300.000 de salariati au disparut din economie intr-un an

somaj

Din economia romaneasca au disparut 300.000 de salariati in perioada octombrie 2009 - octombrie 2010, conform celei mai importante anchete asupra numarului de salariati si a nivelului salariilor medii pe care o realizeaza Statistica o data pe an.

Ziarul Financiar: Institutul National de Statistica a anuntat vineri ca efectivul salariatilor a ajuns la finele lunii octombrie la 4,162 milioane de persoane, in scadere cu 300.000 de salariati fata de 4,46 milioane de persoane din perioada similara din 2009. Statistica realizeaza aceasta ancheta anual, raportata la nivelul lunii octombrie si livreaza datele cu sase luni intarziere, necesare prelucrarii acestora. Datele arata ca 62% din efectivul total al salariatilor aveau in octombrie 2010 sub salariul brut de 1.500 de lei, fata de o pondere de 58% a acestora in 2009. Ancheta asupra salariilor in luna octombrie se realizeaza anual, pe un esantion de aproape 23.900 de institutii. Prima cercetare de acest fel a fost realizata in 1994 si are ca obiectiv estimarea indicatorilor privind salariul mediu brut castigat de salariatii cu program complet de lucru (si care au lucrat cel putin 21 de zile in luna octombrie) si efectivul de salariati.

Romania Libera: Regii asfaltului, acuzati de dumping Firma germana Max Boegl si firma franceza Colas contesta rezultatele licitatiilor la doua dintre cele noua tronsoane de autostrada, unul castigat de importanti asfaltatori romani din noua generatie.  Insensibili la acuzele ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, conform careia constructorii straini si-ar fi facut un obicei „rusinos" sa conteste licitatiile de infrastructura, refuzand sa inghita nemestecate deciziile companiei nationale de autostrazi, mai multe firme straine s-au adresat Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), reclamand nereguli la licitatiile desfasurate recent pentru construirea a noua tronsoane de autostrada intre Nadlac si Sibiu. Firmele ce au contestat licitatiile sunt Max Boegl-Geiger-Tancrad-Primacons (lotul 2 din Orastie-Sibiu, 19 km) si Colas-SCCF Iasi-Egis (lotul 2 din Timisoara-Lugoj, 25 km).In contestatia depusa la finele saptamanii trecute, Max Boegl acuza ca CNADNR a inchis ochii la neregulile din oferta firmei romanesti Straco, solicita verificarea pretului neverosimil de mic cerut de firma romaneasca si spune ca firma de stat nu a explicat complet de ce i-a depunctat oferta tehnica. Firma germana a avut un pret cu 29% mai mare decat cel al asocierii conduse de Straco, insa afirma ca pretul concurentilor ei romani este unul de dumping, fiind la 53% din valoarea estimata a contractului. De altfel, toti concurentii Straco au avut preturi cu cel putin 29% mai mari. Potrivit legii, daca acest pret este sub 85% din media altor cinci oferte, CNADNR este obligata sa analizeze amanuntit oferta financiara in cauza, pentru a vedea daca aceasta este reala. O astfel de verificare este solicitata acum de Max Boegl.

Gandul: Ce poti cumpara cu o jumatate de milion de euro: o vila in Ciorogarla sau un intreg sat medieval din Italia Cu o jumatate de milion de euro cei interesati pot cumpara un intreg sat medieval situat in zona muntoasa a Italiei. Catunul Valle Piola, situat pe un teren salbatic si muntos, in centrul parcului national Gran Sasso, din regiunea Abruzzo, a fost scos la vanzare pentru doar 550.000 de euro. Eventualii cumparatori sunt insa avertizati ca satul - care cuprinde aproximativ 11 cladiri de piatra si o biserica din secolul al 13-lea pe cale sa se prabuseasca - a fost abandonat de 30 de ani si are nevoie de "putina munca" pentru a putea fi locuit, scrie Daily Telegraph. Cu aceeasi suma se poate achizitiona o garsoniera in districtul londonez Covent Garden. In prezent, in Romania, cu 550.000 euro poate fi cumparata o vila "extra-mobilata", cu doua etaje, in Ciorogarla, la mai putin de 20 km de Bucuresti. Imobilul are o suprafata de 600 mp si se vinde "la pachet" cu un teren 1.000 mp. Cladirea are trei bai, cinci dormitoare, doua livinguri si este dotata cu panouri solare, potrivit unui anunt publicat pe un site imobiliar.

