Ne vom putea accesa online dosarul medical, dar riscam sa nu gasim nimic. Cati doctori au contribuit pana acum cu informatii
Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru dosarul electronic de sanatate, care va stoca virtual informatii despre bolile, consultatiile si tratamentele pacientilor.
Dosarul va putea fi accesat de titular pe baza unei parole primite de la medicul care l-a intocmit. Desi in tara doctorii au inceput sa scrie in aceste dosare inca din luna aprilie, avem in prezent sub 20 la suta din numarul pe care ni-l dorim.
La 72 de ani, domnul Staicu vine la doctor cu PIN-ul lipit pe cardul de sanatate, caruia nu-i intelege rolul. E surprins sa afle ca in curand consultatiile, trimiterile, analizele, retetele, foile de observatie, antecedentele si istoricul medical vor fi stocate in dosarul electronic, menit sa completeze reteta electronica si cardul de sanatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Pana in prezent au fost initializate peste 3 miloane 800 de mii de dosare electronice de sanatate. Ritmul nu este tocmai cel pe care ni l-am dorit", a spus Mihaela Tanase, CNAS.
In cele 9 luni de la pornirea proiectului, au contribuit cu informatii la dosar doar 6.200 de medici, din cei peste 35 de mii care au semnatura digitala.
Cifra de 3,8 milioane de romani pentru care s-a deschis un dosar electronic este foarte mica, avand in vedere ca toti cetatenii, asigurati sau nu, ar trebui sa dispuna de acest instrument virtual.
"Conexiunea cu serverul Casei de Asigurari nu e optima, deci nu functioneaza. Depindem de sistemul informatic, cand va functiona la parametri normali", a spus doctorul Ovidiu Tuca.
Abia atunci medicul si pacientul vor decide impreuna ce informatii vor fi publice in caz de urgenta si care raman confidentiale.
In sumarul de urgenta din dosarul electronic pot fi incluse grupa de sange si RH-ul, alergiile, bolile cronice si, dupa caz, protezele, dispozitivele medicale si transplanturile, internarile si ultimele prescriptii pe numele pacientului.
Pacientii ar trebui sa-si poata vedea pe internet dosarul electronic, pe baza unei parole date de medic la intocmirea lui. Se estimeaza ca numai 5 la suta dintre romani au acces si abilitati pentru a profita de acest mecanism