Au credit la casa, desi sunt in pragul pensiei. Romanii stabiliti in Suedia explica de ce acolo "toata lumea o duce bine"

×
Codul embed a fost copiat

Romania Scandinava, Episodul 6| Exista si varstnici care au credite imobiliare pentru cateva decenii, dar n-au griji. Nu se intampla la noi, ci in tarile din nord, acolo unde statul ii incurajeaza pe oameni sa traiasca frumos, indiferent de varsta.

Campania "Romania Scandinava" vorbeste astazi despre conditiile in care poti sa te descurci in Suedia, chiar daca esti in pragul pensiei. Imigrantii recunosc ca au taxe si rate mari, dar sistemul le ofera un confort, de care se simt dependenti. Au credit la casa pe 30 de ani, dar asta nu-i ingrijoreaza, desi el este deja pensionar.

Sotii Alexandru si Mariana Horvath au cantat in tinerete pe scenele din Romania alaturi de mari artisti ai vremii, dar spun ca abia in Suedia s-au simtit realizati. Traiesc intr-un cartier plin de verdeata, departe de galagia urbana, dar au si impozite consistente. Culmea este ca fiica lor s-a inscris la facultate in Romania si si-a convins si iubitul, un tanar suedez, sa invete aici.

Suedia - 9 milioane de locuitori in a treia tara ca marime din Europa. De doua ori mai intinsa decat Romania, dar cu de doua ori mai putini locuitori si o densitate de un om la 20 de kilometri. Cu orase si comune care au strazi de cate 25-30 de kilometri si cu sosele de centura care fac legatura intre diverse cartiere. Cand ai senzatia ca ai iesit demult dintr-un oras, ai surpriza sa dai peste cate un nou sector, cu vile si blocuri.

Citește și
Cover Romania Scandinava
Afacerea cu care traficantii romani fac averi in Scandinavia. Cu cat inchiriaza un loc de cersit "de lux" pe strazile Suediei
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sotii Alexandru si Mariana Horvath locuiesc intr-un cartier cochet de vile din orasul Goteborg, aflat intr-o izolare completa, intr-o zona cu padure. Se face o jumatate de ora din centru pana la ei, pe pasaje supraterane si tuneluri care, aparent, te scot din oras. Au credit pe 30 de ani, din care au platit doar 10 si asta nu ii streseaza deloc.

Alexandru Horvath, roman in Suedia: "Ne simtim asigurati asa pentru viata, pentru viitor pentru batranete. Bancile aici dau credite si pe 30-40 de ani, chiar si cand iesi la pensie tot platesti casa, si deja cand esti proprietar, casei ii creste pretul - cumperi cu 1.500.000 de coroane, peste un an doi e 2 milioane.

Casa lor a costat la cumparare in jur de 150.000 de euro, dar a fost reevaluata de curand la 300.000 euro. Impozitul la imobilul cu etaj si 300 de metri patrati de curte ajunge la 2300 de coroane suedeze pe an, adica aproape 1000 de lei romanesti.

Sotii Horvath au cantat 17 ani pe vapoarele de croaziera care fac legatura intre Suedia, Danemarca si Finlanda. In Romania el a fost intr-o formatie rock, in tinerete, iar ea a cantat in turnee cu alti cantareti celebrii inainte de '89. Mariana este acum profesoara de muzica in sistemul de invatamant de stat suedez.

Mariana Horvath: "Lucrez de la 14 la 18, in fiecare zi de luni pana vineri, si am 70 de elevi, pe care ii imparitm in diferite grupe, cate doi, cate trei”.

Alexandru Horvath: "Am iesit si la pensie, aici se iese in pensie la 65 de ani. Majoritatea ar vrea sa mai lucreze, si prima data am zis acum 10 ani, ohoo, la varsta asta, dar nu e adevarat, esti in plina forta, tot sistemul asta te ajuta. Si sistemul are interesul sa te tina cat mai mult in campul muncii. Absolut, sa nu imi dea mie pensia daca se poate si sa mai castige ceva "

Au o fiica, pe care au inscris-o la Facultate in Romania. Merge la Cluj, la Stomatologie, si mai nou, tanara l-a convins si pe iubitul ei, un suedez, sa vina sa studieze tot in Romania. Cei doi locuiesc cu chirie in acelasi cartier. Alexandru e aradean si sustine ca la inceput i-a fost greu sa se adapteze in Suedia.

Alexandru Horvath: "Totul este gandit, deci noi platim taxe mari, foarte mari, adica mie mi-a luat mult timp sa inteleg de ce, dar mi-am dat seama dupa ani ca este foarte important sa se foloseasca aceste taxe pentru drumuri, pentru pensiile noastre. Nimic nu e la negru aici, totul este la alb."

Are o firma care vinde repartitoare si cateva seri pe saptamana inca mai canta la un restaurant din oras.

Alexandru Horvath : Cant si la chitara si vocal si cu naiul.
Reporter: Si cum e singur?
Alexandru Horvath Ma descurc, toate gagicile sunt dupa mine

Suedia ocupa locul doi in Europa, dupa Norvegia, in statisticile ONU privind dezvoltarea umana si bunastare, iar Finlanda este pe locul 11, dupa Danemarca si Austria, dar cu mult inaintea unor tari ca Spania, Italia si chiar Luxemburg.

