Ne vom putea accesa online dosarul medical, dar riscam sa nu gasim nimic. Cati doctori au contribuit pana acum cu informatii

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru dosarul electronic de sanatate, care va stoca virtual informatii despre bolile, consultatiile si tratamentele pacientilor.

Dosarul va putea fi accesat de titular pe baza unei parole primite de la medicul care l-a intocmit. Desi in tara doctorii au inceput sa scrie in aceste dosare inca din luna aprilie, avem in prezent sub 20 la suta din numarul pe care ni-l dorim.

La 72 de ani, domnul Staicu vine la doctor cu PIN-ul lipit pe cardul de sanatate, caruia nu-i intelege rolul. E surprins sa afle ca in curand consultatiile, trimiterile, analizele, retetele, foile de observatie, antecedentele si istoricul medical vor fi stocate in dosarul electronic, menit sa completeze reteta electronica si cardul de sanatate.

"Pana in prezent au fost initializate peste 3 miloane 800 de mii de dosare electronice de sanatate. Ritmul nu este tocmai cel pe care ni l-am dorit", a spus Mihaela Tanase, CNAS.

In cele 9 luni de la pornirea proiectului, au contribuit cu informatii la dosar doar 6.200 de medici, din cei peste 35 de mii care au semnatura digitala.

Citește și
staret, card
Solutia statului pentru calugarii si maicutele care refuza cardul de sanatate. Staret: "Cine accepta sa plimbe dracul cu el"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cifra de 3,8 milioane de romani pentru care s-a deschis un dosar electronic este foarte mica, avand in vedere ca toti cetatenii, asigurati sau nu, ar trebui sa dispuna de acest instrument virtual.

"Conexiunea cu serverul Casei de Asigurari nu e optima, deci nu functioneaza. Depindem de sistemul informatic, cand va functiona la parametri normali", a spus doctorul Ovidiu Tuca.

Abia atunci medicul si pacientul vor decide impreuna ce informatii vor fi publice in caz de urgenta si care raman confidentiale.

In sumarul de urgenta din dosarul electronic pot fi incluse grupa de sange si RH-ul, alergiile, bolile cronice si, dupa caz, protezele, dispozitivele medicale si transplanturile, internarile si ultimele prescriptii pe numele pacientului.

Pacientii ar trebui sa-si poata vedea pe internet dosarul electronic, pe baza unei parole date de medic la intocmirea lui. Se estimeaza ca numai 5 la suta dintre romani au acces si abilitati pentru a profita de acest mecanism

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii:
CNAS a tiparit 30.000 de carduri de sanatate pentru decedati. Cum se scuza oficialii: "Cardurile nu au ajuns in posesia lor"

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are o problema doar cu cei care refuza cardurile de sanatate, din motive religioase.

Solutia statului pentru calugarii si maicutele care refuza cardul de sanatate. Staret:
Solutia statului pentru calugarii si maicutele care refuza cardul de sanatate. Staret: "Cine accepta sa plimbe dracul cu el"

Dupa ce sute de calugari si maicute de la manastirile din tara au refuzat cardul de sanatate din cauza cipului pe care il contine, statul vine cu solutii impaciuitoare. Cardul poate avea in locul cipului o banda magnetica sau o semnatura electronica.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.