Noul Cod Penal invita la carnagiu pe sosele. Cum comentati

Ultima actualizare: 11-09-2012 19:19
Politist de la rutiera

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana la accidente rutiere cu victime omenesti, dar noul Cod Penal, care va intra in vigoare peste cateva luni, indulceste mult pedepsele pentru uciderea din culpa in circumstante agravante.

Evenimentul Zilei: In Codul Penal actual consumul de alcool la volan era considerat o circumstanta agravanta a unui accident mortal, ducand imediat la o pedeapsa cu executare, cuprinsa intre 5 si 15 ani. "Cand uciderea din culpa a unei persoane este savarsita de un conducator de vehicul cu tractiune mecanica, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala sau care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este de la 5 la 15 ani", este aliniatul aflat inca in vigoare. Iar daca existau mai mult de doua victime, se putea acorda un spor de 3 ani cu executare. Acest paragraf a fost inlocuit cu unul mult mai general: "Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere ... se sanctioneaza cu inchisoarea de la 2 la 7 ani", se arata in noul Cod Penal. In acest fel, se sugereaza ca "nerespectarea dispozitiilor legale" include si condusul in stare de ebrietate.

Romania Libera: De ce scade piata asigurarilor Piata de asigurari din Romania a incheiat primul semestru al acestui an cu subscrieri de 4,02 mld. lei, scaderea lor cu 7,43% fata de aceeasi perioada din 2010 fiind determinata de evolutia asigurarilor auto, care au inregistrat un declin de 19,1%, pana la 2,13 mld. lei. Aceasta scadere a veniturilor nu a afectat capacitatea societatilor de a plati despagubiri si indemnizatii de asigurare, volumul total al platilor fiind de 2,47 mld. lei, reprezentand, la fel ca perioada similara a anului trecut, mai mult de 60% din primele brute subscrise, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Pentru ca asigurarile auto reprezinta peste 67% din totalul asigurarilor generale, scaderea lor a condus, implicit, la scaderea intregii piete de asigurari generale, cu 10,08% fata de S1/2010, pana la 3,16 mld. lei. Societatile de asigurare au platit asiguratilor si pagubitilor despagubiri in suma de circa 2,13 mld. lei in baza contractelor de asigurari generale, adica 67,3% din primele brute subscrise la aceeasi categorie de asigurari. „Procentul este la fel cu cel inregistrat in perioada similara a anului 2010, ceea ce arata faptul ca societatile de asigurare si-au onorat obligatiile de plata fata de clienti, chiar daca veniturile lor din asigurari au continuat sa se reduca din cauze independente de vointa lor", a precizat arbitrul pietei asigurarilor intr-un comunicat.

Adevarul: Partea intunecata a internetului: Libertatea informatiei sau cum sa cumperi droguri sau sa fabrici arme  Tocmai aspectul liber si interactiv al www-ului a creat dorinta de a avea un spatiu ascuns sau protejat de ochii vigilenti ai legii. Anonymous unul dintre cele mai puternice miscari care include si grupuri de hakeri a luat nastere din dorinta de a proteja libertatea informatiei pe internet. Comunitati cum ar fi 4Chan sau Onion Network i-au ajutat pe membrii acesteia sa discute departe de curiosi. Onion Network sau Tor (The Onion Router) este o retea virtuala unde identitatea utilizatorului este foarte bine ascunsa. Prin simpla instalare pe computer a unui program care faciliteaza accesul la retea utilizatorul acceseaza orice pagina fara sa fie regasit, identitatea acesuia fiind ascunsa prin mai multe servere care se conecteaza intre ele fara sa stie unul de existenta celuilalt. Tor a devenit foarte popular printre cei priceputi in ale internetului si este folosit in principal de cei care au ceva de ascuns.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO