230 de copii salvati de la moarte in doi ani, la Marie Curie. Cel mai tanar pacient avea doar o zi cand a fost operat
In Romania se nasc anual peste o mie de copii cu grave malformatii cardiace. Din pacate, putini pot fi tratati, pentru ca tara noastra nu are suficienti medici sau clinici pentru ei.
La spitalul Marie Curie, din Bucuresti, au fost salvati de la moarte in ultimii doi ani 230 de prunci.
Unii au fost operati la numai o zi dupa ce au venit pe lume. Alte cateva sute nu au insa aceasta sansa, din cauza unui sistem ramas in urma Europei.
Cel mai tanar pacient de la Spitalul Marie Curie avea doar o zi cand a fost operat pe cord. In Romania, se nasc anual 6000 de copii cu probleme cardiace, iar o mie dintre ei au nevoie de operatie.
Medicii sunt nevoiti sa aleaga in general cazurile cele mai grave si cu sanse mari de supravietuire. Acest copilas de doi ani si jumatate a fost operat in urma cu cateva zile. Parintii l-au adus de la Galati la Bucuresti, pentru ca acolo nu avea cine sa-l opereze.
Milica Petrea, mama:”Neavand aparatura ne-au trimis aici. E foarte bine, am mers la el, l-am vazut, sunt cea mai fericita mama ca am ajuns aici. “
Dupa ce timp de trei ani, pana in septembrie 2013, angiograful de 1 milion de euro a stat degeaba, din lipsa de medici, de cand functioneaza au fost salvati 230 de copii, care au ajuns in centrul din Bucuresti.
Medicii de la Centru de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica si-au propus ca in 2016 sa opereze 120 de copii cu malformatii cardiace. Ar vrea sa salveze si mai multe inimi de copii, dar pentru asta ar fi nevoie de mai mult personal, aparatura suplimentara si mai multe paturi.
Alin Nicolescu, medic: "Am nevoie de zece cardiologi pe sectie cu 30 de paturi de cardiologie, 10 paturi de terapie intensiva cu 2 sali operatorii, ar fi nivelul decent si normal."
Pentru asta, specialisti din Italia vin in Romania sa formeze medici specializati in chirurgie cardiovasculara pediatrica. Numarul lor ar trebui dublat in urmatorii 2 ani.