Evenimentul ZileiAderarea la euro, amanata cu un an sau doi Guvernul Romaniei a renuntat la termenul de 1 ianuarie 2015, prevazut pana acum pentru aderarea la zona euro, potrivit noului program de convergenta, care va fi transmis la Bruxelles. Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, ne-a declarat ca termenul nu mai este mentinut de autoritati si ca, daca intram in mecanismul european al ratelor de schimb in 2013-2014, vom adera la zona euro in anii 2016-2017. In noul program de convergenta, Guvernul a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb ERM-II, care va dura cel putin doi ani.

Citește și
teren fotbal
Cascadorii rasului. Teren de fotbal, construit in panta. Vezi cat a costat
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Adevarul: Cum a ajuns Franta sora vitrega a Romaniei Relatiile economice dintre Romania si Franta au avut o evolutie foarte interesanta in ultimii trei ani. Au fost marcate de momente extreme, de la parteneriate uriase de infrastructura si intentia de atribuire fara licitatie a contractului de 10 miliarde de euro pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare pana la amenzi-record aplicate companiilor franceze din Romania. Cum s-a ajuns de la puternica prietenie economica la racirea relatiilor dintre cele doua state? Cel mai atractiv domeniu din Romania pentru francezi a fost sectorul energetic, pe care de altfel au pus ochii si alti straini. Aceasta pentru ca potentialul de crestere este urias, Romania fiind una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care este bogata in hidrocarburi, minereuri si resurse alternative. Mai mult, faptul ca tara noastra este considerata emergenta, adica are nevoie de foarte multi bani, atrage ca mierea vanatorii de afaceri care sunt gata sa investeasca acum pentru a scoate in cativa ani de sute de ori mai mult.

Jurnalul National: Paste de peste 300 milioane de euro In ciuda crizei economice cu care ne confruntam, romanii au golit si anul acesta rafturile magazinelor. Chiar daca pretul cozonacilor si al carnii de miel a crescut cu 10%, respectiv 20% fata de anul trecut, romanii au avut si anul acesta o masa im­bel­sugata. Crescatorii autohtoni au scos la vanzare pe piata romaneasca anul acesta circa 3 milioane de miei si iezi. Pretul carnii de miel a diferit de la o zona la alta, in functie de cantitate si de momentul in care este cumparata carnea de miel.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
VIDEO. Eminem de Romania, Adrian Tutu: Lupta! Esti roman deci poti
VIDEO. Eminem de Romania, Adrian Tutu: Lupta! Esti roman deci poti

Dupa o finala incendiara in care toti s-au prezentat admirabil, a venit si momentul desemnarii castigatorului. In urma voturilor publicului si a unei lupte stranse intre Valentin Dinu, Narcis Iustin si Adrian Tutu, pe primul loc s-a clasat Adrian Tutu.

Cascadorii rasului. Teren de fotbal, construit in panta. Vezi cat a costat
Cascadorii rasului. Teren de fotbal, construit in panta. Vezi cat a costat

In comuna bihoreana Finis a inceput constructia unui teren de fotbal , cu tribuna si pista de alergare. Costul terenului, care ar trebui terminat pana in 2012, se ridica 150.000 de euro, insa exista o problema: acesta este construit in panta.

Cele trei motive pentru care Popa l-ar turna pe Vintu
Cele trei motive pentru care Popa l-ar turna pe Vintu

Aducerea in tara a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, ar putea reprezenta lovitura fatala pentru omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Asta pentru ca fugarul extradat din Indonezia detine informatii importante despre dosarele FNI si FDA.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.