Rusia pregateste marea debarcare financiara din rasarit. Apare creditul in ruble?
Cele mai mari doua grupuri financiare din Rusia se arata interesate de activele bancilor occidentale din Europa Centrala si de Sud-Est. Una dintre ele a cooptat in consiliul de administratie un fost presedinte al Unicredit, liderul zonal
Romania Libera: Rubla ruseasca si-ar putea recastiga stralucirea de alta data in tarile Europei Centrale si de Est. Cel putin asa spera sefii celor mai mari doua banci din Rusia, Sberbank si VTB. Intrarea capitalului rus pe pietele bancare din tarile cu economii emergente se va produce pe fondul greutatilor cu care se confrunta marile grupuri austriece si italiene care domina sistemele bancare din zona. " Bancile rusesti se orienteaza sa faca achizitii in estul si centrul Europei, profitand de slabiciunea persistenta a unor institutii occidentale pe fondul crizei financiare", arata Financial Times. " Ne vom dezvolta organic insa atunci cand va aparea o ocazie buna vom cumpara", spune Andrei Kostin, directorul executiv al VTB, a doua institutie financiara ca marime din Rusia. Atat Sberbank cat si VTB au ca actionar majoritar statul rus. Pe de alta parte, cele doua banci recunosc faptul ca istoria Rusiei face dificila extinderea in anumite tari din Europa de Est, in special in Polonia .
Adevarul: Nivel record atins de francul elvetian: datornicii nu mai fac fata omanii care au luat in perioada de boom credite in franci elvetieni, in special pentru achizitionarea de locuinte, resimt tot mai acut scumpirea valutei. Guvernul ungar a ajuns la o intelegere cu bancile pentru a proteja populatia imprumutata prin fixarea cursului forint/franc. La noi nu se ia in calcul o astfel de masura. Francul elvetian s-a scumpit cu aproape 7,5%, respectiv cu peste 23 de bani, numai in ultimele doua luni si se apropie din nou de pragul de 3,4 lei/franc. Iar asta nu poate fi decat o veste proasta pentru romanii care au contractat in perioada 2007-2008 credite in valuta exotica, atrasi fiind de dobanzile semnificativ mai mici decat cele la euro sau lei. Pentru o rata de 1.000 de franci, datornicul trebuia sa scoata din buzunar in urma cu patru ani aproximativ 2.100 de lei. Acum, suma este cu aproximativ 1.300 de lei mai mare. Si cresterea nu se opreste aici. Criza datoriilor, care ameninta tot mai mult statele din Uniune, pune in umbra moneda europeana si impinge investitorii sa se refugieze pe franci. Un franc mai puternic in raport cu euro inseamna, implicit, unul mai scump calculat in lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: Factura la incalzire ar putea creste cu 150%. Ce facem? Eliminarea subventiilor la incalzire, prefigurata pentru iarna viitoare, ar putea umfla factura de intretinere cu pana la 150%, in conditiile in care, iarna trecuta, in orasele in care autoritatile locale nu au mai putut suporta costul subventiei, factura s-a majorat cu pana la 60%. "Intr-un scenariu pesimist, eliminarea integrala a subventiei de catre guvern, cat si imposibilitatea primariilor locale de a mai aloca un buget pentru subventii, asa cum s-a intamplat in multe orase si in iarna trecuta, ar putea duce la majorarea costului gigacaloriei facturat catre populatie cu pana la 150%", a declarat, ieri, Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania.