Raportul CE: Romania trebuie sa adopte o lege pentru confiscarea averilor nejustificate
Comisia Europeana a publicat rapoartele anuale privind progresele Romaniei si Bulgariei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei.
Acest document al Comisiei Europene este important in privinta aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen.
Astfel, Comisia Europeana considera ca Romania trebuie sa adopte "masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administratiei locale".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In perioada urmatoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurarii sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru a se inregistra rezultate mai bune in confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate", sustine Comisia Europeana.
De asemenea, se afirma ca lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului. "Trebuie intreprinse actiuni urgente pentru a accelera solutionarea unui numar important de dosare de coruptie la nivel inalt si pentru a evita inchiderea acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie. Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului", se arata in raport.
Documentul mai noteaza si ca "ar trebui adoptate masuri urgente pentru a imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice".
Totodata, CE subliniaza ca, "de la ultima evaluare a Comisiei, din iulie 2010, Romania a luat masuri semnificative de imbunatatire a eficacitatii justitiei, a modificat temeiul juridic al Agentiei Nationale de Integritate, a continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar si a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie".
Cu toate acestea, Comisia Europeana recomanda Bucurestiului adoptarea de masuri "urgente" care sa duca la accelerarea procedurilor in cauzele de mare coruptie, cu scopul de a fi evitata implinirea termenului de prescriptie "in toate cazurile", dar si "norme procedurale clare" de ridicare a imunitatii parlamentare.
Oficialii CE au precizat ca, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), au fost stabilite pentru Romania patru obiective de referinta.
Este vorba, in primul rand, despre "asigurarea unui act de justitie mai transparent si mai eficient, in special prin consolidarea capacitatii si a raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii", precum si despre raportarea si monitorizarea impactului noilor coduri de procedura civila si penala.
Al doilea obiectiv, potrivit Mediafax, vizeaza "instituirea, astfel cum s-a prevazut, a unei agentii de integritate cu responsabilitati privind verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, cu rolul de a pronunta hotarari cu caracter obligatoriu, pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive".
Comisia mai solicita ca, pe baza progreselor realizate pana in prezent, sa fie facute in continuare "investigatii profesioniste si impartiale in legatura cu acuzatii de coruptie la nivel inalt".
De asemenea, CE doreste "adoptarea unor masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administratiei locale".
Comisia precizeaza ca la urmatorul raport anual de evaluare din cadrul MCV, care va avea loc in vara anului 2012, CE va propune efectuarea unei evaluari globale a progreselor realizate de Romania in cadrul MCV de la aderare. Comisia mai spune ca va sprijini in continuare Romania in acest demers si va prezenta urmatoarea evaluare anuala a progreselor in vara anului 2012.
Stirea este in curs de actualizare.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, justitie, Bulgaria, MCV, spatiul schengen,
Dată publicare:
20-07-2011 12:00