Coalitia Profesionistilor din Sanatate: Am strans 70.000 de semnaturi pentru greva generala


Ultimul update: Luni 11 Noiembrie 2013 06:46
Data publicarii: Vineri 08 Noiembrie 2013 18:25
Categorie: Stiri Sociale
greva

Coalitia Profesionistilor din Sanatate anunta ca au fost stranse deja 70.000 de semnaturi pentru a declansa greva generala ce are ca scop, printre altele, obtinerea a 6 la suta din PIB pentru sanatate.

"Va informam ca, pana in prezent, s-au strans 70.000 de semnaturi cu care putem oricand declansa greva generala. Cererile Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate vizeaza: minimum 6% din PIB; dublarea salariilor medicilor rezidenti; o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat; o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate (cresterea salariilor); apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati; organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public astfel incat sa fie asigurate servicii prompte si de calitate pentru pacienti, cat consultarea reala a Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate", se arata intr-un comunicat remis vineri agentiei MEDIAFAX.

Pe de alta parte, Coalitia Profesionistilor din Sanatate saluta ultimele declaratii venit de la Guvern, potrivit carora domeniul sanatatii va deveni o preocupare constanta, sperand insa ca acestea vor fi urmate de masuri concrete.

"A fost necesar sa pichetam Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, sa facem greva japoneza si sa iesim la Marsul Tacerii pentru ca Guvernul sa admita in sfarsit, cel putin declarativ, ca Sanatatea este prioritate nationala. Speram ca declaratiile recente ale Guvernului vor fi urmate de masuri concrete pentru a realiza doleantele pentru care am iesit in strada", se mai arata in comunicat.

Coalitia Profesionistilor din Sanatate subliniaza, in acelasi context, ca este deschisa spre negocieri, care, daca vor fi purtate cu buna credinta, vor gasi solutii la toate problemele.

"In acelasi timp, ne pregatim de greva, daca negocierile vor esua", a mai precizat sursa citata. Salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 de lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale, dar nu pentru toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti, a anuntat premierul Victor Ponta, luni seara, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International.

Peste 4.000 de angajati din Sanatate au protestat, in 2 noiembrie, la Bucuresti, printr-un miting la Guvern si un mars pana la Palatul Parlamentului. Ministerul Sanatatii și-a exprimat regretul fața de opțiunea liderilor Coalitiei Profesionistilor din Sanatate de a organiza protestul, subliniind ca orice problema isi poate gasi solutionarea prin dialog continuu, colaborare și incredere reciproca.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO