Ada Kaleh, insula scufundata in Dunare. A fost un paradis exotic, mentionat si in legendele grecesti

31-05-2013 11:04


insula Ada Kaleh

In anul 1970, insula Ada Kaleh, un colt de rai aflat de mii de ani in mijlocul Dunarii, a disparut pentru totdeauna sub ape, lasand in urma legende si regretelor celor care au locuit aici sau au vizitat macar o data un loc care fusese unic in lume.

Din dorinta de modernizare, autoritatile romane au decis, in 1956, sa construiasca hidrocentrala de la Portile de Fier.

Proiectul avea sa duca la formarea unui lac de acumulare si la scufundarea micutei insule Ada Kaleh, un sacrificiu considerat neisemnat pe atunci, cu atat mai mult cu cat fortareata de acolo a fost mutata pe insula Simian.

Desi multi locuitori din Ada Kaleh au sperat mereu intr-un miracol, inevitabilul s-a produs in anul 1970. Au fost salvate de la disparitia numai zidurile fortaretei si mormantul lui Miskin Baba, considerat un sfant musulman de catre locuitorii insulei.

Desi la inceput insula Simian a cunoscut o scurta perioada de dezvoltare, construindu-se aici un restaurant si un strand, curand a fost abandonata.

Acum, totul este in ruina, nimic nu este valorificat din punct de vedere turistic si putini dintre cei care trec “pe la Cazane” stiu ce se afla pe acel petic de pamant.

Insula Ada Kaleh (care in limba turca inseamna "Insula Fortareata") avea numai 1,7 km lungime si 500 de metri latime, fiind populata in special de etnici turci.

In trecut, era celebra pentru preturile reduse la delicasele turcesti, bijuterii si tutun, zona fiind scutita de impozit, dar si pentru parfumul de trandafir obtinut de localnicii de aici.

Halvaua si halvita, smochinele umplute cu nuca, serbetul de menta, erau deserturi irezistibile pentru turistii care veaneau aici sa se relaxeze intr-o atmosfera orientala, exotica.

Pana in anul 1430, cand numele Ada Kaleh a devenit oficial, micuta insula a avut mai multe denumiri. Prima data apare in scrierile motologice grecesti, fiind mentionata ca locul in care eroul Hercule s-a luptat cu uriasul Geryon si i-a luat cirezile de boi. Insulita se numea atunci Erythia.

Tot aici este mentionat “tinutul hyperboreenilor”, de unde Hercule a luat maslinul sacru, pentru a-l duce in Olimpia, la Templul lui Zeus. Intr-adevar, aici existau multi maslini salbatici, datorita unui climat mediteranean specific.

Interesanta vegetatie a fost mentionata si de istoricul Herodot, care cunostea insula sub numele de Cyraunis.

Fortareata de aici, care acum se afla pe insula Simian, a fost construita in anu 1689, de armata austriaca, pentru aparare impotriva Imperiului Otoman.

Bucata de pamant a ramas sub stapanire turceasca pana in anul 1920, cand a devenit teritoriu romanesc, populatia insulei ramanand insa mjoritar turca.

Farmecul insulei Ada Kaleh nu a fost uitat chiar de toti. Dupa cum scrie publicatia National Geographic, un deputat turc din Parlamentul Romaniei, Iusein Ibram, vrea sa reconstituie pe Simian atmosfera si comunitatea de pe Ada Kaleh. Ramane de vazut daca aceasta dorinta i se va putea indeplini.

Pana atunci, autoritatile romane privesc nepasatoare cum soparlele se catara pe zidurile fortaretei de pe Simian, iar vegetatia acopera incet-incet monumentele.

Din cand in cand, cate o masina opreste pe soseaua de pe malul Dunarii, iar calatorii coboara si privesc uimiti spre limba de pamant din mijlocul apei, intrebandu-se retoric “oare ce-i acolo?”

Daca doriti sa vedeti insula Simian, puteti castiga un sejur gratuit la Cazanele Dunarii, participand la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 21-23 iunie.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

(surse foto: facebook.com/banatuldealtadata; insulaadakaleh.blogspot.ro)

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO