Moartea unui bebelus poate schimba regulile absurde din sistemul sanitar din Romania. Cum a fost ucisa Sara de birocratie
Moartea bebelusului din Cluj, dupa doar sase ore de viata, scoate in evidenta ce e mai putred in sistemul sanitar romanesc: orgoliile, lipsa de proceduri si birocratia.
Cazul, extrem de grav, ii determina pe cei din Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor sa modifice regulile absurde care nu ii permit unui doctor de adulti sa salveze si copii. Altfel, regretele sunt de prisos. Reputatul profesor caruia i s-a interzis accesul in sala se invinovateste ca n-a actionat dupa primul impuls, in timp ce directorul se multumeste sa fluture legea care a facut posibila aceasta tragedie.
Au trecut cinci zile de cand s-a prapadit Sara, fetita condamnata la moarte de birocratie. Desi nu este vinovat, chirurgul care nu a avut voie sa o salveze regreta ca nu a incalcat ordinele. Medicul Constantin Ciuce nu a fost lasat de manager sa intervina, pe motiv ca nu are specializarea pediatrica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Grav este ca viteza de reactie a celor din spital in acest caz grav a fost zero. Parintii au primit abia luni hartia oficiala prin care sunt instiintati ca medicul dorit de ei nu e in masura sa opreze copilul.
''Este cererea pe care am facut-o ca dl. profesor sa-mi opereze fetita, cerere inregistrata la regiustratura spitalului in 29 iunie si raspunsul a venit azi, adica la cinci zile dupa ce fetita a decedat", spune tatal copilului.
Colegiul Medicilor il contrazice insa pe manager.
Prof. dr. Aurel Bizo, presedinte Colegiul Medicilor: "Legea spune clar: in urgentele vitale, medicul intervine indiferent de specialitate. Dupa parerea mea, era o urgenta, un copil cu insuficienta respiratorie acuta, din cauza unei hernii diafragmatice. Era o urgenta."
In tot acest razboi absurd, in care adultii invoca legi si ordine de ministri, Sara a platit inutil.
Danut Sendroiu, tatal fetitei: "Consider ca fetita mea avea o sansa si nu i-a fost acordata. Sistemul, in general, nu i-a dat aceasta sansa."
Dureros e ca in circuitul hartiilor se purtau negocieri sterile in biroul managerului.
Pana acum, parintii nu au depus nicio plangere impotriva chirurgului Constantin Ciuce. In paralel, acesta a declarat ca nu va mai opera copii pana cand nu va primi o derogare din partea Ministerului Sanatatii.
Altfel, reprezentantii colegiului spun ca ar fi absurd ca pe doctorii cu experienta sa fie tratati ca rezidentii si sa li se ceara sa faca specializari pe care deja le stapanesc.
Drama i-a determinat pe cei din colegiul medicilor sa le ceara managerilor de spital sa nu se mai implice in deciziile de urgenta mai ales daca nu sunt doctori.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, spital, ministerul sanatatii, bebelus, operatie,
Dată publicare:
06-07-2015 13:28