Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta „8+2" judete

basescu udmr

Daca propunerea de reorgani­zare a tarii in 8 + 2, este considerata „interesanta" de unii lideri ai UDMR, majoritatea sunt iritati de ideea ca s-ar putea incheia sesiunea parlamentara fara sa fie adoptat Statutul minoritatilor nationale.

Romania Libera: Inaintea intalnirii de astazi cu liderii filialelor UDMR si a Consiliului Reprezen­tantilor Unionali de sambata, reprezentantii maghiarilor in Parlamentul Romaniei se feresc sa spuna transant daca varianta propusa de presedintele Traian Basescu este satisfacatoare sau nu. „Vom analiza" este cel mai frecvent raspuns pe care-l ofera liderii Uniunii. Propunerea sefului statului este, in fapt, departe de „un cadou", asa cum s-au inghesuit sa aprecieze unii reprezentanti ai opozitiei. Si nici nu ar fi vorba de un „statut spe­cial", ci practic cele doua judete ar ramane cum sunt acum. Mai mult, daca creditam argumen­tatia prezidentiala si guvernamentala, ca, in lipsa unor structuri administrative de dimensiunea actualelor regiuni de dezvoltare, va fi mult ingreunata absorbtia fondurilor europene din 2013 incolo, nu se vad tocmai in roz perspectivele de dezvoltare ale celor doua judete. Despre un castig al UDMR se poate vorbi nu in comparatie cu situatia actuala, ci numai in comparatie cu varianta initiala, cea a contopirii judetelor Harghita, Covasna si Mures intr-un superjudet, alaturi de judetele Alba, Brasov si Sibiu. Mai exact, maghiarii si-ar conserva puterea in cele doua judete si si-ar pastra si functiile din consiliile judetene si din deconcentrate, functii pe care le-ar fi fost greu, daca nu imposibil, sa le mai obtina daca ponderea maghiarilor ar fi fost „diluata" intr-un superjudet.

Evenimentul Zilei: Presiune pe lideri. Udemeristii din teritoriu prefera 41 de judete: Varianta 8+2, risc pentru Harghita-Covasna si orasele mici Nici ispitirea cu prezervarea Harghitei si Covasnei in limitele actuale nu functioneaza: udemeristii se tem ca aceste judete nu vor putea face fata superjudetelor in cursa dupa fondurile europene si de stat. Filialele judetene ale Uniunii si-au realizat sau sunt in curs de finalizare a propriilor analize privitoare la impactul pe care l-ar putea avea procesul de reorganizare asupra realitatilor actuale si, in special, asupra comunitatii maghiare. Mai toti liderii din teritoriu consultati de Evz nu sunt de acord cu desfiintarea judetelor, preferand sa se pastreze sistemul actual, pe 41 de judete, perceput ca raul cel mai mic, decat sa fie partasi la desfiintarea tinutului Secuiesc, Maramuresului sau Salajului. Unii lideri au propriile obiectii cu privire la viitoarele capitale de judet: Hunedoara nu vrea sa raspunda in fata Aradului, Aradul si Bihorul nu vor sa auda de Cluj, liderii din Secuime de Brasov. Temerea cea mai mare a liderilor din teritoriu este legata de aspectele economice pe care le implica procesul de reorganizare: cum vor putea oare face fata marile orase retrogradate la rangul de municipii, concurentei pe fonduri europene si investitii din partea viitoarelor opt mari centre administrative ale tarii?

Gandul: REGIONALIZAREA, CA SI AMANATA. Ioan Oltean: “Daca UDMR nu e de acord cu oferta 8+2, vom renunta la proiectul reorganizarii pana dupa parlamentare” Intreaga discutie referitoare la reimpartirea Romaniei in superjudete va fi abandonata in cazul in care UDMR va refuza oferta primita din partea lui Traian Basescu: opt regiuni plus Harghita si Covasna drept judete separate. Intr-un interviu acordat ziarului gandul, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirma ca totul depinde acum de partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor, precizand ca, in cazul unui refuz venit din partea UDMR, trasarea de noi judete nu va mai fi posibila decat dupa alegerile parlamentare programate la sfarsitul anului viitor. Practic, spune Oltean, reprezentantii maghiarilor vor trebui sa decida sambata, in cadrul intalnirii unionale de la Targu Mures, daca vor ca proiectul sa mai fie aplicat sau nu, precizand ca "este o oferta pe care ar fi pacat sa o piarda".

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
"Ca o licitatie intr-un garaj". Tarile se vand pe bucati: aeroporturi, munti, insule

Guvernele europene scot la vanzare bunuri in valoare de zeci de miliarde de euro, si oricine are bani poate sa le cumpere. Analistii au comparat aceasta situatie cu cea mai mare "licitatie de garaj", unde criza dicteaza preturile.

Romania ar putea avea un rol cheie in rezolvarea crizei din Grecia. Afla cum
Romania ar putea avea un rol cheie in rezolvarea crizei din Grecia. Afla cum

Tarile din UE, dar care nu fac parte din zona euro (adica nu au adoptat moneda euro), s-a putea implica in rezolvarea crizei din Grecia, a anuntat prim ministrul ungar Viktor Orban, care detine presedintia UE.

Washington Post: Atacul lui Basescu impotriva regelui Mihai aminteste de comunism
Washington Post: Atacul lui Basescu impotriva regelui Mihai aminteste de comunism

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, la adresa regelui Mihai au starnit reactii puternice in intreaga lume. Cotidianul american Washington Post si revista Forbes au comentat intens aparitia presedintelui roman.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.