"Arata ca tinuturile din Lord of the Rings". Un fost paparazzo britanic si-a facut o casa traditionala "ca un Lego" in Breb

×
Codul embed a fost copiat

in Maramures, facem cunostinta cu doi britanici, sot si sotie, cuceriti iremediabil de locurile de aici, pentru ca, spun ei, le amintesc de batrana Anglie.

Drept urmare, au inceput o frumoasa aventura in satul Breb. Duncan, un cunoscut paparazzo, si Penny au cumparat mai multe case traditionale din lemn, pe care le-au reconditionat.

"Am intrebat: Unde e Romania adevarata, unde e traditia adevarata? Si toata lumea mi-a spus: in Maramures! Am zis, atunci: sa luam o harta si sa vedem", povesteste Duncan.

In inima maramuresului istoric, in satul Breb ii gasim pe sotii Ridgley. Duncan, un cunoscut paparazzo din Marea Biritanie si sotia lui Penny au parasit Marea Britanie in cautarea unui tinut de basm.

Si l-au gasit. Dupa doua incercari esuate, in Sri Lanka si Sahara, s-au stabilit aici, locul care l-a fermecat si pe printul Charles. In Breb, Alteta Sa si-a cumparat patru casute vechi din lemn.

Citește și
cover
Profesorul care a renuntat la catedra pentru a salva un sat de pescari din Delta: "Oricine poate adopta o casa lipoveneasca"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Cand am vazut locul asta, arata ca tinutul hobbitilor, din "Lord of the Ring. Am dat o tura prin sat, apoi ne-am uitat unul la altul si am spus: asta e ceea ce cautam!. Voiam sa luam o casa si, cand am intrebat cine sunt vecinii, ni s-a raspuns printul Charles. Nu ne-am gandit ca se refera chiar la printul Charles", isi aminteste Duncan.

Initial, englezii au cumparat doua case vechi traditionale de la proprietari tineri voiau sa scape de aceasta mostenire veche de peste o suta de ani.

Reconditionarea lor a insemnat pentru cei doi soti o adevarata aventura. Mai intai au stat de vorba cu batranii satului care le au povestit cum aratau casele odinioara. Apoi au batut tot tinutul Maramuresului si au adunat tot felul de obiecte de prin godpodariile oamenilor: de la linguri de lemn, oale de lut, cergui cusute la razboi pina la covata si leagan vehi din lemn. Mesterii adusi sa recondioneze lemnul si sa refaca picturile au fost din zona.

"Am ales usa veche de la o casa din Sighet, altele dintr-un alt sat, e ca un lego. Un lego pentru adulti. Oamenii m-au intrebat: cum ai tratat masa asta ca sa para veche? Nu am facut nimic, pur si simplu asa e ea. Avem o paleta limitata, gri, albastru si alb, oamenii le-au ales in urma cu 100 de ani sunt culorile de baza aici, in Maramures. Acum sute de ani, se decora cu degetul! Aici este cea mai sigura toaleta din lume. Aici era camera unde stateau parintii, in acest pat vechi de 200 de ani dormea printesa", isi prezinta casa Duncan si sotia lui.

Acum, Duncan si sotia lui au patru case din lemn in care primesc turisti. Le place sa spuna ca ei nu vand un pat, ci un vis, acela de a retrai in Anglia de altadata.

"Multi dintre cei care vin aici sunt englezi in varsta care vor sa-si aminteasca de veche Anglie. Asa era Anglia prin anii '40-'50. E drept, oamenii nu coseau iarba asa cum se face aici, ei foloseau utilaje inca de pe atunci. Un calugar care a fost aici prin 1978 a spus ca nici cand era el copil oamenii nu coseau cu mana. Acest loc e mai vechi decat cel din copilaria sa, cam asa arata Anglia in urma cu vrei 80 de ani. De asta e atat de uimitor. Insusi printul Charles a zis ca nu realizezi ce ai pana cand nu pierzi ce ai", mai spune Duncan.

Duncan spera ca intr o zi sa il primeasca in vizita si pe printul Charles.

"Printul Charles e vecinul meu. Si-a facut un gard nou. Trebuie sa tin pasul si sa-mi fac si eu un nou gard. As vrea sa-l invit aici, insa cred ca ar fi ultimul loc in care ar veni deoarece eu am fost paparazzo."

Daca la inceput, oamenii din Breb nu au inteles de ce doi straini le cumpara casele stramosesti pe care ei le puneau pe foc, acum ii privesc cu admiratie.

"Initial, si eu si localnicii ne-am uitat la ei sceptic si ne intrebam de ce cineva din exterior ar veni sa aiba grija de o particica din cultura noastra, de niste case traditionale pe care noi nu le mai apreciem atat de mult. Multi dintre cei care au casute traditionale le pun pe foc si contruiesc alta noua, de obicei patrata, cu etaj si balustrada din inox e ultimul trend de case in Maramures", spune Maria Borca, localnica.

"Niste straini, ei cum sunt din Londra, vin in Romania pentru a restaura casutele unicate care ne reprezinta pe noi maramuresenii si noi nu stim sa facem acest lucru si pierdem tot ce ne reprezinta", comenteaza si Alexandra Rad.

Cand a vazut cata cautare au casele traditionale ale englezului, si doamna Maria si reconditionat casa batraneasca. Atat de multi clienti are ca are de gand sa isi mai cumpere una.

"Strainii toti au vrut numai case traditionale din lemn, de demult si atunci am hotarat sa cumparam casa de demult sa le placa".

O profesoara de istorie din Statele Unite a ales sa isi duca studentii pentru o saptamana in Breb. A tinut sa le arate tinerilor cum se traia in urma cu sute de ani si cat de bine a reusit Duncan sa conserve stilul acela de viata.

"Casele de lemn au ajuns la batranete, se duc... E mersul vietii. Dar aici exista inca oameni care locuiesc in asemenea case, asa ca vreau ca studentii mei sa traiasca aceasta experienta, care nu este altceva decat traditia zonei in care ne aflam"

Breb este doar unul din frumoasele locuri din Romania care acum a prins viata datorita unor straini. Duncan si Penny au reusit sa salveze doar o mica parte iar pentru noi ar trebui sa fie un exemplu.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Cel mai mare dusman al patrimoniului. Voluntarii au asteptat un an ca sa salveze comoara de pe peretii unei biserici
Cel mai mare dusman al patrimoniului. Voluntarii au asteptat un an ca sa salveze comoara de pe peretii unei biserici

In Oltenia, zeci de biserici de lemn de o rara frumusete ridicate de tarani acum doua-trei sute de ani au ajuns doar niste ruine. Mai nimeni n-a auzit vreodata de ele si din aceasta cauza sunt printre cele mai fragile monumente istorice ale Europei.

Profesorul care a renuntat la catedra pentru a salva un sat de pescari din Delta:
Profesorul care a renuntat la catedra pentru a salva un sat de pescari din Delta: "Oricine poate adopta o casa lipoveneasca"

Dobrogea, un tinut fermecat, ars de soare si de vant, unde ca niste bijuterii pretioase, satele lipovenesti cu acoperis din stuf si ferestre albastre, parca se feresc de privirile noastre.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.