Surse: Bogdan Paltineanu, fost manager la "Ana Aslan", ar fi luat mita intre 5 si 10% de la firme care furnizau materiale

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile scot la iveala noi apucaturi bolnave ale celor care au manageriat spitalele importante din Capitala. Acestia ar fi atribuit contracte de milioane de euro, pe baza spagilor.

Primul personaj retinut in acest caz este Bogdan Paltineanu, fostul sef al institutului ''Ana Aslan''. Bogdan Paltineanu este acuzat ca ar fi primit 80 de mii de euro spaga pentru contracte incheiate in perioada in care era manager al institultului de geriatrie Ana Aslan. Potrivit procurorilor firmele care furnizau materiale consumabile plateau intre 5 si 10 procente.

Aceleasi practici ar fi descoperit anchetatorii si in Spitatalul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic si spitalul de urgenta Alexandru Obregia.

Procurorii DNA au luat la purecat toate contractele incheiate de acesti manageri in ultimii opt ani si aju ajuns la concluzia ca unele sunt profund nelegale. Iar oamenii de afaceri ar fi recunoscut ca plateau spagi ca sa puna mana pe aceste intelegeri valoroase.

Si firmele lui Dorin Cocos sunt pe lista neagra. Tot contra spagi uriase ar fi vandut reactivi pentru laboratoarele de biochimie si imunologie, dar si truse de diagnosticare la preturi de trei ori mai mari decat concurenta. Una dintre anagajatele sale a dat declaratii.

Citește și
Dulap inchis Sf. Pantelimon
Un medic de la "Sf. Pantelimon" sustine ca dulapul cu medicamente este in continuare INCUIAT. Reactia Ministerului Sanatatii
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Unul dintre cei patru manageri suspectati de coruptie este si celebrul profesor dr. universitar Dan Straja, de la Institutul Oncologic din Capitala.

2,6 milioane de euro ar fi pierdut statul din aceste contracte incheiate in schimbul mitei. Primul retinut a fost chiar Bogdan Paltineanu, insa nici ceilalti manageri nu sunt mai linistiti.

Desfasurarea evenimentelor de joi:

UPDATE 18:00 Dan Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', a fost adus cu mandat joi la Directia Nationala Anticoruptie.

Dan Straja a spus la intrarea in sediul DNA ca nu-i cunostea pe oamenii de afaceri cu care spitalul a incheiat contracte si ca nu stie de ce a fost adus. In plus, el a afirmat ca nu a dat niciodata mita.

UPDATE 16:45  Managerul Spitalului “Bagdasar-Arseni” din Bucuresti, Bogdan Paltineanu, a fost retinut de procurorii DNA, joi, dupa patru ore de audieri, acesta fiind scos incatusat, pentru a fi dus in Arestul Politiei Capitalei pentru 24 de ore, informeaza news.ro.

Bogdan Paltineanu ar fi luat mita intre 5 si 10% de la firme care vindeau consumabile medicale la Institutul "Ana Aslan", au declarat joi pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit acestora, Paltineanu, in prezent manager al Spitalului Clinic de Urgenta ''Bagdasar Arseni'', ar fi luat mita sub forma de bani cash.

In dosar procurorii verifica mai multe achizitii publice incheiate de catre spitale, printre care si Institutul Clinic Fundeni, privind consumabile medicale, care ar fi fost supraevaluate de zeci de ori si care s-ar fi facut inclusiv de la o firma a lui Dorin Cocos, sustin sursele citate.

Societatea omului de afaceri Dorin Cocos, au precizat sursele, doar ar fi intermediat achizitia de consumabile medicale de catre diferite spitale, in loc ca acestea sa le ia direct de la producator. De asemenea, la Institutul Clinic Fundeni, conform surselor, caietul de sarcini s-ar fi facut astfel incat la achizitia de reactivi pentru laboratoare doar firma lui Cocos indeplineasca conditiile.

Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta ''Bagdasar Arseni'', la data faptei manager la Institutul "Ana Aslan", a fost retinut joi de procurorii DNA pentru luare de mita in forma continuata si va fi prezentat vineri Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

"In perioada 12 mai - 21 august 2015, inculpatul Paltineanu Bogdan, in calitate de manager al Institutul National de Geriatrie si Gerontologie 'Ana Aslan', in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in ceea ce priveste incheierea contractelor de achizitii, derularea contractelor, angajarea unitatii in operatiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 euro si 18.600 lei. Banii, primiti de inculpat atat intr-un imobil ce-i apartinea, cat si in autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor respective (emitere comenzi, plata facturi)", se arata intr-un comunicat transmis AGERPRES de catre DNA.

UPDATE 12:25 Managerul Spitalului de Urgenta Bagdasar Arseni, Bogdan Paltineanu, a fost ridicat de DNA si adus la sediu, transmite corespondentul Stirile ProTV Ovidiu Oanta.
 

UPDATE 10:30 Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca la unitatea medicala pe care o conduce nu se deruleaza nicio perchezitie a Directiei Nationale Anticoruptie.

"Nu este vorba de nicio perchezitie la Institutul Clinic Fundeni. Nu m-a informat nimeni", a spus managerul.
 

Potrivit surselor judiciare, citate de Agerpres, au loc perchezitii la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', Spitalul Clinic de Urgenta ''Bagdasar Arseni'', Spitalul Clinic de Psihiatrie ''Prof. Dr. Alexandru Obregia''.

Sursele citate au precizat ca au loc perchezitii la Institutul Clinic Fundeni, in biroul managerului - dr. Carmen Orban si in cel al Emiliei Grigore; la Institutul Oncologic ''Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu'', in biroul managerului - conf. dr. Dan Nicolae Straja si biroul sefului de Serviciu Anatomie - Patologica - dr. Madalina Gabriela Radu; la Spitalul Clinic de Urgenta ''Bagdasar Arseni'', in biroul managerului Bogdan Paltineanu, iar la Spitalul Clinic de Psihiatrie ''Prof. Dr. Alexandru Obregia'', in biroul Elenei Postolache - sef laborator si in birourile utilizate de Serviciul Achizitii.

Procurorii efectueaza joi perchezitii in 13 locatii situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, din care patru reprezinta sediile unor institutii publice, intr-un dosar privind fapte comise in perioada 2008 - 2016, informeaza DNA.

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2008 - 2016. in cursul zilei de 9 iunie, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 13 locatii situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, din care patru reprezinta sediile unor institutii publice, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice si sediile unor societati comerciale", se arata intr-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
Citește și...
Sef de laborator de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, retinut de DNA. Medicul refuza cazurile venite in urgenta
Sef de laborator de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, retinut de DNA. Medicul refuza cazurile venite in urgenta

Seful Laboratorului de Radiologie si Imagistica de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi a fost retinut sambata seara de procurorii anticoruptie pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Un medic de la
Un medic de la "Sf. Pantelimon" sustine ca dulapul cu medicamente este in continuare INCUIAT. Reactia Ministerului Sanatatii

Medicul Elena Voicu, de la Spitalul "Sfantul Pantelimon", a sustinut, sambata, ca dulapul cu medicamente din sectia Anestezie Terapie Intensiva a unitatii sanitare este in continuare inchis.

Alexandru Ciocalteu, in arest la domiciliu. De la ce firma ar fi luat spaga fostul manager al spitalului Sf. Ioan
Alexandru Ciocalteu, in arest la domiciliu. De la ce firma ar fi luat spaga fostul manager al spitalului Sf. Ioan

Nou scandal de coruptie in medicina romaneasca. Fostul manager al Spitalului "Sfantul Ioan" din Capitala, Alexandru Ciocalteu este acuzat de procurorii DNA pentru luare de mita si a primit arest la domiciliu.

Recomandări
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ţara mai are de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca apoi să poată respira uşurată, relatează MTI.

 

Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii
Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii

Confruntări violente în Pantelimon, la marginea Capitalei. Zeci de membri ai unor clanuri rivale s-au bătut cu furci și bâte pe stradă, printre oameni, fără teamă de lege. Scandalul s-a încheiat cu răniți și distrugeri.

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.