Romanii din Scandinavia care pozeaza in milogii Europei, iar acasa au Mercedes in fata vilei. "Spun direct: fur, mai, frate!"

×
Codul embed a fost copiat

Romania Scandinava, episodul 1. Unii au descoperit societati fericite, in care oamenii traiesc frumos si echilibrat, altii insa au fost interesati doar de legile permisive.

Ii veti cunoaște pe toti incepand de marti, cand Stirile PROTV demareaza campania: "Romania Scandinavă", un demers jurnalistic in Suedia si Finlanda.

Am intalnit acolo romani, printi si cersetori. Ii veti vedea si pe cei care dezvolta aplicatii inteligente, dar si pe cei care dezvolta filiere de trafic de persoane. Va vom arata fetele raiului scandinav, cu povesti despre succes, fericire, bunastare, dar si cu momente de confuzie, teama, mizerie sau tupeu.

"Fur, politia ma lasa in pace. Daca faceam in Romania ce fac aici, infundam de mult puscaria" - sunt declaratiile uluitoare ale unui conational intalnit in Suedia. Este unul dintre miile de barbati si femei cu cetatenie romana care stau cu mana intinsa in tarile de Nord. Cersesc mila si cei mai multi sunt dispusi sa incalce legea, pentru ca au intalnit oameni toleranti. Unii dintre ei recunosc ca acasa, in Romania, au vile si masini scumpe, in timp ce in Scandinavia pozeaza drept milogii Europei.

Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca. Patru tari cu orase aerisite, piete spatioase, artere de shopping aglomerate, cu oameni care nu se gandesc sa-si fereasca gentile si bunurile. Dar si cartiere rezidentiale linistite, cu vile la mare distanta una de cealalta. Cu imobile ridicate in stil minimalist, fara perdele la ferestre, in care vezi tablourile de pe pereti, aparatura electronica si argintaria de pe mese. Comunitati unde oamenii pleaca de acasa cate o luna, fara sa incuie usile. O societate hiper dezvoltata, linistita si fara temeri.

Citește și
Romania din Regatul Unit
10.000 de antreprenori romani si-au mutat afacerile la Londra. "Am investit mult in Romania, dar nu ne mai simteam acasa"

Roman: "Daca aude ca sunt din Romania, se sperie de noi!"

Tarile scandinave par a fi paradisul hotilor de buzunare, al spargatorilor de case si al cersetorilor care fileaza si cunosc tot ce misca. Patru popoare nu stiu cum sa reactioneze in fata unui val de infractiuni, ai caror protagonisti au cetatenie romana.

Finlanda, zona garii din Helsinki, circulatie intensa la ora tarzie. Un tanar spune ca politia finlandeza a comis abuzuri impotriva sa. Recunoaste ca a mai fost arestat si in alte tari si ca ofiterii finlandezi au gasit asupra sa bani suspecti pe care ar fi incercat sa-I schimbe.

Tanar suspect: "Aveam o bancnota de 500 de euro, gasita, nu falsa, cum ar veni, cu eticheta pe ea, m-a luat pentru ea si m-a tinut 24 de ore acolo. Si am spus daca am furat ceva, tineti-ma arestat. Am doua saptamani si de 5 ori am fost arestat aici. Nu stiu motivul, pentru ca sunt suspect."

Finlandezii sunt oameni toleranti, dar reactioneaza mult mai rapid fata de suedezi, cand vine vorba de suspuciuni la adresa romanilor.

Tanar suspect: "Esti roman, gata furi, te duci la puscarie, ce inseamna asta domnule? Dar sunt si altii care fac? Da, normal, ia pe altii, nu pe altii care nu fac."

Tanar suspect: "De dormit unde sa dorm, dorm in gara aici. Am mai fost in Italia, Franta, Germania, Spania. Eu am actele in Suedia, am interdictie pe 10 ani. Am avut niste probleme acolo."

