Previziuni optimiste pentru romani. Bancile deschid usor punga cu bani pentru cine vrea credite
Unul dintre elementele care au blocat accesul romanilor la credite in ultimii ani a fost costul ridicat al imprumturilor. In ultimul timp, acest blocaj a disparut, dar mai au de luptat cu increderea scazuta a clientilor si cu unele proceduri greoaie.
Evenimentul Zilei: "Pentru toate tipurile de credite noi acordate asistam la o reducere a dobanzii, "ceea ce da temei parerii ca se va relua creditarea", a spus, ieri, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la un seminar pe teme de creditare. De altfel, potrivit statisiticilor, dobanzile practicate de creditori pentru imprumuturile noi sunt, in prezent, chiar mai scazute decat inainte de izbucnirea crizei financiare. Ce mai au de facut creditorii Una dintre problemele cu care se confrunta insa in continuare bancile pentru a da mai multe credite este lipsa cererii si in special a clientilor solvabili, dar si a increderii clientilor in sistemul bancar. "In timp ce 80% dintre companii, in general, spun ca au o activitate orientata catre clienti, doar 8% dintre clienti au impresia ca sunt pusi in centrul preocuparilor bancii sau companiei cu care lucreaza", a spus Radu Topliceanu, directorul ariei produse retail din cadrul Raiffeisen Bank Romania.
Romania Libera: Vasilescu, BNR: "Cine are un loc de munca stabil are si sansa unui credit"Oficiali ai BNR, dar si bancherii comerciali anunta ca reluarea activitatii de creditare este un fapt cert, insa bancile nu vor adopta iar comportamentul uneori irational din perioada de boom economic. Bancile dau semne ca vor sa duca activitatea de creditare la un nivel decent si isi relaxeaza pentru aceasta normele de creditare. Acest lucru nu va insemna insa revenirea la comportamentul de multe ori irational din perioada de boom economic (2006-2009). „In nici un caz relaxarea nu ar putea sa priveasca incalcarea unor conditii minime de creditare. Adica poate ca, sa spunem, cu avans mai mic, sau fara avans, dar important e dovada ca poti da creditul inapoi. Cine are un loc de munca sigur are si sansa unui credit. Nici intr-un caz de acum incolo creditarea nu va mai fi posibila fara o relatie pofta de consum egal pofta de munca", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Si Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, arata un optimism rezervat in ceea ce priveste activitatea de creditare. „In acest moment, sistemul bancar este pregatit sa faca fata reluarii retailului, care cred ca se va intampla in aceasta a doua jumatate a anului. Vom observa ca oamenii incep sa revina la planurile pe care si le-au facut in legatura cu nivelul de trai, educatie, cultura si spirit, iar pentru toate acestea vor avea nevoie de bani, astfel ca se vor adresa bancilor pentru credite", a precizat Ghetea, in cadrul unui seminar pe teme bancare.
Adevarul: Recesiunea a trecut, unde-i reducerea CAS? Mesajele pozitive potrivit carora Romania va iesi din criza chiar din primul trimestru al acestui an au aparut, de la nivelul guvernamental, inca din februarie. Ca sa fie si mai placut percepute de mediul de afaceri, aceste mesaje au fost „asezonate" cu promisiunea ca, odata ce vom sti sigur ca am iesit din recesiune, vor fi reduse „in primul rand" contributiile de asigurari sociale (CAS). Iar reducerea va fi asa: cu cat va creste economia in primul trimestru, cu atat va scadea CAS, dar avansul economic sa nu fie mai mic de 1,5%. Acum, cand am aflat ca mesajul optimist s-a adeverit si, cel putin pe hartie, avem o crestere de 1,7% in primul trimestru, corect ar fi sa ni se anunte si reducerea proportionala, promisa, a contributiilor sociale. Ei bine, pe cat de hotarati vorbeau oficialii la timpul viitor („vom reduce... cu atat"), pe atat de ezitanti sunt acum.