Proiecte pentru Romania. Repornirea economiei costa 23 de mld de euro

infrastructura

Cele zece mari proiecte de infrastructura cu care investitorii straini din Romania vor sa reporneasca economia locala se pot face fara a goli bugetul statului. Cchiar vor genera venituri la buget de 8,9 mld de euro si 500.000 de noi locuri de munca.

Gandul: • Autostrada Nadlac-Sibiu, parte a coridorului IV, este prima propunere a companiilor membre ale CIS. Mai exact, este vorba de patru tronsoane - Nadlac - Arad, Timisoara - Lugoj, Lugoj - Deva, Orastie - Sibiu, care insumeaza 183 de kilometri de autostrada. Proiectul a demarat deja, prin atribuirea contractelor de proiectare si constructie, saptamana aceasta. Castigatori sunt sase constructori romani si unsprezece straini, care vor realiza cele noua loturi de autostrazi de pe ruta Nadlac-Sibiu. Investitia este estimata la 3 - 4 miliarde euro, din care costuri bugetare pe termen mediu de numai 580 milioane euro. Restul reprezinta cofinantare de la Uniunea Europeana.
• Autostrada Bucuresti-Brasov este al doilea proiect propus de CIS, care deocamdata stagneaza. Proiectul este impartit pe doua sectoare, respectiv Bucuresti - Moara Vlasiei - Ploiesti si Comarnic - Brasov. Contractul pentru realizarea primului sector, desi a fost atribuit, nu mai beneficiaza anul acesta de finantare de la bugetul de stat. In cazul celui de-al doilea sector, situatia este incerta, dupa ce consortiul franco-elen Vinci - Aktor, care ar fi trebuit sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov printr-un PPP, a denuntat unilateral contractul. Investitia totala este estimata la 2 miliarde de euro pe o perioada de cinci ani, din care costurile bugetare sunt de aproximativ 500 milioane euro. Restul sunt fonduri UE, PPP si finantari de la BEI si alte institutii de credit.

Romania Libera: Ce trebuie sa stii ca sa te angajazei la BNR, unde salariul mediu depaseste 1.000 € Banca Centrala cauta de la economisti si juristi pana la ingineri sau artisti. Banca Nationala a Romaniei a postat pe site mai multe anunturi de angajare care acopera o arie larga de potentiali candidati de la economisti si juristi pana la pictori, arhitecti si ingineri. Pentru toate posturile, inclusiv pentru cele care nu necesita pregatire universitara, BNR impune mai multe etape de testare. Este vorba despre un interviu preliminar impreuna cu testarea psihologica, un test profesional scris si un interviu socio-profesional. Membrii comisiilor de evaluare testeaza, pe langa abilitatile profesionale si cunostintele de cultura generala ale potentialilor angajati, capacitatea de comunicare a acestora, dar si cunostin-tele lor privind organizarea BNR, obiectivele si sarcinile institutiei. Toate posturile, inclusiv cele de tehnician presupun cunoasterea limbii engleze, dar si cunostinte de operare a calculatorului. De asemenea, candidatii nu trebuie sa fi participat la mai mult de trei concursuri pe un post similar in cadrul BNR si sa nu aiba rude angajate in cadrul Bancii Centrale.

Evenimentul Zilei: "Mi-am trimis copilul in Rai, nu l-am lasat in iadul de aici" Ii este teama de medici, de spitale, de oameni si inca mai aude scancetul copilului la care a renuntat cu inima indoita. Liliana Ghimpeteanu, femeia care in urma cu trei saptamani a fost ajutata de sot sa avorteze intr-un salon mizer din Maternitatea Giulesti, si a carei poveste a fost prezentata in editia EVZ de luni, a trecut din soc in soc in ultimele sase luni: a aflat ca este insarcinata dupa zece ani de asteptari, si, ulterior, ca va naste un copil malformat. Dupa ce "s-a perpelit" in propriile ganduri negre, a hotarat sa-si scuteasca copilul de chinuri si sa renunte la el cat mai putea. Femeia povesteste pentru prima data ce a fost in sufletul ei atunci cand s-a hotarat sa renunte la copilul pe care il asteptase zece ani si cum a umilit- o medicul musulman in noaptea avortului.

