4 milioane de euro, risipiti de administratia lui Sorin Oprescu. Cum si-a batut joc Primaria Capitalei de un proiect european

×
Codul embed a fost copiat

BOALA SPITALELOR, EPISODUL 1. Risipa de bani publici in Bucuresti. Cetatenii vor plati prin taxe si impozite modernizarea ambulatoriului de la Spitalul de Ortopedie Foisor, pentru ca oficialii nu au fost capabili sa foloseasca bani europeni.

S-au pierdut patru milioane de euro din cauza incompetentei si a nepasarii fostei administratii a spitalelor din cadrul primariei generale, pe vremea cand era condusa de Sorin Oprescu.

Schiopatand greoi, pe rampa improvizata ce duce spre intrarea in Spitalul de Ortopedie Foisor din Bucuresti, pacientii deschid cu retinere usile vechi ale ambulatoriului, care scartie ca-n filmele de groaza. Printre ei si Gelu, un barbat greu incercat de soarta. Scaunul cu rotile descrie cel mai bine suferinta sa. O zi intreaga ii ia sa demonstreze, periodic, ca nu are un picior.

Gelu: "Ma trimit in prostie. Si anul trecut, uitati-va si dvs cum arat, si ei ma poarta pe drumuri pentru un certificat de handicap, ca sa imi acorde ajutorul de insotitor. E logic, nu am un picior, nu se vede clar? Cred ca mi-a crescut alt picior?"

Citește și
Dan Straja
Al doilea manager de spital retinut, dupa perchezitiile de joi. Sumele pe care le-ar fi strans din spaga
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Drama lui Gelu arata cat de prost functioneaza unele institutii ale statului. Tot ce i se intampla lui e absurd. La fel de absurda este si povestea spitalului unde e trimis. Foisorul a pierdut, inexplicabil, o finantare europeana, pentru refacerea ambulatorului.

In ambulatorul de ortopedie de la Foisor in 2016, in Capitala Romaniei, pacientii bolnavi, cu problem la picioare ori la spate, sunt nevoiti sa urce pe scari. Banii europeni pe care primaria I-a pierdut dupa ce a luptat 7 ani cu birocratia ar fi trebuit sa faca si un lift aici pentru astfel de pacienti.

Intr-unul dintre saloanele de consultatii, un batran il asteapta, cu ochii tristi, pe fiul sau. Nu se poate deplasa, asa ca a venit insotit de baiat si de fratele sau. E nevoie de 2 barbati puternici ca sa-l poata ridica. Gheorghe Carastanef a lucrat pentru stat, iar acum are nevoie de ajutor, de la stat.

Gheorghe Carastanef: "Nu mai pot sa mai merg pe picioare. Ma mai duceam prin gradina mai taiam la vie. Mergeam in carje, era greu. E pacat dupa 50 de ani sa ajungi in felul asta sa fii tratat."

Consultatiile se tin pe banda rulanta asa, ca nimeni nu mai are timp sa vada crapaturile din pereti si podeaua subreda. La etaj, doctorul Lucian Marinca, face haz de necaz.

Doctor Lucian Marinca, ortoped: "Cam tremura podeaua si mi-e teama sa nu se prabuseasca. Eu intotdeauna am grija sa nu urc cu altcineva, astept sa urce si sa coboare toti, dar sunt unii care se bulucesc cate 2, 3 pe scara aia. In orice secunda se poate prabusi."

Doctor Cristian Stoica, specialist ortopedie traumatologie: "E o rusine am mai spus o data si repet, este o mare nerealizare a mea."

Cel care afirma asta e doctorul Cristian Stoica, managerul general al Spitalului de Ortopedie Foisor. Unitatea pe care o conduce apartine insa de administratia spitalelor si doar Primaria Capitalei a avut un cuvint de spus in privinta folosirii sumei de 4 milioane de euro, oferita de Uniunea Europeana pentru ambulatoriu.

Reprezentant Primarie: "Proiectul de la inceput a fost tratat in mod neprofesionist. Vina poate fi impartita pe deoparte catre responsabilii municipali si cealalta zonei private."

