The Economist: Copiatul de la Bac, oglinda coruptiei endemice din Romania
Coruptia din scolile romanesti arata clar cat de greu se elimina acest fenomen, care inca nu este luat in serios in Romania, comenteaza publicatia britanica The Economist.
The Economist: Desi au trecut patru ani de la integrarea in UE, progresele facute de cele doua tari in vederea combaterii coruptiei nu au fost multumitoare. De aici vine si consecinta: cele doua tari vor fi tinute pentru o vreme departe de Spatiul Schengen.
Astfel, in ceea ce priveste sistemul judiciar din Romania, jurnalistii de la The Economist fac o paralela intre coruptie si examenul de bacalaureat, ale carui rezultate dezastruoase au fost rasunatoare si peste hotare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Coruptia din sistemul educational nu este monitorizata de CE, insa este asemenea unei oglinzi ce arata felul in care Romania intelege sa elimine coruptia si sa implementeze legile UE.
Raportul CE: Romania trebuie sa adopte o lege pentru confiscarea averilor nejustificate
Desi rezultatele de la BAC nu au fost o incantare pentru nimeni, ele au scos la iveala statistici care ar trebui sa ne puna pe ganduri. Jumatate din elevi nu au promovat BAC-ul, desi in urma cu doi ani promovabilitatea era de peste 80%.
In perioada comunista, Romania se mandrea cu calitatea sistemului de invatamant, dar, "in mod clar, nu mai este in pozitia sa faca asa ceva", comenteaza ziarul.
"Dar aceasta nu este neaparat o veste proasta: desi toata lumea stia ca ratele mari de promovabilitate din anii anteriori erau nerealiste, acestea ofereau guvernului o scuza pentru inactiune. Testul va fi acum daca exista hotararea de a merge mai departe", adauga The Economist.
Instalarea camerelor de luat vederi la examen a vizat un simptom, nu o cauza, comenteaza publicatia. "Toata lumea stia despre copiatul la scara larga. Dar stia si ca unii dintre profesori distribuiau raspunsurile inaintea testelor, daca parintii plateau o 'mica atentie' sau dadeau meditatii (desi asta a devenit ilegal)". In 2010, 26 de profesori au fost acuzati de Directia Anticoruptie ca au acceptat mita in valoare de 150.000 de euro de la parinti.
Jonathan Scheele, fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, spune ca oamenii din Romania au o parere foarte clara: "daca politicienii pot, noi de ce sa nu putem?".
"Acest semnal de trezire in legatura cu starea sistemului de educatie a fost foarte strident si neplacut, dar oamenii inca mai refuza sa-l ia in serios", afirma un consultant OECD, citat de The Economist, care comenteaza ca acelasi lucru poate fi spus si despre angajamentul de reducere a coruptiei si de implementare a legislatiei UE.
Basescu: "Parlamentul, Inalta Curte de Casatie si Justitie si CSM sunt institutii neconvingatoare"