4.8 lei pentru 1 euro - cursul normal, conform exportatorilor

Ultima actualizare: 28-09-2012 06:58
Euro

Dupa o crestere pe timp de criza, afacerile exportatorilor sunt afectate puternic de aprecierea leului. Asociatiile reprezentantive anunta deja ca unele companii au trecut pe minus in aprilie si ar putea fi ingropate daca euro nu urca macar la 4,3 lei

Romania Libera: Principalul motor al economiei romanesti in vreme de recesiune, exporturile, este pus iin pericol de aprecierea constanta a leului, arata reprezentantii exportatorilor. Organismele reprezentantive ale exportatorilor, care in 2007 au mers chiar pana la organizarea unor proteste in fata Bancii Nationale, ca raspuns la intarirea leului, considera ca un euro ar trebui sa fie cotat la cel putin 4,3 lei pentru a nu le pune in pericol afacerile. Florin Pogonaru, presedintele AOAR, vorbeste chiar de un curs real de 4,7-4,8 lei/euro. “Un studiu al Economist Inteligence Unit de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca extrapoland supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro.”, a spus Pogonaru citat de Mediafax. In opinia lui Pogonaru, Banca Nationala a Romaniei este "excesiv de prudenta" in privinta capitalurilor speculative. Guvernatorul Mugur Isarescu a insistat in ultimele doua luni asupra pericolului pe care il reprezinta intrarile de capitaluri volatile, observand un exces de intrari de capital strain.

Adevarul: Pasajul Basarab, cel mai lat pod urban din Europa Reprezentantii Primariei Capitalei au fost primii care au declarat ca Pasajul Basarab va bate recordul la categoria cel mai lat pod hobanat (pe cabluri) din Europa. "Pe langa statia de tramvai acoperita, care are doua peroane generoase, mai avem si trei benzi de circulatie pe fiecare sens, pentru ca in acea zona sunt doua urcari si coborari", a explicat Ion Dedu, directorul Directiei de Transporturi din cadrul municipalitatii. Si profesorul universitar dr. ing. Nicolae Popa, seful Catedrei de Poduri din cadrul Facultatii de Cai Ferate Drumul si Poduri din Bucuresti, sustine ca podul se alfa in topul celor mai late din Europa. "Media unui astfel de pod este de 30-40 de metri latime, iar Basarabul ajunge la 44 de metri, in mod clar datorita statiei de tramvai", a declarat profesorul.

Jurnalul National: Constitutia lui Basescu scoate Parlamentul din joc Proiectul de Constitutie elaborat de echipa de consilieri prezidentiali si sustinut public deja de presedintele Traian Basescu a introdus o modificarea majora in contextul retinerii sau perchezitiilor cerute de atatea ori in cazul unor parlamentari si neac­ceptate de catre camera din care faceau parte. Astfel, principala modi­fi­care introdusa arata ca retinerea, ares­tarea sau perchezitionarea unui par­lamentar poate fi facuta fara sa mai fie necesar avizul Parlamentului. In cazul retinerii, este stipulat ca aceasta nu poate depasi 48 de ore. O alta modificare importanta propusa, de data aceasta in privinta Guvernului, este ca Executivul nu isi poate asu­ma raspunderea decat o singura da­ta pe sesiune, limitare care nu se apli­ca in cazul proiectului bugetului de stat si celui al asigurarilor sociale de stat.

Ziarul Financiar: Cresterea Euribor incepe sa-i arda la buzunar pe cei cu credite in euro. Aveti credit in euro? Pregatiti-va sa platiti o rata mai mare Nivelul Euribor la trei luni (indicatorul de care sunt legate dobanzile la majoritatea creditelor in euro acordate de bancile locale) a crescut cu 0,3 puncte procentuale din martie pana in prezent, la 1,43% pe an, ajungand astfel sa fie dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta inseamna ca rata la un credit ipotecar de 50.000 de euro, acordat pe 25 ani la o dobanda efectiva de 8,5% pe an, va creste la sfarsitul lunii cu 10 euro (40 de lei), pana la 390 de euro. Vestile rele nu se opresc, analistii estimand ca dobanda-cheie la euro va urca la 2% la sfar­situl anului, ceea ce ar putea antrena cres­te­rea Euribor peste pragul de 2,25% pe an. Un nivel al Euribor de 2,25% pe an in decembrie ar insemna inca 30 de euro in plus la rata lunara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO