Legenda intemeierii cetatilor sasesti din Transilvania. Misterul copiilor care au disparut fara urma
Pitorestile orase sasesti din Transilvania, care sunt o destinatie indragita pentru turisti, au fost intemeiate de colonistii germani, in Evul Mediu. In spatele acestui adevar istoric se afla insa o legenda mai putin cunoscuta.
O legenda medievala, aparuta in Germania in secolul al XVI-lea, vorbeste despre un cantaret din fluier, chemat in orasul Hamelin, sa alunge sobolanii, care raspandeau boli grave.
Prin muzica lui, barbatul i-a vrajit pe sobolani, care l-au urmat afara din cetate, scapand astfel orasul de marea pacoste. Desi promisesera ca il vor recompensa pentru ajutorul oferit, locuitorii din Hamelin nu au mai vrut sa-l plateasca pe cantaret.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Suparat, el a decis sa se razbune: a cantat din nou din fluierul magic, iar copiii din oras au plecat in urma lui, disparand fara urma.
Tulburatorea poveste a fost mentionata si de scriitori celebri, printre care Goethe si Fratii Grimm. Interpretarile sunt numeroase: o teorie spune ca legenda prezinta in mod alegoric moartea provocata de ciuma in acest oras german.
Altii cred insa ca mitul vorbeste de un eveniment istoric pozitiv: colonizarea de catre germani a unor regiuni din estul Europei. Astfel, “copiii” ar fi plecat sa intemeieze frumoasele orase germane din Cehia, Polonia si Transilvania, scrie Wikipedia.
Termenul de “copii” nu trebuie luat ca atare, el poate face referire la locuitorii unui oras. “Copiii din Hamelin” sunt de fapt cetatenii care au decis sa emigreze, dupa ce au fost chemati de mai multi proprietari feudali ai pamanturilor din estul Europei, care le-au oferit aceste teritorii pe care sa se stabileasca.
In Romania exista 250 de cetati si biserici fortificate construite de sasi, intre secolele XIV-XVIII. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt cele 7 orase care au dat Transilvaniei numele german de Siebenburgen (cele 7 orase): Bistrita (Bistritz), Brasov (Kronstadt), Cluj (Klausenburg), Medias (Mediasch), Orastie (Broos), Sibiu (Hermannstadt) si Sighisoara (Schasburg).
Sighisoara a fost intemeiata de colonisti franconi, din regiunea Rinului de nord, care fusesera chemati de catre regele Ungariei, Geza al II-lea, sa se stabileasca aici, pentru a apara granitele de est de atacurile tatarilor.
Cetatea Sighisoarei a fost construita in secolul XII si refacuta in secolul XIV. In prezent s-au pastrat doar 9 turnuri si o parte din vechiul zid de protectie.
Mai putin vizitat decat Sighisoara, orasul Medias este la fel de frumos si bine conservat. Aici s-au pastrat 17 turnuri si bastioane si ziduri inalte de peste 7 metri.
Orasul are o vechime de peste 700 de ani, fiind mentionat pentru prima data intr-un document istoric in anul 1267, prin urmare este unul din cele mai vechi orase ale Romaniei. Printre principalele obiective turistice de aici se numara biserica evanghelica Sfanta Margareta, construita in 1447.
Puteti ajunge gratis la Sighisoara, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane in acest oras, in perioada 17-19 mai 2013.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.
In Galeria FOTO de mai jos puteti vedea fotografii din Sighisoara si Medias.
Sursa: Pro TV
Etichete: legenda, sighisoara, Transilvania, medias, sasi,
Dată publicare:
26-04-2013 15:41