Primele imagini cu picturile rupestre vechi de 35.000 din Muntii Bihorului. VIDEO

Ultima actualizare: 02-11-2012 11:01

Au aparut primele imagini filmate din pestera Coliboaia din Muntii Bihorului, vestita pentru picturile rupestre vechi de peste 35.000 de ani, descoperite recent acolo.

Cercetatorii de la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea le-au facut publice in cadrul unui vernisaj marti seara.

Desenele din Coliboaia sunt similare cu cele descoperite in pestera Lascaux din Franta, sau celebrele picturi rupestre de la Altamira-Spania.

Aceste desene din pestera Coliboaia, au fost descoperite anul trecut, in septembrie, intr-o zona greu accesibila din Parcul National Apuseni.

Un grup de speologi se aflau intr-o expeditie de rutina cand o galerie laterala, aflata la aproximativ sapte metri deasupra traseului lor, le-a atras atentia. Acolo au gasit 14 picturi rupestre.

Speologii au gasit desenat un cap de bizon cu coama si coarne, un cal partial desenat al carui cap este mai bine conturat si unul sau doua capete de urs.

Printre desenele care s-au conservat cel mai bine se afla si un cap de rinocer.

Descoperitorii au luat imediat legatura cu o echipa de specialisti francezi si au trimis probele din galerie in Franta.

In urma analizelor, specialistii au spus ca picturile rupestre au peste 35.000 de ani si au fost facute aproximativ in acelasi timp cu alte reprezentari grafice din pesteri din Franta si Spania.

Cercetarile in Pestera Coliboaia vor fi extinse pana in anul 2013, in cadrul unui proiect initiat de cercetatorii muzeului oradean, impreuna cu colaboratorii lor din Franta.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO