Ambrozia, buruiana care dă alergii severe. De ce autorităţile nu reuşesc să scape de ea
Sfârşitul verii vine şi cu probleme pentru alergici. Este momentul când se manifestă un număr important de alergii, printre care cea mai puternică este cea la ambrozie.
O plantă care creşte pe terenurile neîngrijite, pe construcţii neterminate, spaţii verzi, grădini sau parcuri. Polenul provoacă iritatia ochilor, nas înfundat şi mâncărimi. Efectele alergiei pot fi ameliorate, dar nu vindecate complet. O echipa medicală din Timişoara lucrează la crearea unui vaccin.
De patru ani, pentru Gabriel, fiecare sfârşit de vara este un coşmar. Alergic la particulele din polenul ambroziei, a încercat diverse medicamente, însă l-au ajutat foarte puţin. "M-am înfundat la nas, mă mâncau ochii, şi am fost să îmi fac un test de piele şi a apărut că am ambrozie. Spre seară când se lasă răcoarea afară, atunci mă apucă simtomele de alergie "
Carmen Panaitescu-Bunu - medic cercetător: "Deci mănâncă nasul, strănuturi în salve, alterează calitatea somnului, apare apoi înfundarea totală a nasului, nu mai pot pacienţii să respire. Este că o gripă severă care durează două luni"
În prezent există doar tratamente care ameliorează simtomele, dar nu vindecă alergia. O echipa de cercetători din Timişoara a obţinut două milioane de euro, bani europeni, pentru a crea un vaccin.
Ambrozia este o plantă care creşte pe terenuri neîngrijite, iar o singură plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăunte de polen. La Timişoara sunt zeci de terenuri lăsate în paragină de proprietari. De altfel, aceşti proprietari vor plăti impozite de cinci ori mai mari, de anul viitor, dacă nu iau măsuri urgenţe.
Şi locuitorii din acest cartier arădean au făcut zeci de reclamaţii la primărie, pentru că în apropierea lor au crescut adevărate culturi de ambrozie. Spun însă că autorităţile nu au făcut nimic.
La Craiova, autorităţile au pornit o campanie de eradicare a acestei plante, măcar de pe domeniul public. Este însă o lupta cu morile de vânt: chiar dacă plantă este curăţată în interiorul oraşului, la periferie sunt sute de terenuri neîngrijite, iar polenul ambroziei este transportat de vânt până la 20 km.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, alergii, boli, ambrozie, tratamente, buruiana,
Dată publicare:
23-08-2017 19:40