Alerta in Moldova.180 de cazuri de meningita, confirmate.Ministerul Sanatatii ia atitudine abia acum
Situatie alarmanta in nordul Moldovei. La o luna de la aparitia primelor cazuri de meningita acuta virala in Suceava, situatia pare ca scapa de sub control.
La Botosani, autoritatile au declarat alerta epidemiologica, dupa ce au aparut zeci de imbolnaviri, majoritatea la copii. Curios este insa, ca Ministrul Sanatatii nu reactioneaza oficial si abia acum trimite o comisie sa evalueze situatia.
La Botosani, medicii au confirmat 42 de cazuri, iar 32 de pacienti sunt copii. Numai in weekend-ul trecut, au pus diagnosticul de meningita acuta virala la opt pacienti. Iar la Suceava, din cele 138 de cazuri inregistrate oficial, aproape jumatate sunt in spital pentru tratament.
Dintre pacienti, numai 4 au peste 20 de ani. Au aparut chiar complicatii la o fata de 14 ani, despre care doctorii spun ca acum este in stare buna. In rest, vorbesc despre forme usoare si medii ale bolii.
Specialistii precizeaza ca pe durata verii si a toamnei, boala se transmite extrem de usor, daca nu ne spalam pe maini si mancam fructe si legume murdare.
La spitalul judetean din Botosani, sectia de boli infectioase este tot mai aglomerata. Un pacient de 38 de ani banuieste ca a luat boala din Suceava, pentru ca face des drumuri acolo. Tot la spital a ajuns cu simptome ingrijoratoare si un tanar de 22 de ani.
Una dintre greselile frecvente este tratamentul luat dupa ureche. Atentie: nici antitermicele, nici antibioticele nu au efect asupra acestei boli.
Daca la Botosani vorbim despre cazuri izolate, la Suceava, in schimb, medicii au identificat foarte clar cateva focare. Chiar si asa, cei din Ministerul Sanatatii s-au ferit, pana acum, sa declare epidemie.
Semnele de alarma sunt clare: dureri de cap intense, tulburari digestive, intoleranta la lumina puternica, febra care se poate complica la copiii mici pana la convulsii.
Unul dintre cei 138 de bolnavi de meningita din Suceava si-a dat aexamenul de bacalaureat singur, in fata unei comisii speciale.
Ca sa evitam imbolnavirea, regulile sunt simple si clare: sa ne spalam des pe maini, sa bem apa din surse sigure, sa spalam bine fructele si legumele, sa evitam scaldatul in locuri neamenajate.