Munca, bratara de aur. Cele mai harnice state din lume

locuri de munca

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a intocmit topul tarilor ai caror cetateni lucreaza cele mai multe ore zilnic. Surprinzator sau nu, mexicanii sunt cei mai harnici oameni. Insa mai mult de jumatate din munca lor este neplatita.

Adevarul: Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a publicat ieri studiul „Society at a glance 2011", care cuprinde o serie de indicatori relevanti pentru modul de viata al cetatenilor. Studiul cuprinde 29 de state. In mod traditional, se crede ca japonezii sau chinezii sunt cei care petrec cele mai multe ore pe zi muncind. In realitate, lucrurile stau altfel. Mexicanii sunt cei mai harnici din acest punct de vedere, insa mai bine de jumatate din munca lor este neplatita. De asemenea, din studiu reiese ca femeile efectueaza mai multe ore de munca neplatite decat barbatii. In medie, la coada clasamentului se afla persoanele din Europa de Vest.
1 Mexic. Cu una dintre cele mai puternice economii emergente din lume, cetatenii acestei tari muncesc aproape 10 ore (594 de minute), insa sunt platiti numai pentru putin peste cinci ore si jumatate.
2 Japonia. Cunoscuti pentru puterea de munca, japonezii lucreaza noua ore in fiecare zi, primind bani pentru aproape sase ore si jumatate.
3 Portugalia. Cu toate ca a fost inclusa in grupul tarilor „lenese" din Europa de Sud, tara este cea mai harnica din Europa, ocupand locul trei in clasamentul organizat de OECD. Portughezii lucreaza, in medie, opt ore si 50 de minute pe zi, dintre care cinci ore reprezinta munca platita.

Evenimentul ZileiMesajul lui Nick Vujicic catre mama Deliei, fetita nascuta fara membre si abandonata Saptamana trecuta, la Spitalul Municipal din Husi, Vaslui, s-a nascut o fetita fara maini si cu un singur picior, dezvoltat doar pana la genunchi. Mama ei, de 23 de ani, a botezat-o, i-a dat numele Delia, dar a decis ca o va lasa in grija statului, convinsa ca fetita va fi o povara prea mare. Cel mai probabil, micuta Delia va ajunge intr-un centru pentru copii cu handicap. "Este un copil foarte frumos, cuminte si mancacios. Deocamdata nu s-au identificat alte probleme de sanatate, insa i se fac analize suplimentare la Iasi", spune medicul Iusuf Emad, purtatorul de cuvant al spitalului in care e ingrijita micuta, diagnosticata cu focomelie, boala congenitala rara. Parintii copilului nu sunt casatoriti, au o educatie medie, o situatie materiala precara, iar pe mama o asteapta acasa o alta fetita, de 3 ani, sanatoasa. Irina Campeanu, purtator de cuvant al Directiei de Protectia Copilului Vaslui, spune ca psihologii au stat de vorba in repetate randuri cu mama si cu familia extinsa in incercarea de a-i gasi micutei un camin, insa centrul pentru copii cu handicap e singura solutie.

Gandul: SURPRIZA lui Blaga pentru Boc. Planul secret care poate schimba soarta alegerilor din PDL Fostul sef al Internelor vrea, pe de o parte, ca marea parte a primarilor si a reprezentantilor din teritoriu sa-si poata exprima in mod direct optiunea, iar pe de alta parte, sa existe garantia ca votantii vor avea cu adevarat libertatea de a alege, fara a fi influentati de sefii organizatiilor judetene. Concret, sustinatorii motiunii lui Blaga cer ca la congres sa participe 4000 de delegati, si nu 1400 asa cum s-a stabilit in Modrogan in urma cu trei saptamani. Pentru a modifica numarul de participanti la congres, conducerea partidului trebuie sa convoace un nou Consiliu National de Coordonare, primii pasi in vederea organizarii respectivului eveniment urmand a fi facuti la inceputul saptamanii viitoare. Discutiile au fost confirmate pentru gandul de catre Vasile Blaga, care ne-a explicat de ce un congres cu un numar mai mare de delegati va reflecta o desfasurare corecta a alegerilor: "Cu cat sunt mai multi delegati, cu atat mai reprezentativa va fi Conventia Nationala. Astfel, va participa cel mai important activ al partidului: primarii, presedintii de consilii judetene si vicepresedintii de consilii judetene. Voi discuta luni cu premierul si cu domnul Paleologu despre aceasta chestiune".

