Aproape 500.000 de romani sufera de epilepsie, dar isi ascund boala de teama discriminarii
Epilepsia este o maladie care afecteaza aproape 500.000 de romani, insa aproximativ jumatate dintre cei suferinzi isi ascund boala sau nu o trateaza corespunzator, din cauza discriminarilor la care sunt supusi, potrivit specialistilor.
Aceasta boala este o dereglare a sistemului nervos care produce descarcari bruste si intense de activitate electrica in creier. Medicii mai spun despre epilepsie ca reprezinta una dintre bolile neurologice cu cel mai mare impact, ea fiind a doua cauza de consult neurologic pentru o afectiune cronica, dupa cefalee.
In Romania, sunt aproximativ 200.000 de pacienti cu epilepsie, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OSM), dar medicii cred ca numarul acestora ar fi mai mare, de 300.000 pana la 500.000.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Aceasta afectiune are un impact semnificativ asupra calitatii vietii. In Romania, 500.000 de oameni sufera de epilepsie, insa statisticile nu reflecta insa complet realitatea, deoarece foarte multi bolnavi isi ascund aceasta maladie, de teama de a nu fi stigmatizati in societate", spun reprezentantii Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO).
Intre 50 si 60% dintre cazurile de epilepsie debuteaza inaintea varstei de 16 ani, insa o criza unica, accidentala, poate sa apara la 5% din populatie, sustin specialistii. Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, in cazul bebelusilor, cu convulsiile febrile, care sunt destul de frecvente si deloc periculoase.
Aproximativ 68% din totalul pacientilor cu eplilesie sunt pensionati pe caz de boala, conform datelor statistice.
Epilepsia afecteaza peste 50 de milioane de persoane din intreaga lume, un om din 100 suferind de aceasta boala, conform datelor statistice.
Maladia numita epilepsie reuneste, de fapt, cateva zeci de sindroame cu cauze, manifestari și evolutii diferite. Una dintre cele mai grave forme este sindromul Dravet, in al carui tratament sunt necesare mai multe medicamente, unele, pentru moment, inaccesibile in Romania.
Viata de zi cu zi a copiilor cu epilepsie este subiectul unui dialog fara prejudecati initiat de Asociatia Neurocare si programat sambata in parcul bucurestean Herastrau, pentru a-i informa pe cei din anturajul micutilor despre faptul ca boala nu e o piedica pentru o viata normala in comunitate.