Angajatii din Sanatate intra in greva generala pe 28 noiembrie. LISTA revendicarilor
Angajatii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie in greva generala pe termen nelimitat, a anuntat, joi, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.
Marius Sepi a precizat ca angajatii vor cere si demisia ministrului Sanatatii, pentru ca nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitarile transmise.
73.000 de cadre medicale au semnat deja pentru intrarea in greva generala. Printre nemultumiti sunt si foarte multi doctori.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Chirurgul Florin Chirculescu spune ca va opera doar urgentele si povesteste ca nu mai poate lucra ca pana acum, doar cu improvizatii in lipsa materialelor sanitare si a medicamentelor.
In plus are o leafa ridicola in raport cu experienta.
"Dupa 30 de ani de munca, daca fac 6 garzi pe luna castig 35 milioane, daca nu 24. Nu se mai poate in asa conditii", a spus chirurgul.
Pe durata grevei generale, care va incepe din 28 noiembrie, cadrele medicale ar urma sa asigure, in afara de urgente, doar o treime dintre consultatiile obisnuite.
Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt sustinute si de catre organizatiile profesionale ale medicilor. El a precizat ca angajatii din sistemul sanitar sunt deschisi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de acestia.
Angajatii din sistemul sanitar cer:
* alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sanatate,
* o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat,
* o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate,
* apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati,
* organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti,
* consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.
Federatia Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino" a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public sa-si dea acordul pentru participarea la greva de avertisment si la greva generala organizate in luna noiembrie de Federatia Sanitas.
"Avand in vedere ca guvernantii au raspuns la demersurile noastre prin tacere, ca guvernantii nu isi asuma, public, responsabilitatea pentru subfinantarea sistemului sanitar, ca guvernantii considera ca s-au achitat cu brio de rezolvarea revendicarilor profesionistilor din sistemul sanitar, ca prin politicile lor financiare, aceiasi guvernanti creeaza premisele unei subminari a sanatatii publice, la care noi, medicii, nu dorim sa fim complici, nu ne ramane decat o solutie: greva", a spus dr. Florin Chirculescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino".
In 2 noiembrie, peste 4.000 de angajati din sistemul sanitar au protestat in Capitala.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le cere cadrelor medicale responsabilitate fata de pacienti si este deschis la discutii.
De altfel, revendicarile lor s-ar rezolva cu 2,2 miliarde de euro in plus pe an la sanatate.