Adevarul: Elena Basescu pierde razboi dupa razboi cu limba romana Elena Basescu s-a impotmolit de data aceasta la acordul in gen si numar, dar n-a nimerit-o mai bine nici cu verbul. „Optiunea mea este pentru domnul presedinte Emil Boc, care a avut curajul sa ia reforme foarte dure, a caror... a carui rezultat se va vedea cu siguranta peste un timp", a recitat EBA, cu ezitarile de rigoare, in fata jurnalistilor, la lansarea candidaturii premierului pentru sefia PDL.Mezina presedintelui recidiveaza astfel in materie de greseli gramaticale, dupa ce anii trecuti unele ziare au comparat-o cu Marian Vanghelie in materieProblemele Elenei Basescu au inceput in 2009, pe cand se pregatea sa devina europarlamentar.Primele feste i-au fost jucate tot de un verb. „Pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine", a spus ea atunci, umpland presa de comentarii ironice. Si pluralul i s-a dovedit insa la fel de potrivnic. „Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri", a filozofat mezina presedintelui, adaptand in maniera personala pluralul de la „succes". Tot in 2009, EBA a daruit unei batrane cu dizabilitati un scaun cu rotile, pe care l-a descris drept „un scaun electric". Presa i-a taxat imediat exprimarea asa ca EBA a simtit nevoia sa se justifice si sa arunce vina pe jurnalisti. „Am dus un carucior cu rotile electric unei persoane cu dizabilitati, pe certificat scria scaun cu rotile electric, dar eu, emotionata, m-am exprimat vorbind de scaun electric. Numai niste minti bolnave au amplificat subiectul ducandu-l in directia in care l-au dus. Nu aveau dreptul sa indrepte subiectul in acea directie", declara ea la vremea respectiva.

Citește și
locuri de munca
Munca, bratara de aur. Cele mai harnice state din lume
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Jurnalul National: Viata pe Facebook la Guvern si Presedintie: Dragoste, Flota lui Basescu, boli de ficat, avioane privatePresedintie Ca in institutiile statului se taiefrunza la caini, nu mai este nicio indoiala. Dar acum se taie pe stil nou. Pe Facebook. Cu ce se ocupa in timpul serviciului angajatii Guvernului si ai Presedintiei? Isi declara pe Facebook esecul in dragoste, nostalgia dupa Flota vanduta de Basescu, isi anunta bolile de ficat sau se dau "rotunzi” cu fotografii smechere in avioane private. Laurentiu Mironescu, finul presedintelui Traian Basescu, numit de cateva luni in functia de secretar general al celui mai dificil minister, cel al Administratiei si Internelor, pare foarte relaxat si dupa toate semnele pe care le da in spatiul virtual, nu are o fisa a postului foarte incarcata. Posteaza pe Facebook muzica, mai ales Depeche Mode si U2, scrie ca Pavarotti interpreta un anumit cantec mai bine decat Bono, isi da intalnire cu personaje feminine si posteaza fotografii de arhiva cu flota Romaniei, aceea pe care nasul sau, Traian Basescu, a facut-o praf.

Ziarul FinanciarMiza referendumului pentru Capitala: cine controleaza Bucurestiul controleaza Romania Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a decis miercuri seara, pe 13 aprilie, ca pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucurestenii se vor pronunta daca sunt de acord sau nu cu dis­paritia functiilor de primar de sector alesi de cetateni si a consiliilor locale de sector. Efectul principal al unui "da" majoritar va fi ca bugetele cumulate ale sectoarelor - 1 mld. euro in 2010 - vor trece la bugetul Municipiului care se apropie si el de 1 mld. euro, iar puterea in Bucuresti se va concentra in mana unui om - primarul general - si a unui singur consiliu - cel al Muncipiului Bucuresti (CGMB). In locul sectoarelor ar urma sa fie organizate mai multe departamente care doar sa administreze poli­ticile stabilite la nivelul Primariei Generale. Pozitiile de primar general al Capitalei si de primari de sectoare au fost dintotdeauna extrem de puternice. Traian Basescu a venit la Cotroceni din pozitia de primar general si a castigat doua mandate prezidentiale. Actualul primar general, Sorin Oprescu, ar putea fi bine pozitionat pentru Cotroceni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ce efecte va avea inghetarea pretului carburantilor
Ce efecte va avea inghetarea pretului carburantilor

Companiile petroliere nu vor ezita ca, dupa perioada de "respiro" acordata consumatorilor, sa aplice majorari si mai mari la pompa, pentru a-si recupera rapid pierderile.

Munca, bratara de aur. Cele mai harnice state din lume
Munca, bratara de aur. Cele mai harnice state din lume

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a intocmit topul tarilor ai caror cetateni lucreaza cele mai multe ore zilnic. Surprinzator sau nu, mexicanii sunt cei mai harnici oameni. Insa mai mult de jumatate din munca lor este neplatita.

Pretul benzinei ar putea fi inghetat.Vezi ce tara a mai luat aceasta masura
Pretul benzinei ar putea fi inghetat.Vezi ce tara a mai luat aceasta masura

Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei sa verifice daca preturile carburantilor pot fi inghetate conform unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.