Top 15 tari cu cele mai mari datorii. Lista statelor care au cheltuit mai mult decat au produs

Germania

Cheltuieli necontrolate au generat munti de datorii, iar acum aceste tari sunt chemate sa dea socoteala in fata crizei. Imprumuturi externe au amenintat suveranitatea zonei euro si au atras din nou atentia lumii asupra deficitului.

Business Insider: Insa nu doar tarile din UE au intocmit acest top nedorit, Federatia Sfantul Kitts si Nevis (  un stat federal ce se intinde pe doua insule din arhipelagul Antilele Mici, intre Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic. Este cel mai mic stat de pe continentele Americane atat din punct de vedere al suprafetei cat si al populatiei) a anuntat ca trebuie sa isi reevalueze datoria publica.

Topul celor 15 state ingropate in datorii a fost realizat pornind de la rata datoriei a PIB si au fost adaugate si preturile CDS (credit default swap este un contract bilateral intre cumparator si vanzator de protectie).

15. Germania: Are o datorie de 83,2% din PIB. Datoria publica a Germaniei a insumat aproape 2 trilioane de euro anul trecut, in crestere cu 18% fata de 2009.

Citește și
Craniu uman
Tutankamon de Romania: mormant de 4.500 de ani, descoperit in Prahova
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

14. Sri Lanka: Are o datorie de 86,7% din PIB. Reprezentantii Fitch si S&P au vizitat tara in mai anul acesta pentru a evalua situata tarii din perspectiva datoriilor pe care le are. Sri Lanka are a fost retrogradata la gradul B, insa spera sa atraga investitii de peste 1 miliard de dolari de la investitorii straini.

13. Portugalia: Are o datorie de 93% din PIB. Portugalia a primit recent un imprumut de 78 de miliarde de euro de la FMI si spera sa primeasca prima rata din imprumut, de 18 miliarde de euro, in aceasta luna. Datoria publica a tarii va creste in 2011, si va avea un trend descendent abia in 2013.

12. Sudan: Are o datorie de 94,2% din PIB. Sudanul risca sa piarda ajutorul financiar de 38 de miliarde de dolari dupa ce fortele nord sudaneze au ocupat regiunea bogata in petrol Abeyi, zona puternic disputata inainte de secesiunea sudului cu nordului, in Iulie anul trecut.

11. Irlanda: Are o datorie de 96,2% din PIB. Prim ministrul Irlandei, Enda Kenny, a declarat ca tara nu se va imprumuta pentru a-si reduce datoria publica, acest lucru se va rezolva din interior, prin reforme care sa imbunatateasca situatia.

10. Belgia: Are o datorie de 96,8% din PIB. Datoria Belgiei va creste din cauza cresterii preturilor la credite, si se pare ca va ajunge la o valoare de 98,3% din PIB pana in 2013. Fitch a scazut ratingul tarii la negativ.

9. Singapore: Are o datorie de 102,4% din PIB. Datoria tarii a fost cauzata si de rata scazuta a exporturilor, insa guvernul tarii spera sa remedieze acest lucru.

8. Italia: Are o datorie de 119% din PIB. S&P a retrogradat ratingul tarii la "negativ", argumentand acest lucru prin cresterea economica slaba, atat in prezent cat si in viitorul apropiat. Tara are o probabilitate de 19,3% de a intra in default.

7. Jamaica: Are o datorie de 123,2% din PIB. Datoria tarii a crescut intre 1996 si 2003 atunci cand sectorul financiar a primit o lovitura, iar seceta a pus agricultura tarii pe butuci.

6. Islanda:  Are o datorie de 123,8% din PIB. Momentan Fitch a stabilit un ratig de "stabil" pentru Islanda, si prevede o crestere de 2% pentru acest an.

5. Grecia: Are o datorie de 142,8% din PIB. Grecia spera sa primeasca un nou imprumut de la FMI, BCE si UE in valoare de peste 50 de miliarde de euro, iar cu acesti bani, guvernul elen spera sa puna tara pe picioare.

4. Zimbabwe: Are o datorie de 149% din PIB. Inflatia necontrolata a dus tara intr-o situatie deplorabila. Proasta gestionare a fondurilor a facut ca aceasta tara sa fie ingropata in datorii.

3. Liban: Are o datorie de 150,7% din PIB. Libanul are o datorie publica de 52 de miliarde de euro, iar aceasta va creste in acest an cu inca 1,8 miliarde, deoarece tara trebuie sa fie ajutata sa iasa din criza.

2. Federatia Sfantul Kitts si Nevis: Are o datorie de 196,3% din PIB. Mica insula a anuntat ca vrea sa isi reduca din datorii, si spera sa ia un imprumut din exterior pentru a iesi din aceasta situatie.

1. Japonia. Are o datorie de 225,8. Se pare ca tara a fost zguduita din temelii. Fiind una din cele mai mari puteri economice ale lumii, Japonia a ajuns sa fie ingropata in datorii, un urma tsunami-ului devastator care a pus pe butuci industria, exporturile, intraga economie.

Cu toate ca romanii resimt criza in buzunarele lor, se pare ca situatia Romaniei vazuta din exterior nu este atat de grava ca in cazul altor state.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
4.8 lei pentru 1 euro - cursul normal, conform exportatorilor
4.8 lei pentru 1 euro - cursul normal, conform exportatorilor

Dupa o crestere pe timp de criza, afacerile exportatorilor sunt afectate puternic de aprecierea leului. Asociatiile reprezentantive anunta deja ca unele companii au trecut pe minus in aprilie si ar putea fi ingropate daca euro nu urca macar la 4,3 lei

Tutankamon de Romania: mormant de 4.500 de ani, descoperit in Prahova
Tutankamon de Romania: mormant de 4.500 de ani, descoperit in Prahova

La Aricestii Rahtivani, in Prahova, a fost scos la lumina un schelet cu o vechime de aproximativ 4.500 de ani, mai „batran“ cu 12 secole decat mumia lui Tutankamon, celebrul faraon al Egiptului.

Rusia pregateste marea debarcare financiara din rasarit. Apare creditul in ruble?
Rusia pregateste marea debarcare financiara din rasarit. Apare creditul in ruble?

Cele mai mari doua grupuri financiare din Rusia se arata interesate de activele bancilor occidentale din Europa Centrala si de Sud-Est. Una dintre ele a cooptat in consiliul de administratie un fost presedinte al Unicredit, liderul zonal

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.