Galerie FOTO. In cautarea legendei lui Dracula, prin cetatea medievala Sighisoara

Sighisoara, obiective turistice, oras, cetatea medievala - 13

Singura cetate medievala locuita din sud-estul Europei, Sighisoara, este un oras plin de legende si mistere, o destinatie ideala pentru turistii care vor sa combine adevarul istoric cu mitul.

Pentru turistii care ajung in acest oras este o adevarata provocare sa decida ce trebuie vizitat mai intai. Va puteti plimba pe stradutele medievale si admira casutele renovate, multe transformate in pensiuni turistice, unde va puteti caza pentru o suma decenta, in functie de pretentiile fiecaruia, desigur.

Orasul a fost in mare parte reconstruit dupa incendiul devastator din aprilie 1676, care a mistuit trei sferturi dintre cladiri. Centrul istoric este pe lista patrimoniului UNESCO inca din anul 1999.

Sighisoara este unul din putinele orase din Romania care nu duce lipsa de turisti, indiferent de perioada anului. Este mai placut sa-l vizitati atunci cand nu sunt festivaluri si nu este prea mare aglomeratie.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Orasul este legat de mitul lui Dracula. Potrivit unei legende, aici s-ar fi nascut Vlad Tepes, viitorul domnitor al Tarii Romanesti, tatal sau, Vlad Dracul, locuind in oras intre anii 1431-1435.

Desi pana acum istoricii nu au putut stabili clar daca intr-adevar Vlad Tepes s-a nascut aici, turistii viziteaza cu placere Casa Vlad Dracul, mai ales ca aici se afla acum un restaurant medieval. Cei mai incantati sunt strainii, care pot savura o mancare romaneasca, in timp ce ghidul le vorbeste despre mitul lui Dracula.

Chiar daca ati venit atrasi de aceasta legenda, nu trebuie sa ratati obiectivele istorice pe care le puteti vedea. Zidurile cetatii au fost construite in anul 1350, iar din cele 14 turnuri si 4 bastioane care existau initial, s-au pastrat numai 9 turnuri si 3 bastioane.

Cel mai cunoscut este, desigur, Turnul cu Ceas, unde puteti urca, pentru a admira o superba panorama a orasului si a raului Tarnava.

Daca va place mitul lui Dracula, poate sunteti interesati si de vizite mai inedite. Intrati in Camera de Tortura, un mic muzeu amenajat langa Turnul cu Ceas, unde sunt prezentate metodele de pedepsire si de interogare a celor care incalcau legea in Evul Mediu.

Tineti cont ca in perioada aceea, in Sighisoara, ca in intreaga Europa de altfel, multe “vrajitoare” au fost arse pe rug pentru erezie si satanism, iar pentru crima sau adulter pedepsele nu erau deloc usoare. Cel care incerca sa jefuiasca isi pierdea o mana, iar cel care ucidea isi pierdea de obicei viata.

Orasul avea “jus gladii”, adica drept de a judeca si condamna la moarte, iar acest privilegiu acordat de rege este mentionat prin existenta celor 4 turnulete de pe acoperisul Turnului cu Ceas.

Daca nu va intereseaza aceasta parte intunecata a epocii medievale, puteti vizita Muzeul de istorie si arta feudala, care se afla chiar in Turnul cu Ceas, sau Sala de Arme, care se afla tot aici. Daca vreti sa vedeti toate cele 3 muzee (Sala Armelor, Muzeul de Istorie si Camera de Tortura) puteti cumpara un singur bilet, cu reducere, care costa numai 20 de lei.

Apoi merita sa faceti un efort si sa urcati cele 175 de trepte ale Scarii Acoperite, care dateaza din anul 1642.

In deal puteti vedea Biserica luterana, cel mai valoros monument arhitectonic din oras. Constructia ei a inceput in 1345, iar in interior biserica are picturi murale si strane din lemn in stil renascentist.

Daca nu va intereseaza prea mult lacasele de cult si gandul v-a ramas la mitul lui Dracula, atunci va puteti plimba prin vechiul cimitir evanghelic de aici. Este liniste, racoare vara si multa verdeata, asta desigur, daca nu va deranjeaza sa popositi prin asemenea locuri, considerate de multi ca fiind prea macabre.

Inainte de a pleca din Sighisoara, nu uitati sa cumparati macar un suvenir sau un obiect de artizanat, de la tarabele de langa Turnul cu Ceas. Sunt pentru toate gusturile si buzunarele: de la haine tesute si brodate manual, la ceramica unicat sau statuete cu Dracula.

Sighisoara gazduieste mai multe evenimente culturale, cele mai cunoscute fiind Festivalul Medieval, care se tine la sfarsitul lunii iulie si Festivalul ProEtnica, organizat in august.

Puteti ajunge gratis la Sighisoara, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane in acest oras, in perioada 17-19 mai 2013.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Savurati o bere in
Savurati o bere in "Casa Nababului", Castelul Cantacuzino din Busteni. Galerie FOTO

Valea Prahovei este printre cele mai cunoscute destinatii turistice din Romania. Aici se afla trasee montane foarte cautate si domeniul Peles. Tot aici puteti vedea insa si Casa Nababului, unde, din pacate, prea putini turisti se opresc din drum.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.