Problemele cu adevarat mari nu sunt in Finlanda, ci in tara vecina, Suedia. O piata centrala din Stockholm se anima la prima ora, pe acordurile celebrului film cu mafioti "Nasul". Lautarul e roman, la fel cum sunt si toti cei care se aduna ca la un semn pe bancile din zona. Sunt mai numerosi decat grupurile de turisti calauziti de ghizi.

"Acesta e un punct de intalnire, pare ca in spatele meu e o intreaga satra, si apoi se disperseaza catre strazile cu artere pietonale si cu magazine", relateaza Rares Nastase.

In timp ce femeile merg la cersit, barbatii pleaca prin oras. I-am urmarit si am vazut ca unii dintre ei par sa piarda vremea. Nu stau insa degeaba, ci supravegheaza case, magazine, depozite de marfa. Sunt grupuri de cate 3 au 4, care, chipurile, cauta de lucru prin zona. L-am abordat pe unul dintre ei, la Stockholm. L-am intalnit la o cantina sociala, amenajata din grija unei biserici, si unde oamenii fara adapost primesc o masa calda si haine. Suedezi milosi trimit pachete cu alimente si imbracaminte. Fin cunoscator al vietii din Suedia, omul incepe sa vorbeasca fara ocolisuri.

Roman: "Ar vrea multi sa faca ce fac eu, dar n-au sanse. Sa iti spun direct? Spun direct? Fur, mai, frate. Vrei sa spun ca fur? Pai da, uite, numai asa ca sa vada romanii. Uite, ca sa vada romanii, uite tata, ce am furat numai azi. Uite, vezi? Numai azi."

Sunt declaratii suprinzatoare, pe care omul le face pe fondul increderii ca nu i se va inampla nimic, intr-o tara permisiva. E la varsta pensiei si tocmai si-a luat o bautura energizanta, ca sa il tina vigilent.

Roman: "Pai in Romania, daca fur ma manca puscaria. Nu? Nu ma manca puscaria? ici te aresteaza de la o suma, cand furi din magazine, furi peste o mie de coroane, intelegi, peste o mie, atunci iti face ceva, adica te tine pe la politie o ora doua."

Cat timp legea are portite, exista suficienta abilitate sa o ocolesti, sustine romanul cu pumnul plin cu bani. L-am intrebat daca tot face sute de euro zilnic, de ce mananca laolalta cu restul grupului, la cantina sociala.

Roman: "Pai acum nu trebuie sa ma dau si eu ranit? Care-I problema? Ce ai vrea sa spun acum? Sa spun ca o duc bine?"

Aceeasi abordare sincera o gasesti si in tabere rromilor cersetori din orasul Malmo. Dar ca declaratia a fost obtinuta pe ascuns. Tinerii plecati din Romania nu vor sa afla suedezii despre situatia lor de acasa.

Romi: "Ne vezi cum suntem aici? Acasa suntem smecheri, avem masini Mercedes-uri, de lux avem. Asa e, mah, avem bani, aici ne dam si noi loviti."

De cele mai multe, ori hotii sunt surprinsi ca suedezii nu isi iau masuri de siguranta. Instrusii gasesc des usi deschise. Exista insa multe camere de supraveghere care demonstreaza modul usor in care suspectii isi pun in aplicare planurile.

Bogdan Airinei e om de afaceri stabilit de mai bine de 2 decenii in orasul Goteborg. Locuieste intr-o zona de lux, fiind vecin cu directori de banci, sportivi, si artisti, cum sunt cei din trupa Ace of Base. Povesteste ca a ramas perplex cand a vazut ca un roman prins la furat, nu numai ca nu a fost dat pe mana politiei, dar proprietarii i-au dat cateva plase pline cu bunuri.

Bogdan Airinei, om de afaceri: "Marea majoritate nu isi dau seama ce se intampla, pentru ca e un fenomen cu totul nou pentru ei. E pacat ca invata fara sa vrea un lucru pe care ei nu l-au trait, nefiind in cultura lor. In acelasi timp, e adevarat ca devin mult mai tematori, mult mai precauti, si de aceea mult mai neincrezatori."

