Inscriptiile antice descoperite la Orsova. Misterul placutelor de aur gnostice
In timpul unor sapaturi arheologice, efectuate langa Orsova in anii '60, au fost descoperite doua morminte paleocrestine, care contineau placute de aur inscriptionate cu texte religioase ciudate.
Orasul Orsova, pe numele sau antic Dierna, a fost atestat documentar prima data in anul 157 d.Hr, iar din secolul al III-lea aici au locuit crestini.
Prezenta lor este demonstrata prin mai multe descoperiri arheologice, dintre care doua, mai interesante, au scos la lumina existenta unor texte religioase gnostice.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aparut in Anchititate, gnosticismul este reprezentat de diferite credințe religioase, care sustin ca oamenii sunt suflete divine, inchise intr-o lume materiala, creata de un Dumnezeu imperfect, Demiurgul, care este de obicei identificat cu Dumnezeul din religiile monoteiste.
Cele doua placute au fost gasite in doua morminte crestine din secolul al III-lea d.Hr.
Prima din ele, care se afla in mormantul unui copil, a fost gasita in anul 1960 si contine o combinatie de semne semitice-grecesti, de esenta gnostica, formulele facand referire la Dumnezeul iudeo-crestin: “IAW A TH WNII”, adica “Domnul Adonai, Dumnezeule, Dumnezeule!”
A doua placuta, gasita intr-un alt mormant, este si mai ciudata, pentru ca pare sa contina un blestem, adresat romanului Aelius Firmus, acuzat de moartea prin crucificare a Iuliei Surrila.
Placuta, descoperita de arheologi in anul 1968, prezinta semne identice cu literele grecesti, are un continut lingvistic semit, dar este redactata in limba latina:
"Demon immuni dei te agitet Aeliae Firmae stet supra caput Iuliae Surillae" (“Demonul spurcaciunii sa te bantuie, Aelius Firmus! Sa stea deasupra capului Iuliei Surilla”.)
Primele patru randuri sunt semne cu rol magic, exprimind suferinta si invocand in acelasi timp pe Adonai/Iawo, Dumnezeul iudeoc-crestin.
Actualul oras Orsova, situat de malul lacului de acumulare "Portile de Fier I", in zona de varsare a raului Cerna in Dunare, este o localitate noua.
Vechiul oras, care dateaza din Antichitate, a fost inundat cand s-a construit lacul de aucumulare, in 1970, iar populatia a fost mutata in alta zona din apropiere, unde a fost ridicata noua localitate, in perioada 1966-1971.
Vestigiile antice au fost in parte recuperate, inainte de realizarea barajului.
Un oras care va ofera posibilitatea unei incurciuni in trecutul istoric este Drobeta Turnu-Severin, unde puteti ajunge usor din Orsova. Situata tot pe malul Dunarii, antica Drobeta a fost o asezare dacica, iar dupa anul 101 a fost cucerita de romani.
Se pot vizita aici ruinele unui castru militar roman si ale Podului lui Traian, din care s-a pastrat numai un picior al podului.
Monumentul a fost construit ce celebru arhitect Apolodor din Damasc, cel care a realizat si Columna lui Traian de la Roma.
Podul a fost construit intre anii 103-105, langa Drobeta si avea ca scop asigurarea transportului trupelor romane conduse de imparatul Traian, in timpul celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei.
Castrul roman acopera o suprafata de 2 hectare si a fost construit pentru a gazdui intial 500 de soldati.
Aici se aflau locuinte, depozit de arme, cazarmi, locuinta comandantului (unde a stat chiar imparatul Traian, in anul 105), iar in apropiere se pot vedea si ruinele termelor (bailor) romane.
Dupa ce vizitati aceste ruine antice, va puteti intoarce la Orsova, de unde sa va imbarcati intr-o scurta croaziera cu barcuta sau cu vaporasul, la Cazanele Dunarii.
Puteti castiga un sejur gratuit la Cazanele Dunarii, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 21-23 iunie.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: drobeta, Orșova, cazanele dunarii, placute, crestinism,
Dată publicare:
27-05-2013 12:54