Au studii superioare, dar aranjeaza marfa pe raft in Suedia. De ce accepta romanii slujbe sub nivelul lor de pregatire
Romania Scandinava, episodul 8. Suedia a primit in ultimii ani aproape 30 de mii de romani, multi cu studii superioare, care au acceptat slujbe sub nivelul lor de pregatire.
Campania Stirilor PRO TV, "Romania Scandinava", va arata cum se inteleg imigrantii din diferite tari, angajati in acelasi hiper-market. Patronul, un arab, pune mare pret pe romani, pentru ca sunt descurcareti si muncitori. In Suedia, sunt 160 de mii de arabi, din 18 tari, cei mai multi din Irak, Siria si Liban.
Turcii sunt la macelarie, sirienii si irakienii, la brutarie, iar romanii, la legume si fructe si produse ambalate. Asa arata reteta de succes a unui irakian, care detine cel mai mare hipermarket din orasul suedez Malmo. A studiat pe vremuri in tara noastra, iar cand s-a mutat in Suedia, s-a hotarat sa aduca forta de munca romaneasca in afacerea sa. A angajat tineri, cu studii superioare: unii au lucrat prin banci in Romania, altii fac mastere si doctorate in Suedia. Un fizician din Hunedoara, de exemplu, a strans bani muncind ca vanzator toata vara, ca sa-si cumpere un pian.
Cifrele oficiale arata ca in Suedia aproape 15 % din populatie s-a nascut in afara tarii. Mai bine de o sesime din populatie este reprezentata de imigranti. Iar asta se vede cel mai bine in Malmo, oras la granita cu Danemarca. Gasesti africani, arabi, dar si multi est-europeni. Un oras multicultural, in care cetateni veniti din alte lumi si culturi incep sa-si faca simtita prezenta.
E ora 10 dimineata si in acest hipermarket e forfota mare inca de la inceperea programului. Clienti de toate nationalitatile, cu gusturi si optiuni diferite. Pe asta a mizat si patronul, un irakian care stie multe despre Romania.
Harry Sudad, patron: "Ma numesc Sudad si am facut facultatea de constructii in Bucuresti. Nu am uitat limba. Nu se poate uita, nu."
Sudad a plecat din Romania cu un an inainte de caderea regimului comunist, dar spune ca sufletul i-a ramas la …Bucuresti. La aproape 2500 de kilometri de capitala unde a fost student, are o afacere cu care se mandreste, mai ales ca de anul viitor hipermarketul sau se va extinde, dublandu-si suprafata. Cauta sa aduca marfuri care nu se gasesc in general in Suedia. Astfel castiga clienti si din randul imigrantilor, dar si pe suedezii dispusi sa incerce bucataria altor popoare.
Harry Sudad, patron: "Noi avem 60% suedezi, si restul sunt romani, unguri, yugoslavia, polonezi. Noi avem 53 de mii de articole."
Cu muraturi romanesti, dar si condimente orientale ori fainoase din Italia, face profituri mult peste cele ale altor magazine din oras. Dar are si impozit pe venit de 53%, plus impozitele cu angajatii. Are 70 de salariati, din care 35 sunt romani.
Harry Sudad: "Avem o fata harnica, aici, e Silvia."
Silvia: "Sunt nascuta in Harghita si locuiesc in Sibiu."
Harry Sudad: "Domnul iarasi e roman. E angajat de o saptamana."
Pe romani i-a distribuit la legume si fructe, dar si la raioanele cu marfuri ambalate, pentru ca stiu sa le aranjeze frumos si se misca repede. Turcii se ocupa de zona de macelarie si produse din carne, in timp ce la brutarie a angajat arabi, care stiu sa faca lipii si produse de patiserie. Are incredere in angajatii sai, pe care ii respecta. Stie ca multi dintre vanzatorii de la raion sunt tineri cu facultate, dispusi sa o ia de la zero, in domenii cu totul diferite de cele in care au profesat acasa. Iau munca in serios, dar glumesc de cate ori vorbesc de schimbarea profesionala.
