Basescu: "Parlamentul, Inalta Curte de Casatie si Justitie si CSM sunt institutii neconvingatoare"
Traian Basescu a comentat raportul publicat astazi de Comisia Europeana in privinta progreselor Romaniei, inregistrare in justitie. Presedintele s-a aratat multumit de concluziile documentului, dar a criticat si cateva institutii ale statului.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
- "Este un raport corect, care releva, pe de o parte, progresele facute in atingerea obiectivelor de a avea un sistem de justitie eficient. Pe de alta parte insa, raportul pune degetul si pe problemele care se perpetueaza in justitie si care afecteaza credibilitatea sistemului de justitie in ansamblul sau, dar si imaginea Romaniei."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
- "Raportul care a fost facut public astazi este o consolidare a raportului pozitiv pe care Rom l-a avut in februarie anul acesta."
- "Raportul certifica progresele care s-au facut in ultima perioada, si nu voi ezita sa mentionez aprecierea extrem de consistenta si pozitiva la adresa Guvernului, care, in opinia celor care au adoptata raportul, a dovedit determinare si angajament in procesul de reforma."
- "Nu voi ezita sa-mi spun punctul de vedere cu privire la institutii, si nu am pretentia ca este suta la suta corect, dar este punctul meu de vedere. Institutiile nu au decat sa aiba si ele un punct propriu de vedere despre ele insele."
- "As spune ca, in afara de Guvern, primesc aprecieri pozitie DNA, Parchetul General, Directia Antifrauda din IGPR si ANI."
- "Instituii neconvingatoare, asa cum rezulta din raport, sunt ICSJ, CSM si Parlamentul Romaniei."
- "Un comentariu ar fi legat de Parlamentul Romaniei, unde trebuie sa recunoastem ca a existat o majoritate care a sustinut asumarile de raspundere pe justitie, dar si faptul ca Parlamentul a reactionat mai putin pozitiv la ridicarea de imunitati sau permisia de extindere a unor anchete. A generat aceasta apreciere, pe care nu o sustin.."
- "Apelul meu la dumneavoastra este ca presa sa faca o prezentare corecta, echilibrata a acestui raport, pentru ca nici presa nu mai poate - parte din presa - nu mai poate minti la nesfarsit. Marile minciuni promovate de presa alaturi de grupuri de politicieni sunt legate de comanda politica la diverse institutii, mai ales cand este vorba de ANI, sau de DNA, sau de Parchetul General. Dragi jurnalisti, am rugamintea sa intelegeti urmatorul lucru: institutiile despre care am vorbit - ANI, DNA si Parchet General - nu mai sunt cele din 2004."
- "Toata incercarea dumneavoastra de discreditare a acestor institutii - a dumneavoastra, a politicienilor si a altora - spunand ca ar lucra la comanda politica nu face decat sa va penibilizeze pe dumneavoastra si pe politicienii care sustin acest lucru. Si ei sunt din toate partidele politice. Nu va mai crede nici macar Comisia Europeana, care lauda ceea ce atacati si desfiintati dumneavoastra si politicienii - ANI, DNA."
- "Intelegeti ca cei 4 ani de la instituirea mecanismului si pana acum au reprezentat un efort comun al guvernelor care s-au perindat. Avem confirmarea ca o serie de institutii au devenit autonome si au un singur stapan, legea. Cum avem unele institutii care inca ezita, nu stiu cum sa se pozitioneze.. Cum ar fi Inalta Curte de Casatie si Justitie.
- "Romania a inceput sa aiba institutii autonome, care nu sunt subordonate politic, cand sa deschida un dosar sau cand sa-l inchida."
- "Nu trebuie platit niciun leu la aerieratele de medicamente, pana cand nu se reglementeaza sistemul de achizitii."
- "Raportul este un raport care arata un progres si stabileste in acelasi timp 18 obicetive care ar trebui indeplinite pana la raportul de anul viitor."
- "A trecut vremea cand se putea plange cineva ca nu are cadru institutional. Depinde de fiecare institutie sa implementeze cadrul institutional existent. Fiecare institutie are obligatii precise pana anul viitor. "
- "De asemenea, fac precizarea ca Romania nu considera corect ca mecanismul de cooperare si verificare sa fie anexat la conditiile de intrare in Spatiul Schengen. In acelasi timp Romania constata ca se afla in fata unei realitati. Sunt state care considera ca mecanismul MCV trebuie luat in considerare. Este clar ca trebuie sa gasim formula de a impaca ambele exigente."
- "Apelul meu, apelul Comisiei Europene nu este pentru un anume verdict. Insistenta este pentru a se judeca. Nimeni nu cere ca judecata sa se faca intr-un anume fel."
Conform raportului care a fost publicat astazi, Comisia Europeana subliniaza progresele inregistrate de Romania pana in prezent, in domeniul justitiei, insa solicita Guvernului sa adopte "masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administratiei locale".
De asemenea, in raport se afirma ca lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului.
"Trebuie intreprinse actiuni urgente pentru a accelera solutionarea unui numar important de dosare de coruptie la nivel inalt si pentru a evita inchiderea acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie. Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului", se arata in raport.
Cititi aici principalele concluzii ale raportului Comisiei Europene, privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, justitie, traian basescu, coruptie, spatiul schengen,
Dată publicare:
20-07-2011 12:44