Zona Bucuresti-Ilfov va fi condusa de un guvernator si in 2016 va avea port la Dunare
In 5 ani, Bucurestiul ar putea avea deschidere la Dunare. Potrivit proiectului de regionalizare a Romaniei, zona Capitalei se va dezvolta in trei etape, urmand ca, pana in 2016, sa cuprinda Oltenita si localitati din judetele Dambovita si Giurgiu.
Gandul: "In prima etapa se va comasa Bucurestiul cu Ilfovul. Vom avea 48 de unitati administrativ-teritoriale pe o suprafata de 2.800 de kilometri patrati, de zece ori mai mult decat este acum.
In etapa a doua vom avea 62 de localitati si o suprafata de 3.800 kilometri patrati. Peste 5 ani suprafata regiunii Bucuresti-Ilfov va fi de 5.600 de kilometri patrati iar granitele vor ajunge in zona de sud pana la Dunare. Prima etapa se va face prin lege urmand ca celelalte doua etape sa se faca pe principiul asociativitatii unitatilor administrativ terioriale", ne-a prezentat proiectul deputatul Gherasim.
Acesta ne-a mai precizat ca PDL doreste ca in 2012, alegerile locale si parlamentare sa fie facute dupa noua organizare administrative terioriala, adica in 8 circumscriptii electorale, in loc de 42 cate sunt in prezent. Planul PDL prevede ca, dupa ce proiectul legii regionalizarii va fi aprobat de Parlament, in cateva luni se va finaliza un nou Plan de Urbanism General (PUG) pentru intrega regiune Bucuresti-Ilfov.
Romania Libera: Cele patru mari intrebari ale reorganizarii Romaniei Indiferent de numarul de judete in care va fi reorganizata pana la urma Romania, masura va antrena schimbari profunde. Si nu este vorba doar de procedurile de accesare a fondurilor europene sau de preschimbarea actelor populatiei, ci si de reconfigurarea partidelor politice si a sferei lor de influenta.
Noile judete vor avea milioane de locuitori, actualele consilii judetene vor fi desfiintate, prefecturile si institutii deconcentrate vor trebui reconfigurate. Acestea sunt cateva dintre certitudinile care insotesc ideea reorganizarii Romaniei, idee lansata de presedintele Traian Basescu si sustinuta, aproape inevitabil, de PDL. Prin urmare, daca legea privind reorganizarea va fi adoptata de Parlament pana la sfarsitul acestui an, asa cum sustine PDL, la alegerile locale de la sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie 2012, romanii vor fi chemati la urne sa-si aleaga primarii, presedintii de consiliu judetean si consilierii. Doar ca granitele judetelor vor fi altfel.
Evenimentul Zilei: Reorganizarea administrativa: romanii nu-si vor schimba actele Potrivit lui Emil Boc, forma finală a proiectului de reorganizare administrativă va fi decisă în coaliţie. El a insistat asupra avantajelor acestuia: se poate realiza fără revizuirea Constituţiei, finalizează procesul de descentralizare a administraţiei publice, realizează o reală politică de dezvoltare regională, reduce substanţial costurile şi realizează debirocratizarea, destructurează reţelele clientelare constituite de-a lungul timpului, accelerează procesul de absorbţie a fondurilor europene. Pe de altă parte, premierul a spus că nu există niciun obstacol din partea Uniunii Europene în calea reorganizării administrativ- teritoriale.