Previziuni optimiste pentru romani. Bancile deschid usor punga cu bani pentru cine vrea credite

Credite ipotecare

Unul dintre elementele care au blocat accesul romanilor la credite in ultimii ani a fost costul ridicat al imprumturilor. In ultimul timp, acest blocaj a disparut, dar mai au de luptat cu increderea scazuta a clientilor si cu unele proceduri greoaie.

Evenimentul Zilei: "Pentru toate tipurile de credite noi acordate asistam la o reducere a dobanzii, "ceea ce da temei parerii ca se va relua creditarea", a spus, ieri, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la un seminar pe teme de creditare. De altfel, potrivit statisiticilor, dobanzile practicate de creditori pentru imprumuturile noi sunt, in prezent, chiar mai scazute decat inainte de izbucnirea crizei financiare. Ce mai au de facut creditorii Una dintre problemele cu care se confrunta insa in continuare bancile pentru a da mai multe credite este lipsa cererii si in special a clientilor solvabili, dar si a increderii clientilor in sistemul bancar. "In timp ce 80% dintre companii, in general, spun ca au o activitate orientata catre clienti, doar 8% dintre clienti au impresia ca sunt pusi in centrul preocuparilor bancii sau companiei cu care lucreaza", a spus Radu Topliceanu, directorul ariei produse retail din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Romania Libera: Vasilescu, BNR: "Cine are un loc de munca stabil are si sansa unui credit"Oficiali ai BNR, dar si bancherii comerciali anunta ca reluarea activitatii de creditare este un fapt cert, insa bancile nu vor adopta iar comportamentul uneori irational din perioada de boom economic. Bancile dau semne ca vor sa duca activitatea de creditare la un nivel decent si isi relaxeaza pentru aceasta normele de creditare. Acest lucru nu va insemna insa revenirea la comportamentul de multe ori irational din perioada de boom economic (2006-2009). „In nici un caz relaxarea nu ar putea sa priveasca incalcarea unor conditii minime de creditare. Adica poate ca, sa spunem, cu avans mai mic, sau fara avans, dar important e dovada ca poti da creditul inapoi. Cine are un loc de munca sigur are si sansa unui credit. Nici intr-un caz de acum incolo creditarea nu va mai fi posibila fara o relatie pofta de consum egal pofta de munca", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Si Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, arata un optimism rezervat in ceea ce priveste activitatea de creditare. „In acest moment, sistemul bancar este pregatit sa faca fata reluarii retailului, care cred ca se va intampla in aceasta a doua jumatate a anului. Vom observa ca oamenii incep sa revina la planurile pe care si le-au facut in legatura cu nivelul de trai, educatie, cultura si spirit, iar pentru toate acestea vor avea nevoie de bani, astfel ca se vor adresa bancilor pentru credite", a precizat Ghetea, in cadrul unui seminar pe teme bancare.

Adevarul: Recesiunea a trecut, unde-i reducerea CAS? Mesajele pozitive potrivit carora Romania va iesi din criza chiar din primul trimestru al acestui an au aparut, de la nivelul guvernamental, inca din februarie. Ca sa fie si mai placut percepute de mediul de afaceri, aceste mesaje au fost „asezonate" cu promisiunea ca, odata ce vom sti sigur ca am iesit din recesiune, vor fi reduse „in primul rand" contributiile de asigurari sociale (CAS). Iar reducerea va fi asa: cu cat va creste economia in primul trimestru, cu atat va scadea CAS, dar avansul economic sa nu fie mai mic de 1,5%. Acum, cand am aflat ca mesajul optimist s-a adeverit si, cel putin pe hartie, avem o crestere de 1,7% in primul trimestru, corect ar fi sa ni se anunte si reducerea proportionala, promisa, a contributiilor sociale. Ei bine, pe cat de hotarati vorbeau oficialii la timpul viitor („vom reduce... cu atat"), pe atat de ezitanti sunt acum.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
S&P: Grecia, mai riscanta decat Pakistan. De ce are cel mai mic rating din lume
S&P: Grecia, mai riscanta decat Pakistan. De ce are cel mai mic rating din lume

Grecia a ajuns tara cu cel mai mic rating de credit din lume dupa ce Standard & Poor's a retrogradat-o cu trei trepte. Agentia a declarat ca orice incercare de restructurare a datoriilor va fi considerata incapacitate de plata.

Afla ce NU trebuie sa faci la serviciu. 10 motive pentru care angajatii sunt concediati
Afla ce NU trebuie sa faci la serviciu. 10 motive pentru care angajatii sunt concediati

Un specialist in Resurse Umane a facut un top al celor mai grave greseli pentru care angajatii sunt concediati. Vestea buna este ca o mare parte din ele pot fi evitate in totalitate: spre exemplu sa vii beat la munca sau sa iti agresezi sexual colegii.

Zona Bucuresti-Ilfov va fi condusa de un guvernator si in 2016 va avea port la Dunare
Zona Bucuresti-Ilfov va fi condusa de un guvernator si in 2016 va avea port la Dunare

In 5 ani, Bucurestiul ar putea avea deschidere la Dunare. Potrivit proiectului de regionalizare a Romaniei, zona Capitalei se va dezvolta in trei etape, urmand ca, pana in 2016, sa cuprinda Oltenita si localitati din judetele Dambovita si Giurgiu.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.