Tutankamon de Romania: mormant de 4.500 de ani, descoperit in Prahova

Craniu uman

La Aricestii Rahtivani, in Prahova, a fost scos la lumina un schelet cu o vechime de aproximativ 4.500 de ani, mai „batran“ cu 12 secole decat mumia lui Tutankamon, celebrul faraon al Egiptului.

Adevarul: Dupa trei saptamani in care au excavat zeci de tone de pamant si au periat cu migala osemintele scheletului, arheologii de la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova au avut bucuria sa se afle in fata uneia dintre cele mai mari descoperiri din ultima suta de ani din judet. „Din fericire, in acest caz a fost respectata legea, iar administratorii firmei care investesc in exploatarea de agregate minerale in zona ne-au chemat sa facem investigatiile arheologice necesare", ne-a spus Alin Franculeasa, seful Sectiei de Arheologie din cadrul muzeului si cel care a lucrat efectiv la salvarea scheletului. Mormantul, vechi de 4.500 de ani, era sub o movila de aproximativ trei metri inaltime si 50 de metri in diametru, iar un astfel de monument funerar nu putea fi ridicat decat pentru persoane importante in comunitate. „Dateaza de la inceputul Epocii Bronzului si apartine, cel mai probabil, unei persoane dintr-o comunitate seminomada, venita din sudul Ucrainei, care se ocupa cu cresterea animalelor. Daca nu ar fi fost o capetenie sau nu ar fi avut o influenta spirituala importanta, probabil ca nu ar fi beneficiat de un astfel de mormant. Ritualul de ingropare este foarte auster. Nu am gasit, inca, podoabe, dar este posibil ca, dupa inlaturarea pamantului tasat in craniu, sa descoperim, ulterior, cercei", explica Alin Franculeasa.

Romania Libera: Cancerul la copil, vindecabil 90% De ce nu si in Romania? Copiii cu afectiuni oncologice au mai multe sanse de vindecare decat adultii, rata de succes in vindecare ajungand pana la 90%. In Romania, procentul de supravietuire este de doar 60% din cauza problemelor majore in aprovizionarea cu medicamentele esentiale si a aparaturii insuficiente Daca ar fi sa ne luam dupa toate apelurile umanitare semnalate de Facebook, Yahoo Messenger sau Twitter am spune ca numarul copiilor diagnosticati cu cancer in Romania a crescut considerabil. Nu este deloc asa, sustin medicii oncologi. „Sunt diagnosticate mai multe cazuri, dar nu inseamna ca se si imbolnavesc mai multi copii", precizeaza medicul Eugen Gruber, oncopediatru la Institutul de Oncologie „Aleandru Trestioreanu", din Bucuresti. Spre deosebire de cancerul adultului in aparitia caruia sunt implicati si factorii de mediu (stres, poluare, fumat), la copil este de vina in principal mostenirea genetica, ceea ce face ca afectiunea lor sa fie 90% vindecabila. In Romania, din cele 500 de cazuri nou depistate in fiecare an, mai bine de jumatate se vindeca. Proportia copiilor vindecati ar urca spre 90%, daca Ministerul Sanatatii ar rezolva problemele legate de aprovizionarea cu medicamente si daca ar inlocui aparatele obosite cu altele functionale. In ciuda lipsurilor, medicii oncopediatri reusesc de multe ori sa faca minuni si sa vindece copii care nu au sansa de a se trata peste granite.

Evenimentul Zilei: Razboiul romano-maidanez naste un nou partid Şedinţa de ieri din Camera Deputaţilor, în care era supusă la vot legea care prevede eutanasierea câinilor maidanezi, a strâns, la intrarea din Casa Poporului, vreo 20 susţinători ai Organizaţiei "Cuţu, Cuţu". Chiar dacă votul legii s-a amânat pentru săptămâna viitoare, prietenii câinilor maidanezi s-au adunat în jurul unei portavoci pentru a-şi striga nemulţumirea.
 Doamna Mărioara e mamă adoptivă pentru o gaşcă de maidanezi, vreo 11 la număr. "Şi mai am câţiva la adăpostul de la Mihăileşti, unde mi-au murit patru, din cauza condiţiilor. Eu sunt pentru castrare şi returnare în teritoriu. Uitaţi, de exemplu, eu sunt muşcată de om, nu de câine", spune femeia aratând o vânătaie de pe mână.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
Citește și...
Rusia pregateste marea debarcare financiara din rasarit. Apare creditul in ruble?
Rusia pregateste marea debarcare financiara din rasarit. Apare creditul in ruble?

Cele mai mari doua grupuri financiare din Rusia se arata interesate de activele bancilor occidentale din Europa Centrala si de Sud-Est. Una dintre ele a cooptat in consiliul de administratie un fost presedinte al Unicredit, liderul zonal

"As fuma si acum o tigara." Drama bolnavilor cu picioarele amputate

Un barbat de 40 de ani a ramas fara degetele de la un picior dupa ce a fost diagnosticat cu o boala care-i afecteaza pe fumatorii tineri si care consta in infundarea vaselor de sange.

Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat
Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat

Fumatul, alcoolul si, mai nou, sexul oral sunt cauzele care au dus la cresterea alarmanta a cazurilor de cancer oral. In Romania, a fost lansat testul care depisteaza boala in cateva minute.

Recomandări
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, 5 ianuarie, că din punctul lui de vedere candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale este suspendată.  

Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână
Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână

Aproape 450 de șoferi din întreaga țară au rămas sâmbătă fără permisul de conducere. Cei mai mulți, peste 200, au circulat cu viteză peste limita legală.

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.