Acord intre Romania si "Eurotransplant". Cum vor putea beneficia romanii de transplant pulmonar in strainatate
Romania a semnat in sfarsit un acord international cu ''Eurotransplant'' prin care incearca sa salveze vietile celor care au nevoie urgenta de transplant pulmonar.
Intelegerea obliga insa tara noastra sa si doneze plamani peste hotare. Daca nu se gasesc aici pacienti compatibili, atunci organele vor fi trimise la suferinzi din Germania, Austria sau Belgia.
Acordul semnat in prezenta ministrului Sanatatii vine la cateva zile dupa ce Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti a anuntat deschiderea primului centru romanesc de transplant pulmonar. Medicii de aici vor putea sa faca atat prelevari cat si operatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit intelegerii cu Eurotransplant, "primii plamani sunt oferiti catre Sfanta Maria, in masura in care Sfanta Maria nu-i poate utiliza, atunci ei vor fi oferiti catre eurotransplant, cu dedicatie pentru AKH", a precizat Victor Zota, coordonatorul national de transplant.
Seful programului de transplant de la Viena a confirmat pentru PROTV reluarea colaborarii. Asadar toti pacientii, care se afla acum pe listele de asteptare ale austriecilor, vor fi operati. Iar dupa ce vom incepe sa si donam putem sa inscriem noi pacienti la AKH.
Walter Klepetko, directorul programului de transplant din Viena: "Au fost facute eforturi extraordinare pentru a ajunge la acest acord, atat din partea eurotransplant, ministerului Sanatatii din Romania, cat si a clinicii AKH. Vom putea opera 5-6 pacienti, dar nu vom putea satisface cererea mare din Romania. Romania trebuie sa isi dezvolte propriul sistem de transplant."
Statul roman a incheiat aceasta intelegere dupa ce Eurotransplant le-a interzis medicilor austrieci sa mai trateze romani pe motiv ca tara noastra nu doneaza la randul ei.
Acum, toti cei 6 candidati aflati deja pe lista AKH vor putea fi operati la Viena. In total sunt insa 20.
Chiar si asa lucrurile sunt delicate. Plamanii trebuie sa provina de la donatori care nu au mai mult de 45 de ani. Doar in 16 % din cazuri organele pot fi eligibile.