Amenzi pentru şcolile care nu au fiole de adrenalină. Ce riscă elevii, în lipsa acestora
Amenzi de până la 20.000 de lei pentru şcolile care nu asigură în trusa de urgenţă a cabinetului medical adrenalină injectabilă, care să poată fi folosită în cazul unui şoc alergic al elevilor.
Asta prevede un proiect de lege depus la Senat. Acesta îşi propune să-i ajute astfel pe copiii cu risc mare de reacţii majore la înţepături de insecte sau la anumite alimente.
Medicii spun că învăţătorii şi asistenţii şcolari pot fi învăţaţi să facă un gest salvator şi să ajute copiii alergici, înainte de sosirea ambulanţei.
La 8 ani, Ștefania e un copil dezvoltat normal și excelent îngrijit, dar cu sensibilități multiple, de la o dermatită atopică până la alergii dovedite prin teste.
Mama Ștefaniei: „Polen, ambrozie, viespi.”
Ștefania: „Se simte incomod. Mă mănâncă pielea.”
Reporter: „Ați vorbit cu doctorul despre diverse scenarii?”
Mama fetei: „Da, am vorbit. Atunci o punem jos și îi facem această injecție cu epifen.”
Scenariul imprevizibil despre care vorbim e șocul anafilactic, care se poate declanșa și la școală. Merge de la respirație grea până la pierderea stării de conștiență. Și are incidențp crescută, la copiii cu o listă lungă de alergii.
Șocul anafilactic e o reacție majoră și periculoasă a organismului în fața unei înțepături de insectă, dar poate apărea și când copilul mănâncă accidental un aliment la care este alergic. Ștefania merge la școală, așa că noul proiect de lege o vizează direct. Acesta prevede ca toate școlile să aibă obligatoriu în trusa de urgență un stilou cu adrenalină injectabilă, aflat în termenul de valabilitate.
Prețul unui epipen, adică al unei doze de adrenalină în concentrație pediatrică, este, în farmacie, în jur de 200 de lei. Administrarea e simplă: se scoate capacul, se plasează pe coapsă, se apasă injectorul 3 secunde și se masează ușor locul injectării alte 10 secunde. Apoi, pacientul e întins în poziție de siguranță. Ca să vedem utilitatea unui asemenea mecanism în școală, trebuie să arătăm cifrele. Societatea Europeană de Alergologie arată că în 2025, una din 2 persoane va suferi de un tip de alergie. Chiar acum, 25 la sută dintre copii au alergii respiratorii și 8 la sută sunt alergici la un aliment.
Profesorii și asistenții școlari ar trebui să fie instruiți cum se face injecția unui copil cu risc mare de șoc alergic. Dacă acul nimerește în venă, în loc de mușchi, substanța se va descărca rapid. Totuși, ghidurile medicale arată că în cazul unei suspiciuni de reacții alergice masive, trebuie să interveniți fără ezitare, pentru că asta poate salva viața omului.
Camelia Berghea, medic alergolog: „Riscul este mai mare dacă nu faci și lași un șoc să se deruleze, decât dacă faci când încă nu are toate semnele. Dar tu știi că pacientul a făcut șoc anafilactic înainte sau că a primit indicație de la medicul specialist.”
Reporter: „În cât timp ar trebui făcut, din momentul în care apare reacția?”
Medic: „Cât mai repede. Pentru că minutele, secundele sunt importante în caz de istoric de șoc anafilactic.”
Proiectul de lege, depus la Senat, prevede și amenzi între 5 și 20.000 de lei, pentru școlile care nu vor avea în trusa de urgență adrenalină cu injectare rapidă. Autorul propunerii dorește și înființarea unui registru național pentru alergii și decontarea analizelor specifice, prin asigurarea de stat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: proiect, scoli, soc anafilactic, adrenalina,
Dată publicare:
16-10-2019 10:33