Aparatele esențiale din spitale au început să se defecteze din cauza uzurii mari
Cu sute de pacienţi în fiecare zi, aparatele esenţiale în tratamentul bolnavilor au început să cedeze. Computerul tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara s-a defectat şi nu este singurul exemplu.
La spitalul Covid din Baia Mare, 5 monitoare s-au stricat. Managerii fac eforturi să le înlocuiască în cel mai scurt timp, însă au nevoie de sprijin financiar.
Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara este absolut necesar în triajul pacienţilor. Cu ajutorul lui medicii decid cât de afectaţi sunt plămânii fiecăruia. Până să cedeze, aparatul era utilizat de peste o sută de ori pe zi. În ultimele 6 luni, s-au făcut aproape 10.000 de analize în condiţiile în care, înainte de pandemie, a fost folosit doar de 400 de ori într-un an întreg.
Piesa stricată costă zeci de mii de euro, iar înlocuirea ei poate dura şi două săptămâni - timp în care sute de pacienţi aşteaptă un diagnostic. Pentru unii dintre ei poate fi folosi un aparat mobil, care nu este la fel de precis. Alţii sunt trimişi la alte spitale din oraş. Însă şi aparatele de acolo, sunt deja suprasolicitate.
Acum, autorităţile locale fac demersuri să cumpere şi un al doilea aparat. Primăria ar urma să contribuie cu 10% din sumă, iar de restul se va ocupa Ministerul Sănătăţii.
Şi la cel mai mare spital Covid din Moldova mentenanţa echipamentelor medicale se face mult mai des. Aparatele sunt verificate după fiecare gardă.
La spitalul TBC, suport Covid, din Baia Mare din 19 aparate de monitorizare a funcţiilor vitale 5 s-au defectat. Unul singur costă peste 12.000 de lei.