Un copac care poate provoca alergii grave continua sa fie plantat de primarii din toata tara. Legatura intre polen si poluare
Suntem pe primul loc in Europa la alergiile cauzate de polenuri. Ambrozia, o specie periculoasa pentru sanatate, a fost pusa deja pe lista neagra de Comisia Europeana. O alta planta, la fel de periculoasa, a impanzit insa, voluntar, marile orase.
Chiar si Bucurestiul geme de platani. Ne bucuram de verde, insa avem de-a face cu unii dintre cei mai mari agresori respiratori. Ne aduce argumente un biolog aflat in forumul stiintific de pe linga Comisia Europeana. Tot de la el aflam de ce Romania nu masoara concentratiile de polenuri din aer, asa cum se intampla in tarile civilizate.
Musetelul, coada soricelului si ambrozia fac parte din aceeasi familie. Ultima produce cel mai agresiv polen din natura. Ne aflam pe primul loc in Europa la numarul alergiilor determinate de aceasta planta.
Dr. Claudia Nechifor, medic primar alergologie si imunologie: “Poluarea are rol de a mentine o inflamatie cronica in mucoase, dar si de favoriza supra-infectarea, dar si agresiunea alergenilor. O atmosfera incarcata cu dioxid de carbon prieste teribil, polenizarea e mai intense si alergenicitatea granulelor de polen creste teribil. Sunt necesare 1 pana la 5 granule de polen intr-un metru cub de aer pentru a declansa reactiile alergice”.
Daca gasiti ambrozia in gradina, e recomadat sa o smulgeti si s-o aruncati inchisa in punga. Dar aceasta e o buruiana care crest spontan. Orasul ofera si suprize… cultivate. Una dintre ele este platanul, un arbore foarte frumos, cultivat in ultimii ani in numar foarte mare.
Platanul infloreste in luna mai, dar, pe tot parcursul anului, descarca de pe trunchi, de pe frunze si fructe perisori. Sunt unii dintre cei mai puternici agresori respiratori din natura. Platanii sufoca multe zone amenajate din Capitala iar perisorii lor sunt luati de aer si cauzeaza inflamatii in caile respiratorii. Nu doar pentru alergici, ci pentru oricare dintre noi. Ori, pe o mucoasa inflamata, poluarea devine si mai agresiva.
Paulina Anastasiu, director Gradina Botanica: “Copacul arata superb, sa-I intelegem pe edili, dar zic ca nu era cazul sa fie atit de frecvent plantat, intr-un numar atit de mare de exemplare. Daca ar fi citeva exemplare izolate ar fi in ordine, dar faptul ca faci aliniamente de platani, ganditi-va ce cantitati mari de perisori ajunge in aerul pe care il inspiram”.
Peste tot in orasele din Europa, sunt oferite zilnic buletine care precizeaza concentratiile alergenice din mediu. Noi inca nu beneficiem de aceste informatii. Pana cand se va intampla asta, recomandarile, pentru alergici si pentru copii sunt ca, in aceasta perioada, sa evite mersul pe jos... cand bate vantul. In plus, alergicii la polen trebuie paziti de expuneri in aer liber in special in cursul diminetii, cind este o concentratie imensa. Alergicii sunt cei care ar trebuie sa se bucure de ploi. Polenurile sunt puse la pamant, iar pericolul indepartat.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, plante, ambrozie, oras, primari, polen, platan, buruiana,
Dată publicare:
03-06-2016 12:21