Lista revendicarilor profesorilor iesiti in strada care ar putea naste o greva generala in Educatie
Profesorii au iesit in strada, nemultumiti de saracia in care se zbate invatamantul romanesc.
Dascalii au pichetat luni Guvernul si vor repeta protestul, ca sa-i oblige pe responsabili sa le reintregeasca salariile, reduse acum trei ani.
Altfel, ameninta cu greva generala si e foarte posibil ca scenariul sa prinda viata, pentru ca Ministerul Educatiei nu are bani pentru revendicarile profesorilor.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Peste 300 de profesori au protestat vineri in fata Guvernului. Debutanti sau cu zeci de ani de experienta, oamenii si-au strigat nemultumirile.
Aceasta tanara profesoara aflata la inceputul carierei primeste 800 de lei pe luna. Spune ca ar fi murit de foame daca era singura: ''banii astia nu mi-ar fi ajuns nici de chirie, am noroc cu familia''.
Manuela a terminat facultatea de limbi straine si preda de 8 ani engleza, la o scoala din sectorul 6 al Capitalei. A venit la protest, sperand ca se va schimba ceva in viata ei.
Chiar daca e suparata pentru dispretul pe care i-l arata statul roman, Manuela isi face meseria cu drag si e mereu cu zambetul pe buze, in fata copiilor: ''cumpar manuale din banii mei, pentru ca cele de la scoala sunt vechi."
Educatoare de-o viata, doamna Sarmiza povesteste ca a ajuns in pragul disperarii.
Are rate la banca si 3 copii de intretinut, dintre care unul nevazator. Salariul de 2.000 de lei nu-i ajunge de la o luna la alta.
''Platesc rata, intretinere, mai am ore suplimentare ca sa pot sa supravietuiesc si tot e foarte greu'', declara Sarmiza.
Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mic salariu minim pe economie si are un buget redus pentru invatamant.
Vecinii nostri bulgari, de exemplu, chiar daca au si ei salarii mici, acorda educatiei 3,5% din PIB si nu mai putin de 3%, cat ofera tara noastra.
Tocmai de aceea, profesorii au cerut reintregirea salariilor cu cele 15% taiate in 2010 si marirea cu 50% a lefurilor pentru debutanti.