spitalele rămân fără bani, pentru că nu i-au cheltuit
„În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale”. Aliat pentru lupta femeilor cu cancerul
Testarea BRCA: Cine și când trebuie să o facă, ce rezultate poate avea. Povestea Amaliei Enache
A salvat 4 vieți după moarte. Soțul a fost de acord să îi doneze organele
Un bărbat din Arad, o nouă șansă la viață. Al patrulea transplant de inimă din România
medici, ingrijiri la domiciliu, asistenta medicala la domiciliu
Bolnavii care au nevoie de îngrijire la domiciliu, lăsaţi în voia sorţii. Autoritățile nu au nicio soluție
Anunțul făcut de ministrul Sănătății cu privire la neregulile de la Spitalul Universitar din Capitală
Lecţie impresionantă de viaţă. Maria şi Victor fac dializă de 3 ori pe săptămână, de 25 de ani
Campionii Europei la consum de zahăr. Denumirile sub care este ascuns în alimente
Institutul Cantacuzino are şanse să redevină funcţional. Când va fi reluată producția de vaccin gripal
Ce efecte are vaccinul HPV făcut în intervalul de vârstă 27-45 de ani