Suedezii primesc vizitatori fara voia lor si dupa trecerea hotilor, proprietarii trebuie sa faca drumuri la firmele de asigurari, ca sa-si recupereze pagubele.

Datele politiei suedeze arata ca cele mai multe spargeri au loc in lunile iunie iulie, cand oamenii sunt plecati in vacante. Sunt oameni onesti, care tin totul la vedere.

Bogdan Airinei, om de afaceri: "Sunt niste notiuni anacronice lor, si nu pricep de ce se intampla asa, ai au, prin cultura lor, ei nu inteleg ca exista furt. Furtul pentru ei e ceva pe care omul il face in disperare. Ei au fost invatat cat de putin sa aiba, sa gestioneze, dar sa nu ia de la altcineva. Si atunci cand cineva fura? Nu mai e haiducie, e ceva bizar pentru ei si de asta se si sperie."

Fostul ambasador al Romaniei la Stockholm spune ca suedezii vor fi mult mai atenti la crima organizata care s-a dezvoltat si se extinde pe spatele valului de imigranti care pozeaza in romani sarmani.

Raduta Matache , ambasadorul Romaniei in Suedia: "Criminalitatea asociata retelelor care exista si care aduc o parte dintre aceste persoane vurnerabile va fi avuta in vedere intr-un mod foarte activ. E vorba adesea de criminalitate transnationala si atunci necesita automat cooperarea cu autoritati din alte state UE, inclusiv cu Romania. Nu aveau situatia asta."

Nu aveau situatia asta, dar incep sa ia masuri. Tot mai multi suspecti sunt deportati pentru a fi judecati in Romania. Un lucru care ii nemultumeste pe cei care locuiesc in tabere clandestine. Un barbat aflat la Malmo spune ca romanii din tara ar trebui sa fie multumiti de infractionalitatea din Scandinavia, care altfel, s-ar putea muta… in Romania.

Roman din Suedia: "Daca noi ajungem acasa, o sa devina furturi si toate prostiile. Eu te vad pe mata cu buzunarul dumneata sa te fur. Si iasa toate prostiile astea. Ca eu nu am cu ce sa mai traiesc. Si copiii plang acasa. Si daca vad ca tu ai mai mult in portofel, trebuie sa iti iau si eu ceva!"

Aceasta haiducie incepe sa-i deranjeze pe nordici. Suedezii se dovedesc cei mai toleranti intre cele 4 popoare scandinave, dar pana si ei incep sa aiba o problema.

Societatile nordice, cu un nivel ridicat de educatie si bun simt, incep sa judece o natiune dupa infractorii ei. Inca o pata pe obrazul Romaniei, ai carei imigranti onesti au de suferit. Ne facem de ras in toata Scandinavia, unde turistii si oamenii muncitori sunt tot mai mult asociati cu cersetoria, furtul, mizeria si vandalismul. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
In tara erau someri, in Marea Britanie au devenit antreprenori de succes.
In tara erau someri, in Marea Britanie au devenit antreprenori de succes. "Cand aud ca esti roman, se mai gandesc o data"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, partea a VI-a. Romanii plecati in Regat sunt dispusi sa faca eforturi uriase. Au inteles ca pentru a lupta cu prejudecatile trebuie sa fie de doua ori mai buni decat ceilalti. Si reusesc.

10.000 de antreprenori romani si-au mutat afacerile la Londra.
10.000 de antreprenori romani si-au mutat afacerile la Londra. "Am investit mult in Romania, dar nu ne mai simteam acasa"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT ep. 15. ''Marea Britanie este casa mea, iar Romania este o amintire, la fel ca toate celelalte tari in care am trait.''

"Parintii mei nu stiu, sa nu trimiteti amenzile acasa". Cine sunt romancele care isi vand trupul pe strazile din Londra

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, EP. 8. Prostituatele din Romania au venit la Londra odata cu Olimpiada si de atunci numarul lor creste, sustin politistii de la Scotland Yard.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.