Manager de proiect a fost Ileana Person. A plecat din Primaria Ccapitalei, ca si cand nimic nu s-ar fi intimplat. Acum lucreaza la Ministerul Dezvoltarii. In urma dnei Person au ramas 2 licitatii esuate. Nu a fost in stare, vreme de 3 ani, sa gaseasca o firma care sa corespunda cerintelor. Raportul de specialitate intocmit dupa plecarea ei scoate in evidenta diferentele dintre cerere si oferta.

De pilda, mesele de examinare a pacientilor ar fi trebuit sa aiba o mobilitate longitudinala de minimum 100 de cm si o mobilitate transversala de 25 de cm. Cele oferite nu s-au incadrat, aveau parametrii la jumatate. Iar exemplele pot continua. Nici aparatul CT nu a corespuns, avand focare de raze X diferite fata de cele cerute. Asa ca milioanele de euro au stat in cont cativa ani, fara sa fie folosite.

In cele din urma, contractul de finantare europeana, pentru reabilitare si modernizare a Foisorului, a fost reziliat. Consilierii municipali au fost nevoiti sa recunoasca, prin vot public, esecul administratiei din care au facut parte. Potrivit regulilor de finantare europeana, ambulatoriul va trebui totusi facut, iar suma de 16,769,381 de lei va trebui platita acum de bucuresteni.

Foisorul este, din pacate, doar varful aisbergului. Haosul din administratia spitalelor e mult mai mare. Fostul director Virgil Paunescu considera ca graselile s-au tinut lant. Din 2009, de cand fostul primar Sorin Oprescu si-a dorit spitalele. Si a primit 19 dintre ele.

Virgil Paunescu: "Ele ar fi trebuit sa fie, daca ma intrebati pe mine, descentralizate, nu la Primaria Generala a Capitalei, dar si le-a dorit domnul Oprescu, ci la sectoare. Tot ce discutam e blocat din perioada mandatului lui, nu e nimic care s-a blocat ieri."

In urma cu 2 ani, Sorin Oprescu era mandru de realizarile de la Foisor. A aparut in fata presei zambitor. Si a evitat, in stilul sau, intrebarile incomode. Pe atunci, ambulatoriul era inca in plan, iar lucrarile din intreg spitalul ar fi trebuit terminate la inceputul lui 2015.

Sorin Oprescu, declaratie din 2014: "Nu mai zic luna, nu mai zic data, ca ma luati dupa aia la tranta. Intarzieri de viata sunt la unii, unii au intarziat in viata asta pentru ca ei s-au nascut obositi si nu pot sa alerge. Nu e cazul la noi."

N-a fost asa. Foisorul ramine un urias cu picioare de lut. Un spital menit sa-I vindece pe cei care schioapata, dar care nu se poate tine inca pe propriile sale picioare.

Pacient: "Prea multa degringolada s-a creeat in sistemul asta in 21 de ani. Usor, usor, da-i drumul ca tin eu, tin eu. Nu-mi da drumul! Nu-mi da drumul! Usor, usor, mai are si capcane."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Alerta sanitara la o scoala din Craiova. Sute de copiii, consultati de medici dupa ce o profesoara a aflat ca sufera de TBC
Alerta sanitara la o scoala din Craiova. Sute de copiii, consultati de medici dupa ce o profesoara a aflat ca sufera de TBC

Este alerta sanitara la o scoala din Craiova dupa ce o profesoara a descoperit ca are TBC. Sute de copii care au intrat in contact cu ea sunt chemati la investigatii, la fel si colegii profesoarei.

Al doilea manager de spital retinut, dupa perchezitiile de joi. Sumele pe care le-ar fi strans din spaga
Al doilea manager de spital retinut, dupa perchezitiile de joi. Sumele pe care le-ar fi strans din spaga

Dan Straja, managerul Spitalului Oncologic "Alexandru Trestioreanu", a fost retinut joi seara in dosarul in care au fost efectuate perchezitii la patru spitale din Capitala.

Surse: Bogdan Paltineanu, fost manager la
Surse: Bogdan Paltineanu, fost manager la "Ana Aslan", ar fi luat mita intre 5 si 10% de la firme care furnizau materiale

Autoritatile scot la iveala noi apucaturi bolnave ale celor care au manageriat spitalele importante din Capitala. Acestia ar fi atribuit contracte de milioane de euro, pe baza spagilor.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.