Ce pierde si ce castiga UDMR in varianta „8+2" judete

basescu udmr

Daca propunerea de reorgani­zare a tarii in 8 + 2, este considerata „interesanta" de unii lideri ai UDMR, majoritatea sunt iritati de ideea ca s-ar putea incheia sesiunea parlamentara fara sa fie adoptat Statutul minoritatilor nationale.

Romania Libera: Inaintea intalnirii de astazi cu liderii filialelor UDMR si a Consiliului Reprezen­tantilor Unionali de sambata, reprezentantii maghiarilor in Parlamentul Romaniei se feresc sa spuna transant daca varianta propusa de presedintele Traian Basescu este satisfacatoare sau nu. „Vom analiza" este cel mai frecvent raspuns pe care-l ofera liderii Uniunii. Propunerea sefului statului este, in fapt, departe de „un cadou", asa cum s-au inghesuit sa aprecieze unii reprezentanti ai opozitiei. Si nici nu ar fi vorba de un „statut spe­cial", ci practic cele doua judete ar ramane cum sunt acum. Mai mult, daca creditam argumen­tatia prezidentiala si guvernamentala, ca, in lipsa unor structuri administrative de dimensiunea actualelor regiuni de dezvoltare, va fi mult ingreunata absorbtia fondurilor europene din 2013 incolo, nu se vad tocmai in roz perspectivele de dezvoltare ale celor doua judete. Despre un castig al UDMR se poate vorbi nu in comparatie cu situatia actuala, ci numai in comparatie cu varianta initiala, cea a contopirii judetelor Harghita, Covasna si Mures intr-un superjudet, alaturi de judetele Alba, Brasov si Sibiu. Mai exact, maghiarii si-ar conserva puterea in cele doua judete si si-ar pastra si functiile din consiliile judetene si din deconcentrate, functii pe care le-ar fi fost greu, daca nu imposibil, sa le mai obtina daca ponderea maghiarilor ar fi fost „diluata" intr-un superjudet.

Evenimentul Zilei: Presiune pe lideri. Udemeristii din teritoriu prefera 41 de judete: Varianta 8+2, risc pentru Harghita-Covasna si orasele mici Nici ispitirea cu prezervarea Harghitei si Covasnei in limitele actuale nu functioneaza: udemeristii se tem ca aceste judete nu vor putea face fata superjudetelor in cursa dupa fondurile europene si de stat. Filialele judetene ale Uniunii si-au realizat sau sunt in curs de finalizare a propriilor analize privitoare la impactul pe care l-ar putea avea procesul de reorganizare asupra realitatilor actuale si, in special, asupra comunitatii maghiare. Mai toti liderii din teritoriu consultati de Evz nu sunt de acord cu desfiintarea judetelor, preferand sa se pastreze sistemul actual, pe 41 de judete, perceput ca raul cel mai mic, decat sa fie partasi la desfiintarea tinutului Secuiesc, Maramuresului sau Salajului. Unii lideri au propriile obiectii cu privire la viitoarele capitale de judet: Hunedoara nu vrea sa raspunda in fata Aradului, Aradul si Bihorul nu vor sa auda de Cluj, liderii din Secuime de Brasov. Temerea cea mai mare a liderilor din teritoriu este legata de aspectele economice pe care le implica procesul de reorganizare: cum vor putea oare face fata marile orase retrogradate la rangul de municipii, concurentei pe fonduri europene si investitii din partea viitoarelor opt mari centre administrative ale tarii?

Gandul: REGIONALIZAREA, CA SI AMANATA. Ioan Oltean: “Daca UDMR nu e de acord cu oferta 8+2, vom renunta la proiectul reorganizarii pana dupa parlamentare” Intreaga discutie referitoare la reimpartirea Romaniei in superjudete va fi abandonata in cazul in care UDMR va refuza oferta primita din partea lui Traian Basescu: opt regiuni plus Harghita si Covasna drept judete separate. Intr-un interviu acordat ziarului gandul, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirma ca totul depinde acum de partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor, precizand ca, in cazul unui refuz venit din partea UDMR, trasarea de noi judete nu va mai fi posibila decat dupa alegerile parlamentare programate la sfarsitul anului viitor. Practic, spune Oltean, reprezentantii maghiarilor vor trebui sa decida sambata, in cadrul intalnirii unionale de la Targu Mures, daca vor ca proiectul sa mai fie aplicat sau nu, precizand ca "este o oferta pe care ar fi pacat sa o piarda".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
"Ca o licitatie intr-un garaj". Tarile se vand pe bucati: aeroporturi, munti, insule

Guvernele europene scot la vanzare bunuri in valoare de zeci de miliarde de euro, si oricine are bani poate sa le cumpere. Analistii au comparat aceasta situatie cu cea mai mare "licitatie de garaj", unde criza dicteaza preturile.

Romania ar putea avea un rol cheie in rezolvarea crizei din Grecia. Afla cum
Romania ar putea avea un rol cheie in rezolvarea crizei din Grecia. Afla cum

Tarile din UE, dar care nu fac parte din zona euro (adica nu au adoptat moneda euro), s-a putea implica in rezolvarea crizei din Grecia, a anuntat prim ministrul ungar Viktor Orban, care detine presedintia UE.

Washington Post: Atacul lui Basescu impotriva regelui Mihai aminteste de comunism
Washington Post: Atacul lui Basescu impotriva regelui Mihai aminteste de comunism

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, la adresa regelui Mihai au starnit reactii puternice in intreaga lume. Cotidianul american Washington Post si revista Forbes au comentat intens aparitia presedintelui roman.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.