6 din 10 parinti dau copiilor pastile dupa ureche. Studiu despre intoxicarea unei generatii

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 14:12
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2012 14:15
Categorie: Sanatate

Circa 60% dintre parinti dau medicamente copiilor pentru tuse, febra, nas infundat, dureri de gat sau de cap, fara a merge in prealabil la un consult medical si riscand astfel agravarea bolii si intoxicarea celor mici.

Un studiu prezentat miercuri de ARPIM si Ministerul Sanatatii arata ca 35% dintre copii au luat antibiotice fara sa fi fost consultati de catre un medic.

De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele si analgezicele.

In privinta motivelor automedicatiei, romanii se bazeaza, in principal, pe experienta anterioara in astfel de situatii, considerand ca stiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor.

Studiul indica, de asemenea, cazuri in care parintii administreaza copiilor medicamente pe baza informatiilor de pe internet, de la prieteni sau de la farmacisti. Desi sunt constienti in privinta riscurilor generale ale automedicatiei, romanii nu au o parere clar conturata cand vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des mentionat aspect fiind legat de cresterea toxicitatii ficatului.

In privinta profilului membrilor de familie care recurg la automedicatie, mamele sunt cele mai active la acest capitol, iar la polul opus se afla bunicii, releva acelasi studiu. La automedicatie recurg frecvent mamele cu varste curpinse intre 30 si 49 de ani.

In general, acestea administreaza medicamente copiilor cu varste mai mari, in general peste 6 ani. Mamele aleg medicatia copiilor bazandu-se pe tratamente recomandate anterior de medici pentru aceleasi simptome si stiu putin despre efectele secundare ale acestei practici.

Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicatie, ingrijesc de regula copii mai mici, cu varste intre 2 si 5 ani. Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicatiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, cresterile ritmului cardiac, toxicitatea etc.

Tot ei sunt cei care aleg medicul ca sursa de informare, dar si farmacistii sau site-urile specializate.

Sectretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea studiului, a tinut sa precizeze ca 60 de procente dintre patologiile la copilul mic sunt reprezentate de patologia infectioasa, iar din aceasta, 60-70% are etiologie de origine virala, care, spre deosebire de cea bacteriala, nu este sensibila la antibiotice.

In acest context, Streinu Cercel a recomandat parintilor sa administreze copiilor doar medicatia prescrisa de medic. "Nu vor fi folosite medicamentele prescrie la o consultatie medicala precedenta. Medicamentele care nu au fost consumate vor fi aruncate", a mai spus Streinu Cercel.

Cercetarea despre automedicatie, realizata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) in colaborare cu Unlock Market Research, a fost efectuata in martie 2012, la nivel urban, pe 601 respondenti - parinți cu copii intre 2 si 14 ani.

Studiul are o marja de eroare de 4%. Pentru constientizarea parintilor asupra riscurilor automedicatiei, ARPIM si Ministerul Sanatatii au lansat, tot miercuri, campania "Medicamentele nu sunt bomboane", care va dura pana la sfarsitul anului, dupa cum a precizat directorul executiv adjunct al ARPIM, Cristian Lutan.

Romania, singura tara unde bugetul alocat pentru consumul medicamentelor este egal cu al spitalelor
Romania, singura tara unde bugetul alocat pentru consumul medicamentelor este egal cu al spitalelor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Păpădia, o afacere de succes
Planta care crește pe toate câmpiile și poate să vă aducă o afacere de zeci de mii de euro. Beneficiile ascunse
O tânără de 16 ani, venită din Italia, suspectă de meningită meningococică
A cincea boală a copilăriei: e contagioasă, iar cazurile au explodat în această primăvară
CAMERA ASCUNSĂ. Cum se transformă un spital din România înainte de vizita ministrului
A primit o inimă nouă când era la terapie intensivă, iar medicii îi dădeau șanse mici
Campionii sănătății. Copiii care au alergat să salveze alți copii
spital, medici
Șansă la viață pentru un tânăr. Bărbatul a primit o nouă inimă înainte de Paşte
Pintea, despre cazul de meningită: Nu cred că este cazul să existe panică
Ce spun medicii despre cazul elevei care a murit de meningită. Filmul tragediei
Testul care ar putea să ne scape de obezitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Eleva de 18 ani a murit în câteva ore de la debutul meningitei. Ce făcuse cu o zi în urmă
Caz de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală. Eleva a murit