Romania Libera: Cum se manipuleaza o licitatie de 1 miliard de euro Metoda aleasa pentru desemnarea constructorilor Coridorului IV a facilitat acordarea unor contracte firmelor de pe locurile inferioare. Urmarea: vom plati 56 milioane euro in plus. A avut pretul cel mai bun pe un tronson din autostrada Nadlac-Sibiu, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 11 miliarde euro si lucrari in toata Europa, iar in Romania nu a fost nici macar inclusa printre cei ale caror oferte au fost luate in considerare, deoarece s-a considerat ca nu indeplineste conditiile cerute. Oferta firmei franceze COLAS pentru sectorul de autostrada Timisoara-Lugoj, tronson 2, a fost respinsa deoarece inginerul coordonator propus de francezi, romanul Gheorghe Minea, avea o vechime in domeniu de 9 ani si 11 luni fata de minimum cerut de 10 ani. Neacceptarea unei luni lipsa din CV-ul inginerului, daca e sa credem compania de autostrazi ca aceasta intr-adevar lipsea inginerului in cauza, are si un pret pentru bugetul de stat, respectiv 4 milioane de euro. Aceasta este diferenta dintre oferta francezilor si cea a firmei de pe locul 2 care a castigat licitatia, anume firma italiana Tirrena Scavi. Surse din cadrul proiectului, care au solicitat anonimatul, afirma: „se pare ca s-a calculat (compania de autostrazi drept perioada ce poate fi considerata experienta - n.r.) la zi, la concedii, la weekend-uri (...) Transpira faptul ca s-a sapat adanc si foarte minutios in scopul de a gasi un motiv (de descalificare a firmei COLAS - n.r.)". Ceea ce spune oficialul indicat este ca inginerului coordonator i s-au scazut din perioada lucrata concediile si weekend-urile pentru ca firma in cauza sa poata fi exclusa din licitatie.

Citește și
Emil Boc
6 constructori romani si 11 straini vor face 183 km de autostrazi
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Jurnalul NationalDNA-ul lui Morar, harnic la interceptari O cablograma WikiLeaks din mai 2007 dezvaluie cum seful DNA, Da­niel Morar, s-a intalnit atunci cu am­ba­­sadorul SUA si cum i-a vorbit de rau pe parlamentarii din comisia de an­­cheta privind interceptarea ilegala a telefoanelor care voiau musai sa-l au­­dieze. La intalnirea cu amba­sa­do­rul SUA, Daniel Morar a vorbit despre „iresponsabilitatea” comi­siei de a de­zinforma, spunand ca au exis­tat 3.800 de autorizatii de inter­cep­tare in 2006, cele mai multe fiind efec­tuate de catre DNA, desi el a in­format par­la­­mentarii ca in 2006 au fost numai 186. Totusi, ceva e putred. Cel putin asa reiese dintr-o serie de statistici oficiale primite de Jurnalul National de la DNA , in urma unor adrese oficiale trimise in iunie 2009, coroborate cu cifrele din rapoartele de activitate ale directiei conduse de Daniel Morar. Iata insa raspunsul DNA, semnat de Biroul de informare si relatii publice: „Numarul de dosare solutionate la nivelul DNA (structura centrala si servicii teritoriale) in care au fost solicitate emiterea auto­rizatiilor de interceptare a convorbirilor sau comunicarilor telefonice sau efectuate prin orice alt mijloc de comunicare se prezinta dupa cum urmeaza: 2005 - 80, 2006 - 93, 2007-117 si 2008-90.

Ziarul Financiar: Constantin Toma a construit un holding cu afaceri de 300 milioane de euro pentru ca ramasese fara serviciu Grupul Romet a devenit cel mai mare jucator de pe piata de masini si echipamente din Romania conform Anuarului de Business 2010 realizat de Ziarul Finaciar, alte companii importante din sector fiind coreenii de la Doosan IMGB, UCM Resita si Aerostar Bacau. Totodata, Constantin Toma detine doua firme in topul primelor 100 de companii din Romania dupa cifra de afaceri controlate de antreprenori romani, respectiv Grup Romet si Aromet, ambele din Buzau. Compania fanion Grup Romet a avut in 2009 afaceri de 88,1 mil. euro, participa la majoritatea licitatiilor si preia componente produse la Aromet si Romtem, afacerile celor doua firme ridicandu-se in acelasi an la 56,4 mil. euro si respectiv 36,6 mil. euro. Productia principala este reprezentata de echipamente pentru tratarea si epurarea apei, sisteme de irigare, robineti si vane pentru retele de apa, precum si echipamente pentru hidrocentrale si termocentrale. Grupul Romet are circa 800 de angajati, iar cele 22 de firme detinute de Toma au circa 2.000 de angajati.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Pretul benzinei ar putea fi inghetat.Vezi ce tara a mai luat aceasta masura
Pretul benzinei ar putea fi inghetat.Vezi ce tara a mai luat aceasta masura

Premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei sa verifice daca preturile carburantilor pot fi inghetate conform unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale.

6 constructori romani si 11 straini vor face 183 km de autostrazi
6 constructori romani si 11 straini vor face 183 km de autostrazi

Sase constructori romani si unsprezece straini au fost declarati ieri castigatori ai celor noua loturi de autostrazi de pe ruta Nadlac-Sibiu, pe care CNADNR le-a scos la licitatie la finalul anului trecut.

Inghetarea pretului benzinei in Romania. Oficial: Toate caile sunt posibile
Inghetarea pretului benzinei in Romania. Oficial: Toate caile sunt posibile

Fondul Monetar International, Agentia Internationala pentru Energie, dar si reprezentanti ai industriei petroliere locale evoca tot mai des posibilitatea ca preturile carburantilor sa-si continue cresterile galopante.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.