Moartea Neagra, boala care a ucis 25 de milioane de oameni acum 700 de ani, face o noua victima
Un barbat a murit in Oregon, SUA, dupa ce a fost diagnosticat cu ciuma. Supranumita Moartea Neagra, aceasta boala a facut peste 25 de milioane de victime in Europa secolului al XIV-lea.
Pacientul a contactat ciuma dupa ce a fost muscat de un sobolan, pe care a incercat sa-l salveze de o pisica.
Dupa cateva zile de la incident, el a facut febra si a fost internat in spital, unde a suferit complicatii, scrie The Independent.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ciuma poate fi tratata cu antiobotice, dar numai daca este diagnosticata la timp. Fara tratament, cei afectati mor in cateva zile, iar pentru acest barbat ajutorul medical a venit prea tarziu.
Initial, el a prezentat simptomele ciumei bubonice: ganglioni limfatici umflati, iar ulterior a dezolvat ciuma septicemica: dureri si hemoragie abdominala. Exista si un al treilea tip al bolii: ciuma pulmonara, care ataca plamanii.
Ciuma este produsa de bacteria numita Yersinia pestis si se transmite de la animal la om prin muscatura sau prin purici purtatori ai bolii.
Testele continua, iar cadavrul pisicii care atacase soarecele va fi si el cercetat, pentru ca felina a avut contact mai mult timp cu familia victimei.
Desi ciuma nu mai face un numar foarte mare de victime, ca in Evul Mediu, mai exista focare in zonele rurale din America de Sud, Africa, Asia si Statele Unite. In prezent, la nivel mondial apar anual intre 1.000-2.000 de cazuri.
In Europa au existat mai multe pandemii de ciuma: in perioada imparatului Iustinian (541-542 d.Hr.), Moartea Neagra din secolul al XIV-lea si ultima epidemie, in anul 1855.
“Boala femeilor” incepe sa faca tot mai multe victime si in randul barbatilor. Un studiu alarmant