Povestea uluitoare a oamenilor fantoma. Drama celor care traiesc in "temnita dintre cer si pamant"
15.000.000 de oameni, aproape cat populatia tarii noastre, traiesc intr-o lume care le reneaga dreptul la identitate nationala. Ei sunt apatrizi, au fost alungati de tarile lor de origine si traiesc pe pamant strain, unde nu au niciun drept.
Trust: Respinsi de tarile natale si fiindu-le incalcate drepturile de baza, oamenii fara tara traiesc ca niste fantome, ca si cum s-ar afla intr-un loc situat intre pamant si cer.
In prezent, exista aproximativ 15.000.000 de oameni care nu au identitate nationala si care nu sunt recunoscuti de niciun stat din lume. Asa ca ei pot spune cu usurinta ca sunt "oamenii invizibili ai Planetei", fara trecut, fara prezent si fara viitor.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Reprezentantul ONU care se ocupa de aceasta chestiune, Mark Manley, a declarat: "Principala problema cu care ne confruntam este ca aceasta situatie delicata nu este vazuta ca o problema, si asadar nu are nevoie de rezolvare".
"In mass media se discuta foarte putin despre aceasta problema, in Universitati acesti oameni nu au fost subiectul unor studii avansate, iar ONU nu are ce sa spuna despre aceasta situatie mai mult decat se stie deja. Am plecat deja cu intarziere si avem foarte multe goluri in a cunoaste inceputul acestei situatii", a declarat Manley, citat de publicatia Trust.
Oamenii fara patrie traiesc intr-o saracie lucie, intre ei au loc tensiuni sociale, se confrunta cu destramarea familiilor, iar copiii lor nu au niciun viitor. In unele cazuri aceasta situatie poate da nastere la razboaie, cum s-a intamplat pe Coasta de Fildes sau Republica Democrata Congo.
Cu toate aceste date, numai 38 de state au semnat "Conventia de reducere a numarului oamenilor apatrizi", document care sarbatoreste 50 de ani pe 30 august.
Unul din cele mai mari grupuri de "oameni fantoma" sunt Rohingyas, musulmani din Sudul Asiei, carora li s-a refuzat dreptul de cetatenie de catre guvernul de la Myanmar. Sute de mii sunt imprastiati in Bangladesh sau Asia de Sud-Est.
"Nu exista vreo tara din aceasta lume care sa adaposteasca Rohingyas", a declarat Kyaw Myint, in varsta de 44 de ani.
"Chiar si animalele au un loc al lor, insa noi nu ne putem gasi linistea pentru ca oamenii ca noi nu au un loc caruia sa ii spuna "acasa"", a continuat Kyaw.
Astfel de oameni pot fi intalniti si pe continentul nostru, precum cei din fosta Cehoslovacie sau din fosta Iugoslavie, care s-au refugiat in Italia, insa nu au cetatenie.