Mariana Horvath: Seamana cu comunismul, toata lumea spune ca la noi este un fel de comunism
Reporter: Si faptul ca exista o oarecare aliniere si modestie oamenilor si modul cum se afiseaza?
Mariana Horvath: Asta are si o parte negativa, pentru ca nu poti sa depasesti nivelul ala foarte usor. Traiesti foarte bine, dar ca sa mergi peste linia aia e foarte greu.
Reporter:Asta e o parte negativa?
Mariana Hortvath: Asta e o parte negativa, da.
Reporter: Si de ce e greu? Au ei niste bariere?
Mariana Hortvath: Da, adica ti se 'taie macaroana’ daca vrei sa indraznesti prea multe si nu te incadrezi in patratica ta.

Esti marginalizat si privit urat daca iti cumperi o masina mai scumpa decat cea a sefului sau esti taxat scump de primarie, daca locuiesti pe propria insula, fara alti vecini. Romanii invata in Suedia sa nu epateze, sa nu isi etaleze avutiile. Lauda balcanica e inlocuita in societatea scandinava cu o viata relaxata, cu accent pe comfort acasa si la locul de munca.

Alexandru Horvath: "Ne asezam aici, bem o cafea, o bere, si linistea asta, si vin niste mirosuri de iarba de flori, de salcami, ne simtitm extraordinar. Simtim ca suntem satisfacuti din toate punctele de vedere!"

Vin in tara in fiecare an, iar cand se intorc, aduc mici congelati, si implicit un strop din Romania, in bufetul suedez.

Alexandru Horvath: "Bineinteles, mananc ciorba de burta, si de fasole cu ciolan afumat, cu ceapa, cand merg acolo de fiecare data ma ingras cate 2 kilograme, asta e, nu ai ce sa faci. Noua ne place sa traim, ne place sa mancam, e foarte important nu numai sa muncesti, ci sa sa traiesti. Ei sunt un pic mai reci, nu sunt asa ca noi deschisi"

Sunt deschisi cat li se permite, nu ies din tipare si se incadreaza in specificul unei tari care isi aliniaza toti cetatenii la acelasi standard de viata, echilibrat si fara excese. Vezi si in Suedia masini scumpe, yahturi si proprietati de lux, dar cu taxe pe masura. In tarile scandinave pana si amenzile de circulatie sunt platite in functie de venit. Sunt frecvente sanctiunile de cate 100.000 de euro sau chiar 200.000 de euro, pentru depasirea vitezei sau vorbitul la telefon.

Mariana Horvath: "Aici toata lumea o duce bine, nu e nimeni sa moara de foame. Aici singurul lucru negativ este doar vremea. Adica din 12 luni, 10 luni e frig. Iti trebuie geaca si ciorapi in picioare, ceea ce urasc. "

La un moment dat au parasit Suedia, deprimati din pricina sezoanelor reci.

Mariana Horvath: "Am zis, gata ne-am saturat de frig, mergem in Gran Canaria, si cand am fost acolo, si am lucrat in hoteluri de lux si ne-am simtit alintati de toata lumea, cald, si copilul meu mergea in pantalonasi scurti la scoala si inota la piscine la sport, si se catara prin copaci in pauza, viata buna, am venit acasa, pentru ca nu ne-a placut acolo.
Reporter: Cum asa?
Mariana Horvath: "Am simtit ca nu am radacini in Gran Canaria, ca sunt mai straina decat sunt aici in Suedia."

Sistemul suedez pare ca da dependenta. Dincolo de impozite si vremea aspra, statul ofera multa siguranta. Ii face pe oameni sa se simta egali, sa nu ii frustreze lipsurile sau traiul semenilor. Ii stimuleaza sa munceasca si sa isi duca viata frumos si corect. Soicietatea ii face activi si ii determina sa isi plateasca toate darile, dar ii si convinge ca fiecare ban dat statului se intoarce in favoarea oamenilor. Un loc in care romanii simt ca prind radacini si nu vor sa mai plece.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Povestea suedezei care a
Povestea suedezei care a "adoptat" o familie de cersetori romani."Ne-a luat din strada si ne-a bagat la ea in casa!"

Romania Scandinava, episodul 5| Devenite peste noapte tinta valului de imigranti din Africa si Orient, tarile scandinave au deja o reala problema: miile de cersetori romani care le inunda strazile.

Afacerea cu care traficantii romani fac averi in Scandinavia. Cu cat inchiriaza un loc de cersit
Afacerea cu care traficantii romani fac averi in Scandinavia. Cu cat inchiriaza un loc de cersit "de lux" pe strazile Suediei

Romania Scandinava, episodul 2. Traficantii romani care duc oameni la cersit in Suedia si Finlanda cauta persoane in varsta, cu dizabilitati. Iar odata ajunsi acolo, cumpara locurile de pe strazi, unde romanii stau cu mana intinsa.

Romanii din Scandinavia care pozeaza in milogii Europei, iar acasa au Mercedes in fata vilei.
Romanii din Scandinavia care pozeaza in milogii Europei, iar acasa au Mercedes in fata vilei. "Spun direct: fur, mai, frate!"

Romania Scandinava, episodul 1. Unii au descoperit societati fericite, in care oamenii traiesc frumos si echilibrat, altii insa au fost interesati doar de legile permisive.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.