8 ore de somn pe noapte ajuta la pierderea din greutate. La ce afectiuni sunt predispusi cei care nu dorm suficient
Un somn odihnitor ne ajuta sa slabim, pe langa faptul ca ne aduce buna dispozitie si chef de munca. Este concluzia la care au ajuns medicii, care ne recomanda sa dormim 8 ore pe noapte si sa ne alegem cu grija salteaua.
Statisticile arata ca peste un milion de romani sunt diagnosticati oficial cu o tulburare grava a somnului, insa specialistii cred ca numarul celor care sufera de insomnii este mult mai mare.
Este trecut de ora doua noaptea, insa pentru multi bucuresteni somnul este doar un detaliu. In foarte multe blocuri ferestrele sunt luminate. Grijile, dependenta de televizor sau de jocuri pe internet ar tine treaza cam jumatate din populatia activa a Romaniei, cred medicii.
Iar asta produce efecte, unele dintre cele mai grave.
Primele se produc la nivelul creierului: depresie, tulburari de memorie si de atentie. Lipsa somnului inseamna insa si ca aveti probleme cardiace sau respiratorii. Specialistii au stabilit o legatura si intre cancerul la san si lipsa de somn. In absenta melatoninei, un hormon care se produce atunci cand dormiti, riscul de a face cancer creste.
Vorbim aici de persoane care dorm mai putin de 3-4 ore pe noapte. Sa vedem insa si lucrurile bune.
Celor care vor sa slabeasca li se recomanda de obicei sa mearga la sala sau sa tina regim alimentar. Medicii recomanda insa o metoda mult mai simpla: un somn odihnitor. 8 ore de somn pe noapte ne pot ajuta sa pierdem din greutate.
Ei bine, da, Este adevarat. Privat de odihna, organismul secreta un alt hormon, numit leptina, care iti da senzatia de foame.
Danut a ajuns la medic din cauza noptilor pierdute si kilogramelor in plus. Iar in putinele ore de somn sforaie. Asa ca barbatul a fost supus unui test care este gratuit zilele acestea.
Danut Obreja: ''Pai, ma trezesc de 3-4 ori pe noapte si ea a zis ca nu mai poate sa doarma cu mine... Am un borcan cu miere din care manac si apoi ma duc la frigider si beau apa."
Medicii au stabilit ca sufera de apnee, o tulburare a somnului.
Ioana Munteanu, medic: "Pauzele de respiratie in timpul somnului care sunt insotite de scaderea oxigenarii corpului si de o serie de microtreziri... Pierderea a 2 ore de somn e recuperata in 3 zile consecutive de dormit normal."
Ca sa dormiti mai usor nu ar strica sa faceti plimbari de o jumatate de ora si o baie calda. Ascultati muzica linistitoare si opriti televizorul cu o jumatate de ora inainte de culcare. In plus nu beti alcool sau cafea cu 4 ore inainte de somn.