Ce efecte va avea inghetarea pretului carburantilor

Ultima actualizare: 26-03-2012 03:14
Alimentare pompa

Companiile petroliere nu vor ezita ca, dupa perioada de "respiro" acordata consumatorilor, sa aplice majorari si mai mari la pompa, pentru a-si recupera rapid pierderile.

Evenimentul Zilei: Chiar daca pretul carburantilor va fi inghetat o perioada, companiile pe troliere nu vor ezita ca, imediat dupa aceea, sa aplice indoit scumpirile, pentru a-si recupera costurile anterioare. O spun principalii operatori din piata. "Orice inghetare va fi temporara. Vor urma consecintele", a declarat Mariana Gheorghe, director executiv al OMV Petrom. La randul sau, Constantin Tampiza, reprezentantul LukOil in Romania, ne-a declarat ca inghetarea preturilor va duce la majorarea pierderilor companiilor din domeniu, ceea ce ar putea conduce la inchiderea unor unitati. De asemenea, vor fi cautate pietele cu preturi mai mari. Premiera in UE Oricum, majorarea de preturi pe care o vor aplica ulterior benzinarii va fi dubla, astfel ca "efectul va fi zero". "Noi nu suntem companii de binefacere. De ce nu ingheata preturile la alimente?", a completat Tampiza.

Romania Libera: Poate fi oprit pretul benzinei? Transportatorii spun ca inghetarea pretului la combustibili ar ajuta temporar agentii economici, insa reprezentantii companiilor producatoare sustin ca o astfel de masura ar afecta mediul investitional. De la inceputul anului, preturile la combustibili au fost majorate de 7 ori, iar pretul la unele sortimente de benzina a ajuns la 6,1 lei/litru. Frecventa foarte mare a majorarilor de preturi la combustibili si depasirea pragului de 6 lei/litru la vanzarea la pompa l-au determinat pe premierul Emil Boc sa ceara Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca preturile la carburanti pot fi inghetate. Cum au procedat bulgarii O masura de inghetare a pretului la benzina a fost luata in Bulgaria, pentru 30 de zile, din cauza protestelor de strada aparute pe fondul pretului ridicat al combustibililor. Insa, o data cu aceasta masura, bulgarii au amanat cu inca un an obligativitatea combinarii motorinei cu carburant bio, ceea ce a mai redus din scumpirile carburantilor. O astfel de masura ar putea fi luata in baza unei legi care prevede, in cazuri exceptionale, adoptarea unor astfel de decizii. Insa premierul a cerut o analiza din partea celor doua institutii deoarece legea a fost adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE.

Gandul: Va fi inghetat pretul benzinei? Boc "analizeaza", Petrom reactioneaza: Legislatia permite, dar CU CONSECINTE Legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor, desi nu exista niciun precedent de acest gen intr-o piata libera, iar o astfel de masura are caracter temporar si consecinte ulterioare, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe. "Inghetarea preturilor este permisa de legislatia romaneasca, dar nu exista niciun precedent de acest fel pe o piata libera", a spus Gheorghe, intrebata cum comenteaza o eventuala masura de inghetare a preturilor la carburanti decisa de guvern. Oficialul Petrom a explicat ca astfel de masuri nu pot avea decat un caracter temporar, iar ulterior sunt resimtite "consecinte". "Pe de alta parte, orice astfel de inghetare va fi temporara, pentru ca asta e spiritul unei interventii administrative in politica de preturi comerciale, si bineinteles ca vor urma consecintele dupa perioada expirarii respectivei interdictii", a spus directorul general executiv al OMV Petrom. Pe de alta parte, Mariana Gheorghe a precizat ca OMV Petrom va respecta toate prevederile legislatiei, facand referire si la conformitatea cu legislatia europeana. Ea a tinut sa precizeze ca Petrom respecta in primul rand regulile cererii si ofertei si ale concurentei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO