A fost nascuta cu o malformatie si a murit pentru ca directorul spitalului a refuzat operatia. Caz revoltator la Cluj
O fetita nascuta cu o malformatie rara la abdomen a murit deoarece medicul care i-ar fi putut salva viata NU a fost lasat sa opereze de cei din conducerea Spitalului Judetean Cluj.
Motivul invocat de director: doctorul in cauza NU ar fi avut calificarea pediatrica si ar fi intrat ilegal in sala. Asta desi chirurgul respectiv a ajutat pana acum zeci de copii aflati in situatii similare. Ministerul Sanatatii a deschis o ancheta, iar parintii bebelusului vor sa dea institutia sanitara in judecata.
Sara Maria a venit pe lume in data de 1 iulie la maternitatea din Cluj. Parintii si medicii stiau ca are o malformatie grava la abdomen - o hernie diafragmatica si ca trebuie operata imediat dupa nastere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult, tatal fetitei facuse in 29 iunie o solicitare scrisa la Spitalul Judetean din Cluj in care cerea ca nou nascutul sa fie prelut si operat chiar in clinica de Chirurgie, asa cum le recomandasera ginecologii.
Medicul indicat era chirurgul Constantin Ciuce, care mai facuse astfel de interventii. Numai ca parintii s-au lovit de refuzul categoric al conducerii.
Tatal fetitei a inregistrat o discutie telefonica cu managerul unitatii medicale, de profesie economist. Atunci copilul sau avea cateva ore de viata
''Domnul profesor n-are specializarea de chirurgie pediatrica si n-avem sectia amenajata si nu putem, nu putem accepta o ilegalitate. Deci suntem in asentimentul dv, dar nu putem asa ceva. In spitalul nostru e ilegal sa se intample asa ceva”.
Adica sa salveze o viata. Uluitor este si faptul ca refuzul s-a dat in conditiile in care toate cadrele medicale stiau de starea bebelusului.
"- Fetita e intr -un stadiu asa si asa, nu-i foarte bine, nici n-are cum, ca e hernie foarte mare, astept radiografiile. E pe ventilatie.
- Refuz sa cred ca sunt singurul la care se poate intampla asa ceva.
- Sunteti primul!
- Sa stiti un lucru, si daca era copilul meu, tot la fel era. Am copil de 2 luni."
Asa ca tatalul i s-a recomandat un transfer la Bucuresti sau o operatie la Spitalul de copii din oras. Culmea, tot parintele a fost cel sfatuit sa-si rezolve singur problema.
“- Ar trebui sa mergeti pana la la spitalul de copii sa discutati cu domnul manager Dl. Aldea, sa ia legatura cu el astazi, sa nu mai asteptam pana maine.
- si eventual il sunam si noi si-l rugam sa va primeasca.
- ca trebuie si dansii sa isi dea acceptul, iar in cazul asta trebuie ajuns la un acord."
Intre timp, pentru ca starea Sarei se agravase, managerul spitalului a solicitat un elicopter, insa acesta era la o alta interventie. Astfel, a mai trecut o ora pretioasa. Atunci medicii au luat decizia ca pruncul sa fie transferat la Sectia de Chirurgie a Spitalului de Copii din Cluj.
Prea tarziu, fetita s-a stins in cele din urma in ambulanta, in urma complicatiilor.
Constantin Ciuce: "Nu pot decat sa fiu foarte trist. Cui sa cer voie pentru un lucru care tine de profesionismul meu”.
La 4 zile de la tragedie, managerul spitalului nu da inapoi, considera ca a procedat corect.
Petru Susca, manager Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj: "Eu ca manager puteam sa iau niste decizii peste legislatie, va intreb ce se intampla daca eu aprobam aceasta solicitare si acest copil murea pe masa de operatie? Faptul ca parintele a solicitat nu ne absolvea de vina.”
Danut Shendroiu, tatal copilului: "Cred ca ma voi adresa instantei pentru simplul fapt ca e greu sa treci printr-un asemenea chin, chiar daca avea 0.0001 la suta, era sansa ei”.
Aurel Bizo, Colegiul Medicilor Cluj: “Este extrem de regretabil si dureros atunci cand viata unui om si a unui copil depinde de pixul si abuzul de putere al unor decidenti”.
Cei din Ministerul Sanatatii au cerut o ancheta. Cert este ca bebelusul trebuia salvat cu orice risc, dar se pare ca birocratia i-a furat sansa la viata acestei copile.