Croaziera pe Dunare, la Cazane. Frumusetea aparte a unei regiuni mai putin cunoscute
Cazanele Dunarii este una din cele mai pitoresti zone ale tarii, dar si una din cel mai putin promovate din punct de vedere turistic.
Vapoarele de croaziera strabat Cazanele Dunarii si nu sunt doar vase straine, care aduc turisti de peste mari si tari. Exista si vapoarase romanesti, chiar si barcute, care va ofera posibilitatea sa descoperiti frumusetea unica a acestei zone, unde Dunarea intra in tara.
Imbarcarile pentru scurta croaziera se fac in orasul Orsova si, daca vreti sa mergeti cu un vaporas, nu cu o barcuta, va trebui sa aduceti un grup mai mare de turisti, sau sa mai asteptati sa se stranga lumea in port.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cazanele cuprind Cazanele Mari, care au o lungime de 4 km si unde se afla si doua pesteri interesante (Veterani si Gura Ponicovei) si Cazanele Mici, care se intind pe o distanta de 3 km.
Cazanele Dunarii, alaturi de masivul Ciucarul Mare/Ciucarul Mic sunt incluse in Parcul National Portile de Fier.
Daca nu va tenteaza o plimbare pe apa, puteti strabate acelasi traseu cu masina, iar excursia va trece prin sate ingrijite, unde va puteti si caza, la pensiuni sau in gazda.
Principalele obiective turistice pe care le puteti vedea la Cazane sunt Tabula Traiana si bustul lui Decebal.
Placa memoriala Tabula Traiana este o marturie a trecerii imparatului roman Traian prin aceasta regiune.
Placuta se afla pe partea sarbeasca a Dunarii si uneori este acoperita partial de apa. Monumentul are 4 metri lungime si 1,75 metri inaltime. Tot din perioada romana dateaza orasul Orsova, numit pe atunci Dierna.
In timpul calatoriei veti vedea si uriasul bust al regelui dac Decebal, sapat in stanca, langa golful Mraconia.
Monumentul, realizat in perioada 1994-2004 la cererea omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa. Are 55 metri inaltime si 25 metri latime. Suma platita de Dragan s-a ridicat in final la peste un milion de dolari.
Tot in zona Cazanelor, langa localitatea Coronini (numita in trecut Pescari), in mijlocul apelor, se afla un pinten de stanca, numita Babacai.
In limba turca, acest cuvant insemna „regret, destin” si ciudata stanca este inconjurata de legende. Una din ele spune ca un voievod sarb si-a legat aici sotia necredincioasa, spunandu-i „Babo, kaji se“, ceea ce ar insemna „Nevasta, caieste-te!“.
Ea a ramas neinduplecata si, in timp ce se ineca, a blestemat stanca si s-a rugat ca in aceasta zona sa sufle cat mai tare vantul, pentru ca oamenii sa-si aminteasca de soarta ei si sa stie ca i-au facut o nedreptate.
Este adevarat ca, langa aceasta stanca, sufla uneori un vant mai puternic, iar in trecut navele care treceau pe aici aveau serioase probleme.
Puteti castiga un sejur gratuit la Cazanele Dunarii, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 21-23 iunie.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, croaziera, Orșova, cazanele dunarii,
Dată publicare:
29-05-2013 10:44