Ce efecte va avea inghetarea pretului carburantilor

Alimentare pompa

Companiile petroliere nu vor ezita ca, dupa perioada de "respiro" acordata consumatorilor, sa aplice majorari si mai mari la pompa, pentru a-si recupera rapid pierderile.

Evenimentul Zilei: Chiar daca pretul carburantilor va fi inghetat o perioada, companiile pe troliere nu vor ezita ca, imediat dupa aceea, sa aplice indoit scumpirile, pentru a-si recupera costurile anterioare. O spun principalii operatori din piata. "Orice inghetare va fi temporara. Vor urma consecintele", a declarat Mariana Gheorghe, director executiv al OMV Petrom. La randul sau, Constantin Tampiza, reprezentantul LukOil in Romania, ne-a declarat ca inghetarea preturilor va duce la majorarea pierderilor companiilor din domeniu, ceea ce ar putea conduce la inchiderea unor unitati. De asemenea, vor fi cautate pietele cu preturi mai mari. Premiera in UE Oricum, majorarea de preturi pe care o vor aplica ulterior benzinarii va fi dubla, astfel ca "efectul va fi zero". "Noi nu suntem companii de binefacere. De ce nu ingheata preturile la alimente?", a completat Tampiza.

Romania Libera: Poate fi oprit pretul benzinei? Transportatorii spun ca inghetarea pretului la combustibili ar ajuta temporar agentii economici, insa reprezentantii companiilor producatoare sustin ca o astfel de masura ar afecta mediul investitional. De la inceputul anului, preturile la combustibili au fost majorate de 7 ori, iar pretul la unele sortimente de benzina a ajuns la 6,1 lei/litru. Frecventa foarte mare a majorarilor de preturi la combustibili si depasirea pragului de 6 lei/litru la vanzarea la pompa l-au determinat pe premierul Emil Boc sa ceara Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca preturile la carburanti pot fi inghetate. Cum au procedat bulgarii O masura de inghetare a pretului la benzina a fost luata in Bulgaria, pentru 30 de zile, din cauza protestelor de strada aparute pe fondul pretului ridicat al combustibililor. Insa, o data cu aceasta masura, bulgarii au amanat cu inca un an obligativitatea combinarii motorinei cu carburant bio, ceea ce a mai redus din scumpirile carburantilor. O astfel de masura ar putea fi luata in baza unei legi care prevede, in cazuri exceptionale, adoptarea unor astfel de decizii. Insa premierul a cerut o analiza din partea celor doua institutii deoarece legea a fost adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE.

Gandul: Va fi inghetat pretul benzinei? Boc "analizeaza", Petrom reactioneaza: Legislatia permite, dar CU CONSECINTE Legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor, desi nu exista niciun precedent de acest gen intr-o piata libera, iar o astfel de masura are caracter temporar si consecinte ulterioare, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe. "Inghetarea preturilor este permisa de legislatia romaneasca, dar nu exista niciun precedent de acest fel pe o piata libera", a spus Gheorghe, intrebata cum comenteaza o eventuala masura de inghetare a preturilor la carburanti decisa de guvern. Oficialul Petrom a explicat ca astfel de masuri nu pot avea decat un caracter temporar, iar ulterior sunt resimtite "consecinte". "Pe de alta parte, orice astfel de inghetare va fi temporara, pentru ca asta e spiritul unei interventii administrative in politica de preturi comerciale, si bineinteles ca vor urma consecintele dupa perioada expirarii respectivei interdictii", a spus directorul general executiv al OMV Petrom. Pe de alta parte, Mariana Gheorghe a precizat ca OMV Petrom va respecta toate prevederile legislatiei, facand referire si la conformitatea cu legislatia europeana. Ea a tinut sa precizeze ca Petrom respecta in primul rand regulile cererii si ofertei si ale concurentei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Munca, bratara de aur. Cele mai harnice state din lume
Munca, bratara de aur. Cele mai harnice state din lume

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a intocmit topul tarilor ai caror cetateni lucreaza cele mai multe ore zilnic. Surprinzator sau nu, mexicanii sunt cei mai harnici oameni. Insa mai mult de jumatate din munca lor este neplatita.

Pretul benzinei ar putea fi inghetat.Vezi ce tara a mai luat aceasta masura
Pretul benzinei ar putea fi inghetat.Vezi ce tara a mai luat aceasta masura

Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei sa verifice daca preturile carburantilor pot fi inghetate conform unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale.

6 constructori romani si 11 straini vor face 183 km de autostrazi
6 constructori romani si 11 straini vor face 183 km de autostrazi

Sase constructori romani si unsprezece straini au fost declarati ieri castigatori ai celor noua loturi de autostrazi de pe ruta Nadlac-Sibiu, pe care CNADNR le-a scos la licitatie la finalul anului trecut.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.