6 din 10 parinti dau copiilor pastile dupa ureche. Studiu despre intoxicarea unei generatii

Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 14:12
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2012 14:15
Categorie: Sanatate

Circa 60% dintre parinti dau medicamente copiilor pentru tuse, febra, nas infundat, dureri de gat sau de cap, fara a merge in prealabil la un consult medical si riscand astfel agravarea bolii si intoxicarea celor mici.

Un studiu prezentat miercuri de ARPIM si Ministerul Sanatatii arata ca 35% dintre copii au luat antibiotice fara sa fi fost consultati de catre un medic.

De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele si analgezicele.

In privinta motivelor automedicatiei, romanii se bazeaza, in principal, pe experienta anterioara in astfel de situatii, considerand ca stiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor.

Studiul indica, de asemenea, cazuri in care parintii administreaza copiilor medicamente pe baza informatiilor de pe internet, de la prieteni sau de la farmacisti. Desi sunt constienti in privinta riscurilor generale ale automedicatiei, romanii nu au o parere clar conturata cand vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des mentionat aspect fiind legat de cresterea toxicitatii ficatului.

In privinta profilului membrilor de familie care recurg la automedicatie, mamele sunt cele mai active la acest capitol, iar la polul opus se afla bunicii, releva acelasi studiu. La automedicatie recurg frecvent mamele cu varste curpinse intre 30 si 49 de ani.

In general, acestea administreaza medicamente copiilor cu varste mai mari, in general peste 6 ani. Mamele aleg medicatia copiilor bazandu-se pe tratamente recomandate anterior de medici pentru aceleasi simptome si stiu putin despre efectele secundare ale acestei practici.

Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicatie, ingrijesc de regula copii mai mici, cu varste intre 2 si 5 ani. Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicatiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, cresterile ritmului cardiac, toxicitatea etc.

Tot ei sunt cei care aleg medicul ca sursa de informare, dar si farmacistii sau site-urile specializate.

Sectretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea studiului, a tinut sa precizeze ca 60 de procente dintre patologiile la copilul mic sunt reprezentate de patologia infectioasa, iar din aceasta, 60-70% are etiologie de origine virala, care, spre deosebire de cea bacteriala, nu este sensibila la antibiotice.

In acest context, Streinu Cercel a recomandat parintilor sa administreze copiilor doar medicatia prescrisa de medic. "Nu vor fi folosite medicamentele prescrie la o consultatie medicala precedenta. Medicamentele care nu au fost consumate vor fi aruncate", a mai spus Streinu Cercel.

Cercetarea despre automedicatie, realizata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) in colaborare cu Unlock Market Research, a fost efectuata in martie 2012, la nivel urban, pe 601 respondenti - parinți cu copii intre 2 si 14 ani.

Studiul are o marja de eroare de 4%. Pentru constientizarea parintilor asupra riscurilor automedicatiei, ARPIM si Ministerul Sanatatii au lansat, tot miercuri, campania "Medicamentele nu sunt bomboane", care va dura pana la sfarsitul anului, dupa cum a precizat directorul executiv adjunct al ARPIM, Cristian Lutan.

Romania, singura tara unde bugetul alocat pentru consumul medicamentelor este egal cu al spitalelor
Romania, singura tara unde bugetul alocat pentru consumul medicamentelor este egal cu al spitalelor
VIDEO PROTVPLUS.RO
daruieste viata
Primul spital de oncologie pediatrică. "Pentru pacient e mai grea umilinţa decât boala"
Spectacol pentru copiii grav bolnavi de la Fundeni oferit de medici și asistente
Coșmarul prin care trec în spital 30 de copii bolnavi de cancer. Cum îi puteți ajuta
Un bărbat de 42 de ani salvează cinci vieți după moarte
Ministrul Sănătăţii: "Au fost acreditate spitale insalubre". Cum e plătită instituţia de evaluare
A început livrarea primului lot de ambulanţe pentru serviciile de urgenţă. Mesajul transmis de Raed Arafat
spitalul universitar
Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Sorina Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti
Sorina Pintea: În România, există spitale care NU ar fi trebuit acreditate
Actorii Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște, spectacol caritabil pentru spital
Eveniment caritabil pentru primul spital de oncologie pediatrică. Gestul lui Mihai Șora
Aerul poluat omoară de 10 ori mai mulți români decât accidentele. Ce fac autoritățile