Romanca: "Am lucrat in banca in Romania! 6 ani de zile in domeniul bancar si este cu totul alt domeniu pentru mine. Dar
ce sa zic."
Perfect se descurca printre raioane si acesti 2 baieti. Sunt cei mai tineri angajati din firma. Si mai au ceva in comun. Ambii au absolvit fizica in Romania si fac impreuna un doctorat in Suedia. Iar in vacanta, mai castiga un ban, punand marfa pe rafturi. Claudiu spune ca initial nu si-ar fi inchipuit ca va lucra la hipermarket.
Claudiu Bulbucan, masterand fizica: "Am cautat pe internet si mi-a placut, am gasit un program care ma intereseaza. Ceva in domeniul acceleratoarelor de particule si am aplicat."
E hunedorean si vrea sa devina cercetator. Pana atunci strange insa bani… pentru un pian, fiind pasionat si de muzica clasica.
Claudiu Bulbucan masterand fizica: "Sunt anul 4 la conservator Cluj la distanta si o sa mai am de trecut si niste examene acolo si daca nu am la ce sa studiez, nu le pot trece."
Studiaza si are exemene la doua facultati, in doua tari diferite. Isi face timp sa si munceasca. In vacantele din studentie, in urma cu 4 ani, a lucrat sezonier in Statele Unite, unde a fost barman si spalator de vase, la bucatarie. Iar experienta suedeza i-a invatat cum sa fie eficienti si rabdatori in tot ce fac.
Claudiu Bulbucan: "Sincer, cand am mers acasa am vazut ca e mai bine sa fii mai relaxat."
Sunt relaxati, mananca sanatos, regulat, si oricum nu lucreaza mult, cat lucreaza lucreaza si dupa aia gata. O sa introduca o lege aici, ziua de lucru sa fie 6 ore. E in discutie acum.
La facultate invata despre stocarea de electroni pentru a produce raze X. La serviciu stocheaza ceaiuri din plante si paine de regim, pentru a produce…profit. Invatamantul e gratuit in Suedia, dar cei doi romani sunt ajutati cu bani de acasa, de parinti. Locuiesc intr-un campus universitar la 10 kilometri de Malmo, iar cand se incheie ziua de munca, cei doi fac naveta cu autobuzul, trenul, si apoi cu bicicleta, pana la caminul unde stau.
Claudiu: "La inceput parea plictisitor, dar se obisnuieste omul, cu mai bine te obisnuiesti nu e problema."
Isi fac planuri si sunt multumiti ca au un loc de munca pe durata verii. Si au fost surprinsi sa afle ca un patron din Suedia cauta romani, fara sa le ceara sa stie limba suedeza.
Proprietarul hipermarketului spune ce se simte legat de Romania. E casatorit cu o romanca si are doi fii. Unul dintre ei il ajuta deja in afacere, dar va pleca sa studieze …tot in Romania. A invatat romaneste si din toamna va merge la Timisoara, la Facultatea de Stomatologie.
Lucu, fiul patronului: "Viata acolo e mai faina decat aici. E mai multa viata acolo. Am vazut scoala, am vazut viata de acolo. Mi se pare fain."
Tatal si-a invatat fiul cu traiul modest, incurajandu-l sa se intretina singur, pe model suedez. Sistemul scandinav e bun, dar spune ca oamenii ii plac mai mult in Romania.
Harry Sudad, patron: "E vorba de contact, de societate, in Romania e un popor care intra in contact, aici e mai greu."
Ii plac oamenii calzi si prietenosi si si-a dorit aceasta atmosfera in propria afacere. S-a inconjurat de romani, le cere seriozitate si le ofera toata increderea. Un irakian are succes in Suedia, cu mana de lucru romaneasca. A pariat pe stradania unor tineri si depinde de munca lor. Cand trag linie la sfarsitul zilei… toti au de castigat.