Cum sa nu ajungi sclavul facturilor la iarna. Alternative eficiente pe bani mai putini

facturi

Scumpirea gazelor ii va face pe multi romani sa ia in calcul metode alternative de incalzire si sa renunte la centralele pe gaz, in iarna care vine. Din fericire pentru cei care cauta solutii mai putin comune, exista optiuni.

Evenimentul Zilei: Una dintre solutii ar fi sistemele electrice de incalzire prin pardoseala, considerate mai eficiente chiar si decat centralele pe gaze naturale. "Consumul mediu orar este in jur de 12Wh/metru patrat pentru case noi bine izolate. Pentru o casa de 130 metri patrati, proprietarul va plati in jur de 360 lei, in medie, pe luna, pentru curentul electric necesar incalzirii cu un sistem electric prin pardoseala", a afirmat Dana Beattrix Rulea, manager general Amass Integral Solution, importator sisteme economice de incalzire din Danemarca. O alta solutie ar putea radiatorul cu roca vulcanica, considerat mai eficient decat cel pe ulei. "Radiatorul cu roca vulcanica, datorita inertiei termice foarte mari, este mai eficient decat cel cu ulei pentru ca functioneaza circa un sfert de ora la 60 minute. La o putere instalata de 2KW, consumul este in jur de 500W, pe cand cel cu ulei fara termostat functioneaza tot timpul", a subliniat Rulea.

Romania Libera: De ce nu vand “baietii destepti” curent populatiei? Consumatorii inca nu stiu ca ar putea cumpara curent de la orice furnizor Teoretic, chiar si micii consumatori de electricitate isi pot alege orice alt furnizor daca nu sunt multumiti de fostele monopoluri. Practic, la cinci ani dupa liberalizarea pietei, impusa de Uniunea Europeana, nu exista astfel de contracte. Nici potentialii clienti nu vor sa faca primul pas, pentru ca nu isi cunosc drepturile, insa nici zecile de companii inregistrate ca furnzori de electricitate nu incearca sa se instaleze pe piata. Motivul este ca investitiile necesare sunt prea mari iar marjele de profit mici si incerte, situatie exact opusa fata de cazul in care trateaza cu marii consumatori. In cazul in care un consumator vrea sa se alimenteze de la un furnizor alternativ, el va primi in continuare curent prin vechea retea, insa fara sa mai aiba relatii contractuale cu distribuitorul zonal. In schimb, noul furnizor ii va plati acestuia un tarif de transport reglementat, stabilit la aproximativ 17 bani pe kw/h. Toate calculele facute pana acum de jucatorii de pe piata pentru volume reduse de vanzari au dus la costuri mai mari decat media de 43 de bani pe kwh platita acum de consumatorii casnici.

Adevarul: Cum vom scapa de scumpirea energiei si a gazelor, ceruta de FMI Autoritatile vor modifica in perioada urmatoare legislatia din domeniul energiei electrice si al gazelor, pentru a prelua ultimele directive europene (Pachetul Trei Legislativ), iar schimbarile vor fi esentiale. Unul dintre punctele care ne intereseaza cel mai mult este legat de preturi. Daca ne amintim, in urma cu o jumatate de an, dupa discutii cu societatile energetice straine prezente pe piata locala, Fondul Monetar International a cerut liberalizarea totala a pietei de energie electrica si gaze, adica eliminarea tarifelor reglementate pentru toate categoriile de consumatori, cu exceptia celor vulnerabili. Guvernul s-a angajat sa elimine pana la finele anului 2013 preturile reglementate pentru firme si, in perioada 2013 - 2015, cele pentru populatie. Acest lucru ar fi insemnat ca fiecare dintre noi sa negocieze direct cu furnizorul, ceea ce ar fi dus, evident, la o majorare consistenta a pretului, care acum este stabilit de Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE).

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
Citește și...
Cand moartea iti rade in fata. O intreaga echipa de fotbal a murit pe teren. Gazdele au supravietuit
Cand moartea iti rade in fata. O intreaga echipa de fotbal a murit pe teren. Gazdele au supravietuit

Atunci cand oamenii se cred stapani pe viata lor, moartea le rade in fata. Au existat in istoria omenirii decese foarte bizare, care au marcat vietile urmasilor si din care fiecare ar avea de invatat. Citeste mai jos un top al celor mai stranii decese.

"Arata bine orice ai face". Reclama care a starnit valuri de revolta pe Facebook. GALERIE FOTO

Cum sa iti atragi clientii? Printr-o reclama care sa socheze. Aceasta pare sa fie modalitatea prin care oamenii sunt dispusi sa atraga atentia cumparatorilor de la concurenta. Insa o astfel de reclama nu este privita intotdeauna cu ochi buni.

Recomandări
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO

Parada militară de 1 Decembrie a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului în toată România.

Iohannis: Este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste
Iohannis: Este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri la recepţia oferită la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naţionale a României, că ţara noastră este un stat sigur, iar cetăţenii nu au motive să se teamă.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.