Ne vom putea accesa online dosarul medical, dar riscam sa nu gasim nimic. Cati doctori au contribuit pana acum cu informatii

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 19:06
Categorie: Sanatate

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru dosarul electronic de sanatate, care va stoca virtual informatii despre bolile, consultatiile si tratamentele pacientilor.

Dosarul va putea fi accesat de titular pe baza unei parole primite de la medicul care l-a intocmit. Desi in tara doctorii au inceput sa scrie in aceste dosare inca din luna aprilie, avem in prezent sub 20 la suta din numarul pe care ni-l dorim.

La 72 de ani, domnul Staicu vine la doctor cu PIN-ul lipit pe cardul de sanatate, caruia nu-i intelege rolul. E surprins sa afle ca in curand consultatiile, trimiterile, analizele, retetele, foile de observatie, antecedentele si istoricul medical vor fi stocate in dosarul electronic, menit sa completeze reteta electronica si cardul de sanatate.

"Pana in prezent au fost initializate peste 3 miloane 800 de mii de dosare electronice de sanatate. Ritmul nu este tocmai cel pe care ni l-am dorit", a spus Mihaela Tanase, CNAS.

In cele 9 luni de la pornirea proiectului, au contribuit cu informatii la dosar doar 6.200 de medici, din cei peste 35 de mii care au semnatura digitala.

Cifra de 3,8 milioane de romani pentru care s-a deschis un dosar electronic este foarte mica, avand in vedere ca toti cetatenii, asigurati sau nu, ar trebui sa dispuna de acest instrument virtual.

"Conexiunea cu serverul Casei de Asigurari nu e optima, deci nu functioneaza. Depindem de sistemul informatic, cand va functiona la parametri normali", a spus doctorul Ovidiu Tuca.

Abia atunci medicul si pacientul vor decide impreuna ce informatii vor fi publice in caz de urgenta si care raman confidentiale.

In sumarul de urgenta din dosarul electronic pot fi incluse grupa de sange si RH-ul, alergiile, bolile cronice si, dupa caz, protezele, dispozitivele medicale si transplanturile, internarile si ultimele prescriptii pe numele pacientului.

Pacientii ar trebui sa-si poata vedea pe internet dosarul electronic, pe baza unei parole date de medic la intocmirea lui. Se estimeaza ca numai 5 la suta dintre romani au acces si abilitati pentru a profita de acest mecanism

CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii:
CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii: "Cardurile nu au ajuns in posesia lor"
VIDEO PROTVPLUS.RO
transplant Oradea
Un bărbat de 42 de ani salvează șase vieți după moarte
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
spectacol caritabil
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Gestul lui Mihai Șora
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile
Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”
Maternitățile din Capitală ar putea fi închise pe rând pentru renovare. De ce ar fi inutile lucrările
Managerul Maternității Giulești: ”Dacă în 10 zile nu dăm drumul, Bucureștiul explodează”. VIDEO